Κατά τον Πλούταρχο, ο οποίος υπήρξε ιερέας των Δελφών, το «Γνώθι Σ'αυτόν» που ήταν γραμμένο σε πολλά σημεία των Δελφικών ιερών,προερχόταν απ Άυτόν τον θεό Απόλλωνα, που δεν ήταν μόνο μάντης, αλλά και φιλόσοφος. Ο θεός του φωτός όχι μόνο δίνει απαντήσεις στα προβλήματα της ανθρώπινης ζωής με τη βοήθεια των χρησμών, αλλά και δημιουργεί στη φιλοσοφική ψυχή το ερέθισμα να φτάσει στην αλήθεια, αρκεί η ψυχή να είναι σε θέση να ερευνήσει και να προσπαθήσει. Στον πρόναο του Ναού του Απόλλωνος, αναγράφονταν τα δύο περίφημα παραγγέλματα, "ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΟΝ", αριστερά και "ΜΗΔΈΝ ΆΓΑΝ", δεξιά, ενώ στο κέντρο δέσποζε το ιερό γράμμα"Ε(Ι)".
Αυτό ακριβώς το γράμμα και η θρησκευτικο-φιλοσοφική του σημασία είναι το θέμα του βιβλίου του Πλούταρχου «Περί του ΕΙ εν Δελφοίς». Στο βιβλίο αυτό αναλύει διαφορετικές εξηγήσεις που δόθηκαν κατά καιρούς για το Ε του μαντείου των Δελφών.
Ο Λαμπρίας έλεγε ότι το Ε έχει αριθμητική αξία και συμβολίζει τον αριθμό 5 επειδή στην πραγματικότητα οι πρώτοι σοφοί ήταν 5 και όχι 7: ο Χίλων, ο Θαλής, ο Σόλων, Ο Βίας και ο Πιττακός. Οι άλλοι δύο, ο Κλεόβουλος και ο Περίανδρος δεν άξιζαν τον τίτλο του σοφού αφού τον απέκτησαν με πλάγια μέσα. Για τον λόγο αυτό οι 5 πραγματικοί σοφοί αφιέρωσαν στους Δελφούς το Ε, για να γίνει γνωστό πόσοι ήταν οι αληθινοί σοφοί.
Ο Χαλδαίος είπε ότι το Ε αντιπροσωπεύει το δεύτερο στη σειρά από τα φωνήεντα, καθώς και τη δεύτερη θέση κατέχει ο Ήλιος (ο ήλιος και ο Απόλλωνας ταυτίζονται) στη σειρά των πλανητών.
Ο ιερέας Νίκανδρος πίστευε ότι το γράμμα Ε με την προφορά του σαν ει, αντιπροσωπεύει τις ερωτήσεις αυτών που ζητούσαν χρησμό από το μαντείο, καθώς και την ευχή τους να πραγματοποιηθεί το αίτημα για το οποίο έκαναν την ερώτηση.
Για τον φίλο του Πλούταρχου τον Θέωνα, το Επροφερόμενο και πάλι σαν ει αντιπροσώπευε το υποθετικό ει (εάν) και έχει να κάνει με τη δύναμη του συλλογισμού που διακρίνει τον άνθρωπο από τα ζώα, τα οποία μπορούν να συλλάβουν την ύπαρξη των πραγμάτων όχι όμως και να συλλογιστούν πάνω σε αυτά.
Ο Εύστροφος θεωρεί ότι το Ε συμβολίζει τον αριθμό 5 καθώς η σπουδαιότητα του αριθμού αυτού για την ύπαρξη και την υπόσταση των πραγμάτων είναι καθοριστική.
Όμως κατά τη γνώμη μου η αληθινή λύση του προβλήματος δίνεται από τον Αμμώνιο ο οποίος πιστεύει ότι το γράμμα Ε αντιπροσωπεύει ήχο [ει], υποστηρίζει ότι το Ε συμβολίζει το β΄ενικό πρόσωπο (=εί) του ενεστώτα της οριστικής του ρήματος ειμί (=είσαι, υπάρχεις). Πρόκειται για έναν χαιρετισμό αντάξιο προς ένα θεό. Σ αυτό τον χαιρετισμό ο Απόλλωνας απαντά με το ΓΝΏΘΙ ΣΑΥΤΟΝ.
Ο Αμμώνιος μας λέει λοιπόν ότι για να μπορέσουμε να αποδεχθούμε τη Θεότητα, πρέπει πρώτα να ερευνήσουμε, να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε τον αληθινό εαυτό μας και με τον τρόπο αυτό μπορούμε να χαιρετήσουμε τη Θεότητα η οποία βρίσκεται πάντοτε μέσα μας.
Το «γνώθι σαυτόν» παραλήφθηκε από τους σοφούς και τους μύστες και προβαλλόταν ως πρωταρχικός όρος αυτοενδοσκόπησης, αυτοκάθαρσης, προσπάθειας πνευματικής ανόδου και ηθικής τελειοποίησης. Ο Χείλων όταν ρωτήθηκε : Τι το χαλεπώτατον; (το δυσκολότερο) απάντησε : « το γιγνώσκειν εαυτόν».
Ανάμεσα στους σοφούς που έθεσαν την αυτογνωσία στο κέντρο της φιλοσοφίας τους προεξέχει η μορφή του Σωκράτη.Ο Σωκράτης είναι ο φιλόσοφος του Ανθρώπου επειδή (όπως είπε ο Κικέρων) "κατέβασε την φιλοσοφία από τον ουρανό στην γή". Ενώ οι πριν από αυτόν προσωκρατικοί φιλόσοφοι είχαν γυρισμένα τα μάτια τους στο στερέωμα και τα στοιχεία της φύσης, ο Σωκράτης κήρυξε πως μια τέτοια γνώση είναι άχρηστη. Το μόνο πράγμα που μπορεί και πρέπει να ενδιαφέρει τον άνθρωπο, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος- αυτό το όν που είναι τόσο κοντά του και όμως τόσο ανεξιχνίαστο.
Υπάρχει ένας πολύ διδακτικός σχετικός μύθος που τον συναντάμε σε διάφορες εκδοχές και έχει πολλά κοινά με την πτώση των πρωτοπλάστων :
Κάποτε, βαθιά μέσα στο χρόνο, όλοι οι άνθρωποι μετείχαν του Θείου. Αλίμονο, καταχράστηκαν σε τέτοιο βαθμό τη θεία δύναμή τους, που ο σπουδαιότερος των Θεών αποφάσισε να τους αφαιρέσει τη θεία φύση τους και να την κρύψει σ' ένα μέρος, όπου θα τους ήταν αδύνατο να την ξαναβρούν και να την βεβηλώσουν. Το μεγάλο πρόβλημα ήταν τώρα να βρεθεί μια σίγουρη κρυψώνα.
Οι Θεοί που συγκεντρώθηκαν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, πρότειναν το εξής: "Να θάψουμε τη θεότητα του ανθρώπου μέσα στη γη". Αλλά ο Brahma απάντησε: "Όχι, αυτό δεν αρκεί, γιατί ο άνθρωπος θα σκάψει και θα τη βρει".
Τότε οι Θεοί πρότειναν: "Αφού είναι έτσι, ας τη ρίξουμε στα βάθη των ωκεανών". Αλλά ο Brahma απάντησε: "Όχι, γιατί αργά ή γρήγορα ο άνθρωπος θα εξερευνήσει τους βυθούς όλων των ωκεανών και είμαι σίγουρος πως μια μέρα θα τη βρει και θα τη φέρει στην επιφάνεια".
Στη συνέχεια πρότειναν : «Να την κρύψουμε στα πέρατα του Ουρανού». Όχι, είπε πάλι ο Μέγιστος των Θεός, γιατί ο άνθρωπος κάποια εποχή θα καταφέρει να ταξιδέψει στους μακρινούς γαλαξίες και θα την ανακαλύψει».
Μετά από αυτό οι Θεοί δεν είχαν πια τι να προτείνουν. "Δεν ξέρουμε που να την κρύψουμε γιατί δε νομίζουμε να υπάρχει μέρος στη γη ή στη θάλασσα ή στον ουρανό απροσπέλαστο από τον άνθρωπο".
Τελικά ο Brahma κούνησε το κεφάλι και είπε: "Ξέρω τι θα κάνουμε με τη θεότητα του ανθρώπου. Θα την κρύψουμε όσο γίνεται πιο βαθιά μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο, γιατί είναι το μόνο μέρος που δε θα σκεφτεί ποτέ να την ψάξει".
Από τότε, και έτσι τελειώνει ο θρύλος, ο άνθρωπος κάνει το γύρο της γης, εξερευνά το διάστημα, αναρριχάται, καταδύεται και σκάβει μάταια, ψάχνοντας για κάτι που βρίσκεται μέσα του.
Η λέξη Αλήθεια (άνευ -Λήθης) σημαίνει να μην ξεχνούμε, να έχουμε αυτοενθύμηση. Η Λήθη αυτή σχετίζεται με την άγνοια της θείας μας προελεύσης και του τελικού μας σκοπού, που είναι η επάνοδος στην θεϊκή μονάδα. Η κατανόηση του θείου πεδίου με το οποίο ο κάθε ένας από εμάς συνδέεται, είναι ο αληθινός τελικός σκοπός της ενσαρκώσεως μας, κατά τους μύστες. Σοφία είναι να νικήσουμε τον κατώτερο εαυτό μας, ενώ άγνοια να νικηθούμε από αυτόν, μας λέει ο Σωκράτης. Ο Σωκράτης αγωνίστηκε να υψώσει τους ανθρώπους στο καθαρά πνευματικό επίπεδο, για να θεαστούν την αιώνια ομορφιά των αρχετυπικών Ιδεών. Η συνείδηση έλεγε, μας μυεί σε μιαν αλήθεια που δίνει νόημα σε ό,τι βλέπουμε και κάνουμε. Βεβαίωνε πως αυτή ήταν η αποστολή του: να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να "δεί" την αλήθεια που κλείνει μέσα του. Οδηγός σ'αυτή την προσπάθεια στάθηκε το "δαιμόνιόν"του , ο ανώτερος εαυτός, που τον απέτρεπε όταν κινδύνευε να βγεί από την σωστή πορεία. Η ουσία της σωκρατικής διδασκαλίας είναι η συνειδητοποίηση πως το "Αληθές" και το "Αγαθόν" είναι τα ταυτόσημα. Ο Σωκράτης δεν πίστευε πως η ανθρώπινη φύση είναι κακή ή πως έχει διαφθαρεί από κάποιο προπατορικό αμάρτημα. Γι' αυτόν, όπως και για όλους τους Έλληνες, το "Αγαθόν" είναι ν' ακολουθείς την Φύση. Και η Φύση είναι αχώριστη από την Λογική. Αν, πολύ συχνά γινόμαστε κακοί, αιτία είναι ότι αγνοούμε το καλό. Γιατί όταν ξέρουμε το καλό, αναγκαστικά κάνουμε καλό. Το "ουδείς εκών κακός" αυτή την έννοια έχει: οι άνθρωποι δρουν κακά, επειδή από άγνοια παίρνουν το κακό για αγαθό. Πέφτουν σε λάθη επειδή τους λείπει η γνώση. Και η γνώση είναι συνείδηση, η ακούραστη εξερεύνηση του εαυτού μας, η άρνηση να ενδώσουμε σε απατηλά φαινόμενα, η προσπάθεια ν' ανακαλύψουμε την ουσία της αρετής.
Στην γνώση αυτή, στην αυτοσυνείδηση αυτή, μόνο η σοφία, ο Λόγος, μπορεί να μας βοηθήσει. Και μόνο ο σοφός μπορεί να είναι μακάριος. Όχι αποκλειστικά σε μιαν "άλλη ζωή", αλλά και στην επίγεια ύπαρξη εδώ και τώρα.
Μπορούμε τώρα μετά από αυτή τη σύντομη αναδρομή στο παρελθόν να επιστρέψουμε στη σύγχρονη εποχή.
Τις τελευταίες δεκαετίες ζούμε εν μέσω μιας ραγδαίας τεχνολογικής μεταμόρφωσης με δραματικές κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι το ανθρώπινο γένος βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του : για μερικούς βρισκόμαστε λίγο πριν την καταστροφή, ενώ για άλλους πλησιάζουμε στην ανατολή μιας νέας εποχής..Εαν αληθεύει τελικά, όπως το ευχόμαστε, ότι βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας εποχής, αυτή θα είναι η εποχή της εσωτερικής αφύπνισης και της αυτογνωσίας.
Το διαζύγιο μεταξύ επιστήμης και τέχνης, φιλοσοφίας και μεταφυσικής, παρήγαγε τεράστια ανισορροπία στον σύγχρονο πολιτισμό. Τα αποτελέσματα αυτής της ασύμμετρης ανάπτυξης είναι εμφανή σε όλους μας. Είμαστε ο πιο ισχυρός πολιτισμός που υπήρξε ποτέ. Αλλα ως άτομα, είμαστε από τους πιό ανίσχυρους ανθρώπους που έζησαν ποτέ. Ο άνθρωπος βρέθηκε να χειρίζεται δυνάμεις πολύ ισχυρές και δυνητικά καταστροφικές, χωρίς την ανάλογη αύξηση της συνειδητότητας και της υπευθυνότητας.Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πέρα για πέρα προμηθεϊκοί. Πάντοτε όμως είχαν επίγνωση της ύβρεως.
Η ελπίδα επιβίωσης πάνω στον πλανήτη περνάει αναπόφευκτα μέσα από την αποκατάσταση της ανισιορροπίας μεταξύ εξωτερικής και εσωτερικής ανάπτυξης.
Στην παγκοσμιοποιημένη ιστορική περίοδο που βιώνουμε, της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης και του υπερκαταναλωτισμού, ο μέσος σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει ούτε τον χρόνο, ούτε την απαραίτητη παιδεία για να ασχοληθεί με τον εσωτερικό του εαυτό του και τις πνευματικές του ανάγκες. Προδίδεται έτσι η ουσιαστική σημασία της λέξης άνθρωπος που, όπως φαίνεται και από την ετυμολογία (άνω θρώσκω-βλέπω προς τα πάνω), είναι εκτός από υλικό και πνευματικό όν. Μέσα στα παλαίσια της δυτικής κοσμικής ιδεολογίας, η πνευματικότητα κατέληξε να ταυτίζεται με τη στασιμότητα και την οπισθοδρομικότητα. Η κοσμική-φαουστική εσχατολογία, που χρησιμοποίησε την υλική πρόοδο ως μέσο για το φυσικό μετασχηματισμό του κόσμου, έφθασε να περιφρονεί απροκάλυπτα τις μη υλικές ανησυχίες του ανθρώπου. Αυτή η νοοτροπία μας εξώρισε από την αρμονική σχέση με το Οικοσύστημα, μας μετάλλαξε σε υπολογιστές, τυφλά εγωιστές και αλλαζονικούς. Η παγκόσμια κρίση του σύγχρονου κοσμοειδώλου μας κάνει συχνά ακόμα πιό κλειστούς, πιό επιθετικούς. Θέλουμε να διαφυλάξουμε πάσει θυσία τα τοπικιστικά μικροσυμφέροντα, ξεχνώντας ότι τα παγκόσμια προβλήματα απαιτούν παγκόσμιες ριζοσπαστικές λύσεις.
Σήμερα, με την πτώχευση της γλώσσας και τον εκφυλισμό των εννοιών, «αυτογνωσία» σημαίνει γενικά στην καλύτερη περίπτωση την επίγνωση των αντιδράσεων του εαυτού. Είναι η γνώση που μπορεί να έχει ένα άτομο για τη συμπεριφορά του, τις στάσεις, τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά του. Βασίζεται σ'αυτό που η ψυχολογία ονομάζει μεταγνωσιακή ικανότητα και η γνωσιακή ψυχοθεραπεία το χρησιμοποιεί ως βασικό εργαλείο για την επίτευξη του θεραπευτικού στόχου.. Metacognition ,λοιπόν κατά τους Αγγλοσάξονες, είναι η ικανότητα του γνωσιακού οργάνου να ενημερώνεται για τις ίδιες του τις λειτουργίες. Μια έλλειψη αυτής της ενδοσκοπικής ικανότητας σημαίνει ασυνειδησία. Σ'αυτή την τελευταία περίπτωση η εικόνα που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του είτε είναι προϊόν εξωτερικών προβολών και πληροφοριών που παθητικά απορρόφησε (συχνά αντιφατικών), είτε ένα φανταστικό κατασκεύασμα, αποτέλεσμα της δράσης διαφόρων μηχανισμών άμυνας, που περιγράφει η ψυχανάλυση όπως : η εκλογίκευση, η απώθηση, η εξιδανίκευση, η παλινδρόμιση, η μόνωση, η ενδοβολή και η αναδρομική αναίρεση.
Ανάλογη πτώχευση έχει υποστεί και ο όρος «Φιλοσοφία» τους τελευταίους αιώνες. Δεν είναι πλέον καθαρή εφαρμοσμένη Σοφία, που αποσκοπεί στην αποκάλυψη της Αλήθειας και στον Φωτισμός της πορείας του ανθρώπου προς την αυτογνωσία, την αυτοεκπλήρωση και την ευδαιμονία. Έχει καταντήσει ένα σύστημα, συχνά δυσνόητο από άδειες λέξεις, μια διανοητική γυμναστική για ελάχιστους ειδικούς λόγιους. Ο διαχωρισμός της γνώσης από τις αξίες ήταν ένα βαρυσήμαντο γεγονός στην πνευματική ιστορία της Δύσης. Στην ουσία δεν εξαφανίστηκαν τελείως οι αξίες αλλά αντικαταστάθηκαν και λειτουργούν υπόγεια, στο παρασκήνιο. Στη θέση των λαμπρών πνευματικών ηθικών συστημάτων τοποθετήθηκαν εκχυδαϊσμένες τεχνοκρατικές και ωφελιμιστικές «αξίες» που δημιούργησαν ένα τερατώδες σε συνέπειες κοσμοείδωλο, μια νέα δογματική σκέψη. Η πλειοψηφία της σύγχρονης επιστήμης έφθασε να αντιλαμβάνεται το σύμπαν σαν μία καλοκουρδισμένη άψυχη μηχανή που λειτουργεί με βάση κάποιους κανόνες, και σαν ένα συνονθύλευμα από βασικά δομικά στοιχεία. Φυσική συνέπεια αυτής της αντίληψης ήταν η αδίστακτη και αλόγιστη εκμετάλλευση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων και η σταδιακή καταστροφή του Οικοσυστήματος. Για τους αρχαίους πολιτισμούς ο κόσμος και η Γη μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έχει εκτός της υλικής και πνευματική υπόσταση. Όπως στο ανθρώπινο σώμα οι κινήσεις προέρχονται από την ψυχή που σκέπτεται και από την θέληση που ενεργεί, έτσι και στα μάτια της αρχαίας επιστήμης η ορατή τάξη του σύμπαντος ήταν η αντανάκλαση μιας αόρατης τάξης, των κοσμογονικών δηλαδή και πνευματικών μονάδων, βασιλείων και ειδών, που με συνεχή πορεία μέσα στην ύλη προκαλούν την εξέλίξη της ζωής. Δεν συμπέραινε την διάνοια από την ύλη, αλλά την ύλη από την διάνοια. Δεν γεννούσε το σύμπαν από τον τυφλό χορό των ατόμων , γεννούσε τα άτομα από τους παλμούς της παγκόσμιας ψυχής. Με μία λέξη προχωρούσε κατά κύκλους ομόκεντρους από το παγκόσμιο στο επιμέρους, από το αόρατο στο ορατό, από το καθαρό πνεύμα στην οργανωμένη υπόσταση, από το Θείο στο ανθρώπινο. Αυτό που μας συμβαίνει σήμερα όπως λέει ο Ν. Λώρενς, είναι ότι αιμορραγούμε από τις ρίζες, γιατί έχουμε αποκοπεί από την Γη, τον Ήλιο, και τα αστέρια, και η αγάπη είναι υποκρισία, γιατί άμοιρο μπουμπούκι, την ξεριζώσαμε από τον μίσχο της στο δένδρο της ζωής και περιμένουμε να εξακολουθήσει να ανθίζει στο πολιτισμένο βάζο μας..
Σε κάθε αρχαίο πολιτισμό υπήρχε ένα εσωτερικό σύστημα γνώσης του κόσμου που μας περιβάλει και των φυσικών δυνάμεων, αλλά και της ίδιας της ανθρώπινης φύσης μας, που ονομαζόταν Σοφία. Οι άνθρωποι που ασχολούνταν με την κατάκτηση της ονομάζονταν Σοφοί, και αργότερα από τον Πυθαγόρα Φιλόσοφοι. Ο Πυθαγόρας ονόμαζε φιλόσοφο, αυτόν που γνώριζε τις λειτουργίες τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής φύσης, και δίδασκε στους μαθητές του να γνωρίζουν πραγματικά τις αλήθειες αυτές. Η Φιλοσοφία δεν ήταν -και δεν είναι- μια θεωρητική προσέγγιση του κόσμου, αλλά και ένας τρόπος ζωής. Οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνονται για να βγούμε από την παγκόσμια κρίση του δυτικού τεχνοκρατικού μοντέλου, δεν μπορούν να περιλαμβάνουν,συνεπώς, μόνον αλλαγές στην τεχνολογία, στην οικονομία και στην θεσμική οργάνωση της κοινωνίας , αλλά και στην ηθική, στη λογική και πάνω απ'όλα στη συνειδητότητά μας.
Η σημερινή κατάσταση του ανθρώπου, λόγω απαιδευσίας, μπορεί να αναπαρασταθεί άψογα από τον περίφημο μύθο του σπηλαίου που διηγείται ο Πλάτωνας, στην αρχή του έβδομου βιβλίου της Πολιτείας του.
Σε μια σπηλιά κάτω από τη γη, που έχει την είσοδό της ανοιγμένη στο φως, ζουν από παιδιά άνθρωποι αλυσοδεμένοι από τα πόδια και τον τράχηλο.
Πίσω τους, ψηλά και σε απόσταση, υπάρχει φωτιά αναμμένη και στο ενδιάμεσο ένας δρόμος, κατά μήκος του οποίου βρίσκεται ένας μικρός τοίχος, όπως το παραπετάσματα στο κουκλοθέατρο (των θαυματοποιών). Πίσω απ΄ τον τοίχο περνούν άνθρωποι μεταφέροντας πάνω από το ύψος του κάθε λογής αντικείμενα, καθώς και ομοιώματα ανθρώπων και ζώων. Οι σκιές τους προβάλλονται χάρη στο φως της φωτιάς στο βάθος του σπηλαίου, το μοναδικό οπτικό πεδίο των δεσμωτών. Ανήμποροι να κινηθούν και περιοριζόμενοι στη φυσική τους όραση οι έγκλειστοι νομίζουν πως οι σκιές είναι τα ίδια τα αντικείμενα και ο αντίλλαλος από τις ομιλίες εκείνων που κινούνται πίσω από το τοιχίο, η φωνή των σκιών.
Ο κόσμος του σπηλαίου και όσα διαδραματίζονται εντός του είναι τόσο δεδομένος, ώστε να μη γεννά την παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι αληθινός.
Καθηλωμένοι στην ίδια θέση οι έγκλειστοι βλέπουν μόνο σκιές και, ελλείψει άλλων ερεθισμάτων, θεωρούν αυτονόητη την αυθεντικότητά τους. Τα δεσμά τούς στερούν κάθε δυνατότητα κίνησης, αυτενέργειας και διεύρυνσης του οπτικού τους πεδίου. Προσωπική δράση δεν υφίσταται. Υπάρχει μόνον όρασης αλλά και αυτή δεν είναι άλλο από παθητική παρατήρηση των συμβάντων, αναντίρρητη αποδοχή των δεδομένων των αισθήσεων, άγνοια, πλάνη.
« Και αν κανείς ήθελεν επιχειρήσει να τους λύσει από τα δεσμά τους και να τους ανεβάσει, δεν θα ήσαν ικανοί να τον σκοτώσουν, αν ημπορούσαν να τον πιάσουν στα χέρια τους; -Το δίχως άλλο|». Έχουμε πολλά θλιβερά ιστορικά παραδείγματα εν προκειμένω. Ο ίδιος ο Σωκράτης είχε τραγικό τέλος, επειδή εισήγαγε καινά δαιμόνια...
Η ανάβαση στον κόσμο του φωτός συνιστά μια πορεία, η οποία ξεκινώντας από μια αρνητική γνώση, από τη γνώση "του τι δεν είναι", απολήγει στην αυτογνωσία και την κοσμογνωσία. Ο κόσμος του σπηλαίου απεικονίζει την εμμονή της ψυχής στο αισθητόν, την υπερεκτίμησή του, την παντελή κυριαρχία των αισθήσεων και του επιθυμητικού τμήματός της επί του λογιστικού. Η προσκόλληση στο γίγνεσθαι επιφέρει ψυχική σύγχυση, νόσον ενώ η θέασις των όντων εσωτερική ισορροπία , την εναρμόνηση των τριών τμημάτων της ψυχής και την ενδυνάμωση του λογιστικού μέρους της. Για τον Πλάτωνα, το αίτημα της αυτογνωσίας είναι πρωταρχικό. Ακόμη κι αν δε βρεθεί ποτέ ο φιλόσοφος -ηγέτης που θα διοικήσει την ιδανική πολιτεία, κάθε άνθρωπος χωριστά θα επιδιώξει τουλάχιστον να ρυθμίσει το πολίτευμα της ψυχής του.
Ο πυρήνας του μύθου του σπηλαίου ξαναπροτάθηκε, σε σύγχρονη εκδοχή, στην ταινία το Matrix (1999) των αδερφών Andy και Larry Wachowsky (Γουατσόφσκυ). Η ταινία, ως γνωστόν, περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο ο κόσμος όπως τον ξέρουμε εμείς είναι ουσιαστικά το Matrix, μια εικονική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε και συντηρείται από νοήμονες μηχανές προκειμένου να κατευνάσει, υποτάξει και εκμεταλλευτεί τον ανίδεο ανθρώπινο πληθυσμό ως πηγή ενέργειας (παραγωγής και κατανάλωσης, θα λέγαμε). Όπως στο μύθο του σπηλαίου, ο κόσμος του Μάτριξ (σπηλιά -ΜΗΤΡΑ - matrix) , είναι ένας κόσμος παραισθήσεων. Οι άνθρωποι ζουν και κινούνται σε αυτόν, χωρίς να υποψιάζονται την πραγματική «ψεύτικη» κατάστασή του. Η ταινία αναφέρεται δήθεν στο μέλλον, για ευνόητους λόγους, ενώ περιγράφει γλαφυρά τη σύγχρονη κατάσταση της ανθρωπότητας. Στην πρώτη ταινία της σειράς , ο ήρωας ο Neo, διαλέγει το κόκκινο χάπι που του επιτρέπει να προχωρήσει στην αφύπνιση. Ο Σκοτεινός, όπως τον αποκαλούσαν Ηράκλετος δηλώνει χαρακτηριστικά : « ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΤΟΥΣ. ΟΙ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟΙ ΖΟΥΝ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟ».
Ο Ηράκλειτος, «σκοτεινός φιλόσοφος»; Μήπως και δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως τυφλώνει το φως αυτούς που ζουν στις σκιές;
Όμως δεν θέλουν όλοι οι άνθρωποι να ξεφύγουν από το Μάτριξ!.. Δεν είναι όλοι έτοιμοι να αντικρούσουν την φοβερή πραγματικότητα. Θέλουν σαν το Σάιφερ να ζουν στον ψεύτικο κόσμο. Όταν τους δίνουν το «κόκκινο και το μπλέ χάπι», δεν επιλέγουν οι περισσότεροι το κόκκινο που θα τους οδηγήσει στο «ξύπνημα». Προτιμούν να μένουν στο όνειρο, παρά να αντιληφθούν το μέγεθος του εφιάλτη στον οποίο είναι έτσι κι αλλιώς μπλεγμένοι. Δεν μπορούμε να αναγκάσουμε κανένα να ξυπνήσει με το ζόρι. Αυτό όμως που έχουμε υποχρέωση είναι να καταστήσουμε εμφανή και προσβάσιμη την έξοδο από το τούνελ γι' αυτούς, που έχουν κουραστεί να ζούν στο όνειρο-εφιάλτη και η ψυχή τους είναι έτοιμη να ανθίσει στη συνειδητότητα. Δεν είναι χρήσιμο να περιμένουμε την έλευση του Νέου (Νήο=New) εκλεκτού για να μας σώσει από τη μηχανικότητα, γιατί μόνο ο καθένας μπορεί, με τη δική του προσπάθεια και τη σχετική εξωτερική βοήθεια, να γίνει o σωτήρας του εαυτού του. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο ζωφερά. Αυτή είναι η μία πλευρά της Σελήνης, η σκοτεινή .Υπάρχει όμως και η άλλη που μας κάνει να είμαστε, υπό όρους, αισιόδοξοι.
Επιστρέφουν στις μέρες μας μερικά από τα ιδανικά των δεκαετιών του '60 και του'70, αλλά σε μια πιό συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη μορφή: ν'αλλάξουμε τον κόσμο, βέβαια, αλλά αρχίζοντας από τον εαυτό μας. Για να κατακτήσουμε τον κήπο της Εδέμ επί της γης πρέπει πρώτα ( ή παράλληλα) να εξασκηθούμε με τον εσωτερικό μας κήπο : γνωρίζοντάς τον σε βάθος, καθαρίζοντάς τον από τα αγριόχορτα και κάνοντας να ανθίσουν οι κρυφές μας ικανότητες.
Εκτός από τις παραδοσιακές φιλοσοφικές και μεταφυσικές σχολές, με την αυτογνωσία στην πιό ουσιαστική της μορφή ασχολούνται πλέον τις τελευταίες δεκαετίες αρκετές πρωτοποριακές σχολές ψυχολογίας. Πολλές μέθοδοι αυτογνωσίας και αυτοανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού έχουν προταθεί από την ανερχόμενη ολιστική κουλτούρα. Οι περισσότερες θετικιστικές σχολές της Δυτικής ψυχολογίας βλέπουν ακόμα, κάθε μορφή θρησκείας και πνευματικότητας βασισμένη σε πρωτόγονες προλήψεις, σε παθολογικές παρεκκλίσεις ή σε ψευδαισθήσεις σχετικά με την πραγματικότητα που καλλιεργούνται από την οικογένεια, την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Ο Carl G. Jung είναι ο πρώτος μεγάλος γεφυροποιός της Δυτικής ψυχολογίας με τη μεταφυσική. Εγκαταλείποντας τα νευτώνια πρότυπα ανέπτυξε μια σειρά αρχών που βρίσκονται σε συνάφεια με εκείνες της σύγχρονης φυσικής και της θεωρίας των συστημάτων. Η αρχή του συλλογικού ασυνειδήτου προϋποθέτει ένα σύνδεσμο ανάμεσα στο άτομο και την ανθρωπότητα ιδωμένη σαν σύνολο, που είναι ακατανόητος ως προς το μηχανιστικό πλαίσιο, αλλά συμπίπτει θαυμάσια με την άποψη των συστημάτων του νου. Στο συλλογικό ασυνείδητο ως αρχέτυπα ανευρίσκονται τα σύμβολα του εσωτερισμού, της αλχημείας, του γνωστικισμού και του αποκρυφισμού. Ο Jung θεώρησε τη συγκριτική θρησκειολογία και μυθολογία ως μοναδικές πηγές πληροφοριών για το μαζικό ασυνείδητο και είδε τη γνήσια πνευματικότητα σαν ένα αδιαχώριστο τμήμα της ανθρώπινης ψυχής. Υπερβαίνοντας το ορθολογιστικό πλαίσιο της Φροϋδικής ψυχανάλυσης εισήγαγε τον όρο "συγχρονικότητα", αναφερόμενος στις αναιτιατές σχέσεις ανάμεσα στις συμβολικές εικόνες του εσωτερικού κόσμου και στα συμβάντα της εωτερικής πραγματικότητας. Οι μυστικιστικές του τάσεις και οι εσωτερικές του ιδέες που έκαναν τον Jung να παραγνωριστεί κατά το παρελθόν, αρχίζουν τα τελευταία χρόνια να ασκούν μια συνεχώς αυξανόμενη επίδραση στην ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία.
Μαθητής του Γιούνγκ, που ανατράφηκε σε Θεοσοφικό περιβάλλον, ο ιταλός Ψυχίατρος Roberto Assagioli πέρασε από το συλλογικό ασυνείδητο στο συμπαντικό ασυνείδητο. Η εναλλακτική ολιστική μέθοδος που εισήγαγε, η ψυχοσύνθεση, στοχεύει στην αρμονική σύνθεση όλων των ανθρωπίνων στοιχείων ( φυσικό, συναισθηματικό, νοητικό και πνευματικό).
Ένα από τα ζωηρότερα κινήματα που ξεπήδησε σαν αντίδραση στον μηχανιστικό προσανατολισμό της ψυχολογικής σκέψης είναι η σχολή της ανθρωπιστικής ψυχολογίας, που ίδρυσε ο Abraham Maslow. O Maslow απέρριψε τη φροϋδική εικόνα του ανθρώπου υποταγμένη στα κατώτερα ένστικτα και κατηγόρησε τον Φρόϋντ ότι βάσισε τις θεωρίες του σχετικά με την ανθρώπινη συμπεριφορά πάνω στις εμπειρίες του με ψυχωτικά και νευρωτικά άτομα. Όπως ο Γιουνγκ έτσι και ο Μάσλοου στράφηκε με ενδιαφέρον προς την προσωπική ανάπτυξη, που ονόμασε "αυτοπραγμάτωση". Ειδικά, μελέτησε άτομα που είχαν αυθόρμητες υπερβατικές ή κορυφαίες εμπειρίες, που τις θεώρησε σαν σημαντικές φάσεις για τη διαδικασία της αυτοπραγμάτωσης. Η βαθύτερη ουσία της ανθρωπιστικής προσέγγισης είναι η αναγνώριση της ικανότητας του ανθρώπου να αναπτυχθεί αποκαλύπτοντας και καλλιεργώντας τις έμφυτες δυνάμεις του.
Με ανάλογο τρόπο οι "ομάδες επαφής" του Roger δεν είναι μόνο θεραπευτικές αλλά αποβλέπουν στην αυτοδιερεύνηση και στην προσωπική ανάπτυξη. Το σύνολο των νέων ανθρωπιστικών ρευμάτων στην ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, που πήρε το όνομα " Κίνημα του Ανθρώπινου Δυναμικού", δίνει έμφαση στις πνευματικές, υπερβατικές και ολιστικές όψεις της αυτοπραγμάτωσης.
Ο Μάσλοου διέβλεψε προφητικά : «Πρέπει επίσης να παρατηρήσω ότι, κατά τη γνώμη μου, η ανθρωπιστική ψυχολογία, η Τρίτη Δύναμη της ψυχολογίας, είναι παροδική., Είναι ένας πρόλογος σε μια Τέταρτη ψυχολογία ανώτερη, υπερ-προσωπική, υπερ-ανθρώπινη, επικεντρωμένη στο σύμπαν αντί στις ανάγκες και στα ανθρώπινα συμφέροντα, υπερβαίνουσα την ανθρώπινη κατάσταση, την ταυτότητα και την αυτοεκπλήρωση».
Δεν άργησε να γεννηθεί η υπερπροσωπική ψυχολογία , της οποίας προάγγελοι υπήρξαν τόσο ο Γιουνκ, όσο και ο Ασσατζιόλι και ο Μάσλοου. Αυτή η επαναστατική ψυχολογία αναπτύσσεται έντονα στην Αμερική από τη δεκαετία του '70 (άσχετα αν στη χώρα μας είναι ελάχιστα γνωστή) και επεκτείνει τα όρια της μελέτης στα επίπεδα της συνείδησης που υπερβαίνουν τα όρια του προσωπικού εγώ και της συμβατικής λογικής.
Σημαντικότεροι εκπρόσωποι του κλάδου είναι οι Stanislav Grof, Ken Wilber, Michael Washburn, Frances Vaughan, Roger Walsh, Stanley Krippner, Michael Murphy, Charles Tart, David Lukoff και Stuart Sovatsky.
Συμπερασματικά : οι μέθοδοι αυτογνωσίας, που δίνονται πλέον απλόχερα στις μέρες μας, είναι τρόποι αφύπνισης της συνείδησης του εαυτού, σε μια υπόσταση πλατύτερη από αυτό το πολύ περιορισμένο κέντρο που νιώθουμε σαν «εγώ». Ο άνθρωπος είναι ένα άνοιγμα μέσα από το οποίο, ολόκληρη η ενέργεια του σύμπαντος συνειδητοποιεί τον εαυτό της. Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση του πολιτισμού καθιστά την αυτογνωσία αναγκαία και όχι μια εκλεπτισμένη πολυτέλεια για λίγους. Η προσωπική σωτηρία είναι στις μέρες μας άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σωτηρία του συνόλου της ανθρωπότητας και του πλανήτη.
Σ' αυτούς που προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες και καθυστερούν την είσοδό τους στην ατραπό της Αυτογνωσίας ο Επίκουρος τους απαντά :
«Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς, ούτε πολύ αργά για να γνωρίσει κανείς τη φιλοσοφία».
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Η Κίνηση Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση σας προσκαλεί να συμμετάσχετε την Κυριακή 1η Νοεμβρίου ( 10.00-16.00) στο 2ο Συμπόσιο της Θεσσαλονίκης (στην Αίθουσα Συνεδρίων του Κέντρου Μακεδονικών Σπουδών, Ν. Γερμανού 1 στον 6ο όροφο) με θέμα :
«Η Πνευματική Απάντηση στην Παγκόσμια Κρίση»
Οι Εισηγήσεις θα γίνουν από μέλη των Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων της «Κίνησης» και θα επακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο.
Η Κίνηση» στα δεκατέσσερα πρώτα χρόνια της ενεργοποίησής της οργάνωσε ένα πλήθος συμποσίων και εκδηλώσεων που υπηρέτησαν κυρίως την προάσπιση της ελευθερίας της πνευματικής έκφρασης , ενώ προσέφεραν ορθή πληροφόρηση για τις μεταφυσικές έννοιες και πρακτικές. Το κλίμα της μισαλλοδοξίας και της πνευματικής λογοκρισίας στη χώρα μας έχει σίγουρα αλλάξει τα τελευταία χρόνια, προς το καλύτερο και σ'αυτό θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η Κίνηση συνέβαλε με τη δράση της. Με την συμπλήρωση της δεύτερης επταετίας, η Κίνηση ως ζωντανός οργανισμός, ωριμάζει και εξελίσσεται. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, μέσω των Ομάδων Εργασίας που δημιουργήθηκαν κατά τον τελευταίο εορτασμό της ημέρας Ενότητας και μετά από πολλές γόνιμες εσωτερικές διεργασίες, είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την υλοποίηση του 6ου σκοπού της καταστατικής διακήρυξης της Κίνησης, δηλαδή την ενεργό συμπαράσταση στον συνάνθρωπο και την βελτίωση των συνθηκών της ζωής σε όλο τον πλανήτη.
Για το σκοπό αυτό ιδρύθηκαν τρεις, προς το παρόν, φορείς πνευματικού ακτιβισμού, που σκοπεύουν να προσφέρουν στους αναζητητές τη δυνατότητα να βγούν από την νωχελική εσωστρέφεια και να εφαρμόσουν τις πνευματικές αρχές σε βασικούς τομείς της συλλογικής καθημερινότητας. Οι Ομάδες αυτές αφορούν την εκπαίδευση , τον εθελοντισμό και την Οικολογία. Ειδικότερα η εθελοντική πρωτοβουλία έχει ήδη προχωρήσει στην σύμπραξη Μ.Κ.Ο. με την ονομασία «Κίνηση για την Αρμονική Συμβίωση», που σκοπό έχει την υποστήριξη των ασθενέστερων και την προώθηση της αρμονικής συμβίωσης των πολιτών διαφορετικών εθνικοτήτων.
Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχετε σε μια ή και περισσότερες Ομάδες για να δώσουμε όλοι μαζί μια ενεργό πνευματική απάντηση στην παγκόσμια κρίση. Όσοι ενδιαφέρεστε για αυτή την πρόταση μπορεί να επικοινωνήσετε στην ηλ.διεύθυνση : kinisi95@gmail.com . Eνα σημείο σταθερής ενημέρωσης είναι το Blog της Κίνησης http://kinisi95.blogspot.com και στο facebook : Kinisi Omadon και " Ομάδα Φίλων της Κίνησης" .
Θα μπορούσε κάποιος δικαιολογημένα να αναρωτηθεί : Τι το καινούργιο και το προτότυπο υπάρχει στη φιλοσοφία και τη δράση αυτών των Ομάδων; Σήμερα όλοι μιλούν για αλλαγή στην εκπαίδευση, οι εθελοντικές Ομάδες αυξάνονται ραγδαία, ενώ η οικολογία αποτελεί μέρος των προγραμμάτων όλων των πολιτικών κομμάτων και πολλών Μ.Κ.Ο.
Η ειδοποιός διαφορά βρίσκεται στην κατανόηση ότι χωρίς αλλαγή της συνείδησης των ατόμων και της συνεπαγόμενης κλίμακας των αξιών, κάθε κοινωνική, πολιτική και νομοθετική προσπάθεια είναι καταδικασμένη . Μόνο η ολιστική προσέγγιση με πυρήνα την πνευματική αφύπνιση είναι σε θέση να υλοποιήσει όλες αυτές τις καλές προθέσεις και τις ευγενείς εξαγγελίες.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, το θέμα του παρόντος συμποσίου απoκτά μια ιδιαίτερη σημασία.
Η παρουσία και συμμετοχή σας στο Συμπόσιο είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Σεξ, μια λέξη αγγλική με ελληνική ρίζα ( από το έξις που η δασεία μετατρέπεται σε σ , σ+έξις=σέξις=σεξ ή κατ'άλλους από το τέκος (αόριστος του τίκτω), σέκος, secus-sexus) διφορούμενη, φορτωμένη με πολλούς και αντιθετικούς συνειρμούς. Από τη βιολογική διαδικασία της αναπαραγωγής, στην αγαπητική συνεύρεση, τον ερωτικό μυστικισμό, αλλά και την σκανδαλολογία, την πορνογραφία και την εμπορευματοποίηση.
Στην αρχαιότητα η γενετήσια λειτουργία προσεγγιζόταν με ένα πνεύμα βαθιάς ιερότητας και σεβασμού. Οι αρχαίοι 'Έλληνες ζούσαν πολύ πιο κοντά στη φύση και είχαν σαφώς διαφορετική αντίληψη για τον έρωτα και τη σεξουαλική χαρά από εμάς, πού έχουμε υποστεί την αυστηρή ιουδαιοχριστιανική αντίληψη. Από κοινωνική άποψη η σεξουαλική ζωή ήταν πολύ πιο ελεύθερη απ' ότι είναι σήμερα και επιπλέον, κι αυτό είναι και το σπουδαιότερο, είχε μεγάλη ιδεολογική, κοινωνική και κυρίως θρησκευτική σημασία. Ένα σημαντικό μέρος της λατρείας ήταν άμεσα συνδεδεμένο με αυτήν, βάσει της ομοιοπαθητικής μαγείας πού μπόλιασε ιδεολογικά και πρακτικά με τελετουργίες τη θρησκεία, διαμορφώνοντας τη μαγικοθρησκευτική αντίληψη πώς η αναπαράσταση της σεξουαλικής πράξης και οι τελετουργίες με την παρουσίαση σεξουαλικών οργάνων θα βοηθήσουν τη γονιμότητα της γης και των γυναικών, μίας και το όμοιο θα προκαλέσει το όμοιο. Οι αρχαίοι θεοί ζουν μία ζωή στα πρότυπα των ανθρώπων. Ερωτεύονται, ζηλεύουν, συνευρίσκονται. Ο Δίας είναι το πρότυπο του ουράνιου εραστή πού συγκινείται από κάθε όμορφη γυναίκα, είτε είναι θεά, νύμφη, είτε θνητή. Η αντίληψη των αρχαίων Ελλήνων ήταν βαθύτατα ηδονιστική (ευδαιμονιστική) με την ευρύτερη έννοια του όρου και τη βλέπουμε να εκφράζεται στη νομοθεσία, στην τέχνη και στη φιλοσοφία. Η ιεροδουλεία, θεσμός πανάρχαιος και θρησκευτικός, ήταν εξαπλωμένη σ' όλο το χώρο της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Στην Ελλάδα ξακουστό ήταν το Ιερό της Αφροδίτης στην Κόρινθο πού είχε περισσότερες από χίλιες ιερόδουλες εταίρες αφιερωμένες στη θεά.
Στην αντιπέρα όχθη, η ιουδαιοχριστιανική αντίληψη θεωρεί το σώμα (τη σάρκα) ως το όργανο του πειρασμού, με το οποίο ο σατανάς δελεάζει, και συνεπώς εξαιτίας του ο άνθρωπος χάνει την αιώνια ζωή, εφόσον υποκύψει στις επιθυμίες του. Ο περιορισμός και καλύτερα η απονέκρωση της σάρκας είναι το ζητούμενο. Ακραία συνέπεια αυτής της αντίληψης είναι ο ασκητισμός και ο αναχωρητισμός. Ο Ωριγένης (185-251 μ.χ.), μια από τις σημαντικότερες μορφές των πρωτοχριστιανικών χρόνων, έφθασε στο σημείο να αυτοευνουχιστεί σε ηλικία δεκαοκτώ ετών για να αρέσει στον Θεό! Σύμφωνα με τους σκληροπυρηνικούς μοναχούς ο γάμος και το γενετήσιο ένστικτο είναι καταστάσεις μεταπτωτικαί.
Προ της πτώσεως υποστηρίζουν, επικαλούμενοι κείμενα του Ιωάννη του Χρυσοστόμου (ΙΕ ομιλία εις την Γένεση), οι άνθρωποι ήταν απηλλαγμένοι της γενετήσιας ορμής. Σε σχετική ερώτηση πιστού, "σοφός" αγιορείτης πατέρας δηλώνει κατηγορηματικά : « Ναι, θεολογικώς ειπείν, πράγματι, ο Θεός θέλει να γεννιούνται παιδιά χωρίς ηδονή, χωρίς την αμαρτία της έξω-από-δω συνουσίας». Προφανώς το ιδανικό γι'αυτούς θα ήταν η κήρυξη στην παρανομία της σεξουαλικής πράξης και η επιβολή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τη διαφορά στις αντιλήψεις των δύο κόσμων μπορούμε να την δούμε καθαρά όπως αντανακλάται και στην τέχνη. Το ιδανικό του αρχαίου Έλληνα είναι η πλήρης κατάφαση της ζωής και των χαρών που προσφέρει, ο θαυμασμός της ρώμης και της ομορφιάς. Στη γλυπτική αυτό εκφράζεται με τον αθλητή. Αντίθετα το χριστιανικό ιδεώδες, όπως αντανακλάται στην τέχνη, είναι ο ασκητής με το οστεώδες και ταλαιπωρημένο, απ' τις εκούσιες κακουχίες και νηστείες, σώμα. Η σάρκα πρέπει να περιορίζεται και να τιμωρείται για να σωθεί η ψυχή. Οι περισσότερες θρησκείες υποτίμησαν και αντιμετώπισαν εχθρικά την σεξουαλική λειτουργία, υποστηρίζοντας πως είναι δαιμονική, δηλητήριο της ψυχής και στην καλύτερη περίπτωση σπατάλη ενέργειας.
Στην Ινδία, ο Αγγλικός πουριτανισμός και ο μουσουλμανισμός κατέστρεψαν μια πλούσια ερωτική παράδοση, όπως διασώζεται μέσα από το μνηνειώδες Κάμα Σούτρα και τα περίφημα ερωτικά γλυπτά στις προσόψεις των ναών του Κατζουράχο.Ο Γιουνγκ υποστηρίζει ότι πρέπει να διακρίνουμε πότε η σεξουαλική ορμή είναι γνήσια ενστικτώδης και πότε μια μεταμφιεσμένη ασυνείδητη αρχετυπική ορμή, η οποία επιζητεί την ενότητα και την εξέλιξη της συνείδησης.Η ερωτική έλξη είναι συχνά μια προβολή της παρόρμησης για αλχημική εσωτερική ένωση, τον « ιερό γάμο» της άνιμα και του άνιμους. Ο Πλάτων γράφει : « Σίγουρα δεν είναι μόνο η ανταλλαγή των σαρκικών ηδονών αυτό που κάνει τους ερωτευμένους να νιώθουν έναν τόσο έντονο πόθο να βρίσκονται μαζί, αλλά κυρίως η αναζήτηση της χαμένης ενότητας ».
Η καθαρή αλήθεια, που συχνά παραβλέπεται είναι, ότι το σεξ είναι ο σπόρος της αγάπης.
Κοιτάζοντας ένα κάρβουνο μας φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι είναι ο ίδιος άνθρακας, που κάτω από ειδικές συνθήκες μετατρέπεται σε διαμάντι! Η ενοχικότητα και η αντιπαλότητα προς το σεξ καταστρέφει τη δυνατότητα άνθισης στην αγάπη. Στον άνθρωπο επιβλήθηκε από ορισμένες παραδόσεις, η πάλη ενάντια στη σεξουαλική ενέργεια και ταυτόχρονα του ζητήθηκε να αποβλέπει στην ειρήνη και τη γαλήνη. Αυτό το διπλό μήνυμα, αν το πάρει κανείς στα σοβαρά, οδηγεί με ασφάλεια στην παραφροσύνη. Από την εσωτερική σύγκρουση με τις φυσικές ορμές ο άνθρωπος βγαίνει ανάπηρος, παραμορφωμένος και χωρίς πραγματική αγάπη. Σχεδόν όλες οι καταστροφικές και αυτοκαταστροφικές τάσεις, πολλές νευρώσεις και ψυχοσωματικές αρρώστιες, η εχθρότητα, ο πόνος και η απληστία οφείλονται στη στέρηση αγάπης και έρωτα. Ο Β.Pάιχ, πρωτοποριακός - και γι' αυτό παρεξηγημένος στην εποχή του επιστήμονας, υποστήριξε την άποψη πως τα πάντα, από την αμοιβάδα μέχρι την ατμόσφαιρα της Γης, διαποτίζονται από την οργόνη, μια δίχως μάζα παλλόμενη ζωτική ενέργεια, η οποία είναι έντονα παρούσα κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Eπιχείρησε μάλιστα, να κατασκευάσει έναν οργονοσυσσωρευτή, δηλαδή μια συσκευή για τη συγκέντρωση της οργόνης, με απώτερο στόχο τη θεραπεία και την αναζωογόνηση. Το σεξ αντί να καταδικάζεται μπορεί να ανυψωθεί σε διαλογιστική εμπειρία. Με την αποδοχή και την κατανόηση η σεξουαλική ενέργεια μετουσιώνεται αυθόρμητα σε αγάπη και συμπόνια. Με την απόρριψη η συνείδηση θολώνει και η ενέργεια που συνεχίζει να βράζει διαποτίζει όλες τις πτυχές του ψυχισμού. Ο σεξοφοβικός γίνεται σεξοεμμονικός και συχνά διαστροφικός.Ο Όσσο διδάσκει :
«Όταν ο νους σου είναι σεξουαλικός, εκμεταλλεύεσαι τον άλλον. Ο άλλος είναι απλώς εργαλείο, που το χρησιμοποιείς και το πετάς. Όταν το sex γίνει έρωτας, τότε ο άλλος δεν είναι αντικείμενο, γίνεται σημαντικός, μοναδικός. Είσαστε σύντροφοι σε μια βαθιά εμπειρία. Και αν αυτό δεν είναι απλώς κάτι στιγμιαίο, αν γίνεται μια κατάσταση διαλογισμού - που σημαίνει ότι αν μπορέσεις να ξεχάσεις τελείως τον εαυτό σου και εξαφανιστεί ο εραστής και η ερωμένη και το μόνο που υπάρχει, είναι έρωτας που ρέει, τότε, λέει ο Σίβα, η αιώνια ζωή είναι δική σου». Η σεξουαλική ενέργεια είναι θεϊκή. Είναι η πιο μυστηριώδης ενέργεια που υπάρχει, γιατί αναπαράγει τη ζωή. Όσο περισσότερο την σεβόμαστε, τόσο μας αποκαλύπτει την ιερότητά της. Όπως αναφέρει σχετικά και ο νεοπλατωνικός φιλόσοφος Πλωτίνος : «εκείνοι, για τους οποίους το θείο πάθος είναι άγνωστο, μπορούν να πάρουν μια ιδέα από τη μορφή του ερωτικού πάθους στη γη. Πρέπει να θυμόμαστε όμως, πως στη γη η αγάπη μας είναι μόνο μια ένωση από σκιές που περνούν και αλλάζουν». Στην Ταντρική παράδοση η συνεύρεση του ζευγαριού ισοδυναμεί με είσοδο στα άδυτα του Ιερού. Mε ειδικές ασκήσεις οι δυο σύντροφοι μαθαίνουν να χρησιμοποιούν συνειδητά τη σεξουαλική τους διέγερση και την ερωτική ενέργεια σαν ένα μέσο για να προσεγγίσουν υπερβατικές διαστάσεις της ύπαρξης. O οργασμός εδώ δεν είναι απολύτως αναγκαίος, όσο η ένωση. Oι αρχαίοι μύστες ονόμαζαν την σεξουαλική ενέργεια μαγική. Oι σύγχρονοι βιοψυχολόγοι τη χαρακτηρίζουν «μαγνητική». Eίναι η πανίσχυρη ενέργεια, που εκλύεται τις στιγμές της ερωτικής διέγερσης και του οργασμού και που μπορεί να μας ενώσει με τα πέρατα του σύμπαντος. Bαθύ, μυστηριώδες, εκρηκτικό και ικανό να μας υψώσει πέρα από τα όρια του συνηθισμένου εαυτού μας. Aυτό είναι το μυστικό που κρύβεται μέσα στη λειτουργία της ερωτικής πράξης και κυρίως στη στιγμή της κορύφωσής της. Mέσα της υπάρχει μια συγκλονιστική δύναμη, πολύ γνωστή στους αρχαίους μύστες και σοφούς, αλλά και στους μάγους. Λίγο-πολύ, όμως, όλοι μας έχουμε κάποιες στιγμές ψηλαφήσει αυτό το «εκστατικό κάτι» που ενυπάρχει στη στιγμή του οργασμού. Πρόκειται για καταστάσεις που ξεπερνούν το όριο της επιδερμίδας μας και της σωματικής ηδονής και που οδηγούν κατευθείαν σ' έναν άλλο, μυστηριακό κόσμο. Σ' αυτόν που, όπως ισχυρίζονται πολλές αρχαίες παραδόσεις, μπορεί να μας χαρίσει παράξενες δυνάμεις, υπερβατικές εμπειρίες, ακόμα και αιώνια νεότητα! Ο Φρόιντ ήταν ένας από εκείνους που υποστήριξαν πως τη στιγμή του οργασμού εκδηλώνεται μια στιγμιαία κατάσταση απώλειας του εαυτού, ένα είδος «ανυπαρξίας». Όμως αυτή η στιγμιαία απώλεια του συνήθους εαυτού συχνά αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός άλλου εαυτού, καθαρά υπερβατικού. Πολλοί είναι εκείνοι που έχει τύχει να βιώσουν παραλλαγμένες καταστάσεις συνείδησης στη διάρκεια του οργασμού. Tις περιγράφουν σαν μια ωκεάνια εμπειρία, μια λάμψη συμπαντικής συνείδησης, στη διάρκεια της οποίας είναι σαν να έρχονται σε επαφή με σφαίρες ανώτερης πραγματικότητας. Γι' αυτό άλλωστε, πολλοί εσωτεριστές έλεγαν προσευχές κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Ο Όσσο παρομοίως υποστηρίζει, ότι ο άνθρωπος βίωσε τις πρώτες πνευματικές εμπειρίες του Samadi κατά τον οργασμό, στον οποίο, έστω και παροδικά, ο νους αδειάζει από κάθε σκέψη. Αυτός που βυθίζεται στις αισθήσεις (Vishyanand) είναι ο νεότερος αδερφός αυτού που βυθίζεται στο θείο (Brahmanand).
O θεόπνευστος ποιητής Ταγκόρ το επιβεβαιώνει :
« Η Λύτρωση δεν είναι για μένα η άρνηση των εγκοσμίων. Νοιώθω το σφιχταγκάλιασμα της ελευθερίας μέσα σε εκατομμύρια δεσμά ηδονής. Πάντα και πάντα, χύνεις τους δροσερούς κρουνούς του κρασιού Σου με τα μύρια χρώματα και μύρα, γεμίζοντας το χωματένιο αυτό ποτήρι ως τα χείλη...Όχι! ποτέ δε θα κλείσω τις πόρτες των αισθήσεών μου. Οι τέρψεις της οράσης και της ακοής θα φέρουν μαζί τους και τη δική Σου τέρψη. Ναι, όλες οι αυταπάτες μου θα καούν σε μια φωτοχυσία χαράς, κι όλοι οι πόθοι μου θα ωριμάσουν σε καρπούς αγάπης» .
Παρομοίως για τον Επικουρισμό και τον Ταοϊσμό, δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή μεταξύ γήινης και επουράνιας ηδονής : ενώνονται στην έκσταση, επειδή μόνο τότε υπάρχει η αίσθηση της κοινωνίας με το Σύμπαν.
Μέχρι πριν από μερικά χρόνια το σεξ ήταν παγιδευμένο σε ταμπού και προκαταλήψεις,. Η άγνοια, ο φόβος, οι ενοχές εμπόδιζαν την αναζήτηση της σεξουαλικής έκφρασης και της ηδονής. Τις τελευταίες δεκαετίες, στη Δύση, η ηθική πάνω σε αυτά τα θέματα έχει αλλάξει ριζικά. Η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του '60 έφερε ανατροπές, ενώ το φεμινιστικό κίνημα επέτρεψε στις γυναίκες να εκφράσουν τη σεξουαλικότητά τους πιο ελεύθερα. Τα χρόνια αυτά, η παραδοσιακή σεξουαλική ηθική γίνεται αντικείμενο σφοδρής κριτικής και η ηδονή απενοχοποιείται. Οι ιδέες τόσο του Βίλχελμ Ράιχ (με το έργο του «Σεξουαλική Επανάσταση») όσο και του Μαρκούζε (με το έργο του «Έρως και Επανάσταση») ενέπνευσαν τους νέους της Ευρώπης και της Αμερικής, αντίστοιχα. Στα έργα τους αναδεικνύεται το σεξ ως μείζων παράγοντας κοινωνικής απελευθέρωσης και όπλο εναντίον της αποξένωσης από την εργασία, την κοινωνία και την επιθυμία. Στις περισσότερες χώρες κατακτήθηκε η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ευκολότερη πρόσβαση σε μεθόδους προφύλαξης. Έφηβες και έφηβοι πλέον απολαμβάνουν τη σεξουαλική επαφή με μεγαλύτερη ευκολία, το σεξ πριν από το γάμο και παρά τις εκκλησιαστικές ηθικοπλαστικές επιταγές, είναι αναμενόμενο, αν όχι υποχρεωτικό. Η σεξουαλική απελευθέρωση οδήγησε τον σύγχρονο άνθρωπο σε μια διαρκή αναζήτηση για την ανακάλυψη όλο και περισσότερων, διαφορετικών και μεγαλύτερων απολαύσεων.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η διαστρέβλωση της σεξουαλικής απελευθέρωσης του Μάη του '68 στις μέρες μας συμπυκνώνεται στη παρακάτω φράση του Βίλχελμ Ράιχ : «ο πανσεξουαλισμός των ημερών μας δεν είναι δείγμα καμιάς ερωτικής απελευθέρωσης είναι, αντίθετα, μια μαζική επικράτηση μίας νευρωτικής πολυγαμίας». Ο Κρισναμούρτι εύστοχα παρατηρεί : : « Δεν είναι τόσο πολύ το σεξ σαν ζωτική εσωτερική παρόρμηση που κυβερνά τους ανθρώπους σήμερα, όσο οι εικόνες και οι σκέψεις γύρω από το σεξ. Όλη η σύγχρονη ζωή τις ευνοεί. Κοίτα γύρω σου.Σπάνια θ' ανοίξεις μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό, θα ταξιδέψεις με το μετρό ή θα περπατήσεις σε κάποια λεωφόρο, χωρίς να πέσεις επάνω σε κάποια διαφήμιση ή αφίσα που απευθύνεται στο σεξουαλικό σου ένστικτο προκειμένου να εκθειάσουν ένα ζευγάρι κάλτσες, μια καινούρια οδοντόπαστα ή μια ιδιαίτερη μάρκα τσιγάρων....Όλα αυτά τα μηνύματα δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να εξερεθίζουν τα σεξουαλικά ένστικτα. Το σεξ έχει υποβιβαστεί να γίνει υπηρέτης αφάνταστων εμπορικών στόχων. Υπάρχει μία συνεχής επίθεση και δεν ξέρεις πια αν είναι η δική σου σεξουαλική παρόρμηση ή οι σεξουαλικές δονήσεις που παράγονται τεχνικά γύρω σου. Αυτή η εξευτελιστική, έντονη έκκληση στο σεξουαλικό μας ένστικτο, είναι ένα από τα πιο κτηνώδη σημεία του πολιτισμού μας. Εξαφάνισέ τα και το μεγαλύτερο μέρος από τη δήθεν σεξουαλική ορμή θα φύγει. Δεν είμαι ηθικολόγος. Δεν έχω τίποτα εναντίον του σεξ και είμαι εναντίον κάθε είδους κατάπνιξης του σεξ, εναντίον της υποκριτικής στάσης απέναντι στο σεξ και σε ό,τι καλείται σεξουαλική αυτοπειθαρχία, που δεν είναι τίποτα άλλο από μία ιδιαίτερη μορφή υποκρισίας. Αλλά δεν θέλω να φτηναίνει το σεξ, να μπαίνει σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις της ζωής στις οποίες δεν ανήκει». Τα ερωτικά μηνύματα, στα οποία βρίσκεται εκτεθειμένος καθημερινά ο άνθρωπος, οδηγούν στη σταδιακή απευαισθητοποίηση στους συνήθεις ερωτικούς ερεθισμούς, με αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής διέγερσης και την αναζήτηση όλο και πιο έντονων ερεθισμάτων για την επίτευξη διέγερσης. Το γεγονός ότι έχει χαθεί η απόλαυση της διεκδίκησης και της κατάκτησης αφού οι σεξουαλικές μας επιθυμίες πραγματοποιούνται εύκολα και γρήγορα πια, χωρίς κόπο και δυσκολίες, τον κάνει να θέλει να πάει ένα βήμα πιο πέρα αναζητώντας μεγαλύτερες προκλήσεις και ικανοποιώντας ερωτικές επιθυμίες και φαντασιώσεις που είναι πιο δύσκολο να πραγματοποιήσει. Οι ιδιαίτερες προτιμήσεις στο σεξ δεν θεωρούνται απαγορευμένες ή κατακριτέες και τα πρότυπα που προβάλλονται, συνήθως προωθούν οριακές σεξουαλικές συμπεριφορές. Η αμφιφυλοφιλία δείχνει να εξαπλώνεται και οι όροι 'bysexual', 'metrosexual', ή 'pansexual', δημιουργήθηκαν για να αποδώσουν σύγχρονους ρόλους και προσανατολισμούς. Το σύγχρονο αυτό μοντέλο ερωτικής ζωής, φαίνεται πως αφήνει ακάλυπτους πολλούς ανθρώπους, που οδηγούνται στο λανθασμένο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει άλλη προσέγγιση στο σεξ από τη διαστρευλωμένη και έτσι η νοοτροπία τους χρωματίζεται από δυσπιστία, καχυποψία, φόβο και αηδία.. Είναι αυξημένο το ποσοστό των ανθρώπων που είναι δυσαρεστημένοι από τη σεξουαλική τους ζωή και αρκετά μεγάλο το ποσοστό που έρχεται αντιμέτωπο με σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Παράλληλα, η ερωτική επιθυμία φαίνεται πως όλο και μειώνεται τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες και ο δρόμος προς την ασεξουαλικότητα αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η σεξουαλική αποχή μοιάζει να γίνεται, συνειδητή ή ασυνείδητη επιλογή αφού τα νέα πρότυπα σεξουαλικής συμπεριφοράς, έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τα ήθη και τις αξίες ανθρώπων που έχουν μεγαλώσει με πιο συντηρητικές αρχές. Η «ασεξουαλική επανάσταση» ξεκίνησε από την Αμερική και μάλλιστα με την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπους, για να εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Το σύνθημα του Ντέιβιντ Τζέι, του 25χρονου Αμερικανού εμπνευστή του κινήματος, είναι ότι «η ασεξουαλικότητα δεν αφορά μόνο τις αμοιβάδες». H ιστοσελίδα, η A-σεξουαλική Υπερηφάνεια (Α-Pride Attitude), δέχεται καθημερινά χιλιάδες σχόλια από ανθρώπους που αρνούνται την «τυραννία της ηδονής». Απέναντι στην κατάργηση των απαγορεύσεων, τα χιλιάδες ήδη μέλη διεκδικούν το δικαίωμα στη σεξουαλική αποχή. Η ασεξουαλικότητα αποτελεί γι αυτούς ένα τρόπο αντίστασης στην πανσεξουαλικότητα των καιρών μας λέει στη Φιγκαρό ο δημοσιογράφος Ζαν-Φιλίπ ντε Τονάκ, συγγραφέας της «Ασεξουαλικής Επανάστασης». Παράλληλα και άλλοι παράγοντες συντελούν στην αποχή.Τα υψηλά κριτήρια για την επιλογή συντρόφου, που υπάρχουν στις μέρες μας, δημιουργούν ανασφάλεια, σε πολλούς ανθρώπους, ως προς τις επιδόσεις και τις ικανότητές τους, προκαλώντας τους αισθήματα ανεπάρκειας και κάνοντάς τους να βιώνουν τον φόβο της απόρριψης. Για άλλους η εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και τέλος το έντονο επαγγελματικό άγχος και η συνεχής ενασχόληση με την καριέρα, έχουν σαν αποτέλεσμα να αφήνουν πολλοί νέοι άνθρωποι την προσωπική τους ζωή στο περιθώριο, αφού δεν υπάρχει ούτε χρόνος αλλά ούτε και διάθεση να επενδύσουν σε μια σχέση.
Τη λύση ανάμεσα στις ακραίες συμπεριφορές του πανσεξουαλισμού και της ασεξουαλικότητας την δίνει πολύ όμορφα ο Κρισναμούρτι :
«Το σεξ , λέει, είναι σαν ένα τρυφερό λουλούδι, σαν μία δυνατή φλόγα, είναι κάτι λεπτεπίλεπτο και εξαιρετικό. Χρειάζεται περιποίηση και φροντίδα. Πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν δε γίνεται για τους λόγους που το προόρισε η φύση. Το να αφήνεις το σεξ ελεύθερο είναι σπατάλη ενέργειας, το να το καταπνίγεις βάναυσα είναι καταστροφή ενός λεπτεπίλεπτου και έντονα όμορφου πράγματος. Γι' αυτό παρακολούθησέ το με ζεστασιά, περιποιήσου το, αφησέ το να ανακαλύψει τον εαυτό του και να ξεδιπλωθεί. Ούτε να το απαρνείσαι ούτε να του ενδίδεις....αν βάλεις τάξη στον εαυτό σου έτσι ώστε να επιτρέψεις στην αγάπη να γίνει ένα πανταχού παρών αίσθημα στο οποίο το σεξ θα είναι η έκφραση γνήσιας επιθυμίας, όλα τα θλιβερά σεξουαλικά προβλήματα θα πάψουν να υπάρχουν».
Συνοψίζοντας: η σεξουαλική ενέργεια, πέρα από την καθαρά βιολογική λειτουργία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν ναρκωτικό, σαν μια προσωρινή ανακούφιση του εσωτερικά απομονωμένου ανθρώπου, είτε σαν κινητήριος δύναμη, που μετουσιωμένη σε συμπαντικό έρωτα, ανυψώνει τους αγαπημένους στη μυστική υπερβατική ένωση. Για να γίνει όμως αυτό απαιτείται η συνεπής άσκηση στην πνευματική αλχημεία.
Το ακόλουθο δοκίμιο του Alan Watts εμφανίστηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του '58 στο περιοδικό ChicagoReviewκαι
αναδημοσιεύτηκε με ωρισμένες προσθήκες από την City Lights Books του Σαν Φρανσίσκο, επειδή φαινόταν ως ένα καλό πλαίσιο για τη συζήτηση σχετικά με την επιρροή του Ζεν στη δυτική τέχνη και επειδή το πρωτότυπο δημοσιεύθηκε πριν από την κυκλοφορία του βιβλίου « Οι Αλήτες του Ντάρμα » του Τζακ Κέρουακ. Αυτή η εκδοχή περιέχει κάποιες περαιτέρω προσθήκες και διορθώσεις. Η μετάφρασή μου είναι περισσότερο εννοιολογική και λιγότερο φιλολογική. Δίνω δηλαδή έμφαση στην συνεπή μεταφορά του νοήματος του κειμένου, παρά στην ακριβή κατά λέξη μετάφραση.
Γιάννης Γ. Αυγουστάτος
Νόμιζα ότι το πρωτότυπο αυτού του δοκιμίου είχε κάνει πολύ σαφή τη θέση μου για το Ζεν, τόσο του" beat" τύπου όσο και του "συντηρητικού". Ήταν φανερό ότι δεν χρησιμοποίησα τη λέξη "συντηρητικό" ως προσβολή, δεδομένου ότι δεν τοποθετήθηκα από την οπτική γωνία του beat. Αλλά μετά από ένα άρθρο του Stephen Mahoney, "Η εδραίωση του Ζεν" που εμφανίστηκε στο TheNation, τον Οκτώβριο του '58, άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι ήμουν υπέρμαχος του "συντηρητικού" Ζεν. Με τον όρο αυτό υποδείκνυα τις επίσημες και παραδοσιακές ιαπωνικές σχολές Ζεν , Rinzai και Soto, στις οποίες στην πραγματικότητα ανήκουν πολλοί Δυτικοί. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι και εγώ δεν αντιπροσωπεύω αυτές τις σχολές. Δεν είναι ότι δεν τις σέβομαι ή ότι βρίσκομαι σε διαμάχη με αυτές, αλλά λόγω ιδιοσυγκρασίας, δεν μου αρέσει να λαμβάνω θέση σε θέματα αυτού του είδους. Δεν αυτοπροσδιορίζομαι ούτε ως βουδιστής Ζεν. Πράγματι, η πτυχή του Ζεν που με ενδιαφέρει δεν μπορεί να οργανωθεί, διδαχθεί, μεταδοθεί, επισημοποιηθεί ή περικλεισθεί σε οποιοδήποτε είδος συστήματος.
Δεν μπορεί να μαθευτεί, γιατί ο καθένας θα πρέπει να το το ανακαλύψει μόνος του. Σύμφωνα με τα λόγια του Πλωτίνου: "Είναι μια φυγή του μόνου προς τον Μόνο" και όπως επίσης λέει ένα παλιό ποίημα Zen:
« Αν δεν το βρείτε μέσα σας, πού θα πάτε για να το βρείτε;»
Αυτή είναι, κατά κάποιο τρόπο, η κοινή θέση σ'ολόκληρη τη βουδιστική παράδοση. Αυστηρά μιλώντας, δεν υπάρχουν δάσκαλοι Ζεν επειδή το Ζεν δεν έχει τίποτα να διδάξει. Από το απώτερο παρελθόν αυτοί που δοκίμαζαν αυτή την οδό απέρριπταν πάντα επίδοξους μαθητές, όχι μόνο για να ελέγξουν την ειλικρίνεια τους, αλλά και για να καταστήσουν σαφές ότι η εμπειρία της αφύπνισης (Satori) δεν επιτυγχάνεται εάν την κυνηγάει κανείς και σε κάθε περίπτωση δεν είναι κάτι που μπορεί να αποκτηθεί ή να συμβεί τεχνητά. Όμως, οι αναζητητές της αλήθειας αρνήθηκαν επανειλημμένα να δεχτούν αυτό το "όχι", ως απάντηση και σ'αυτή την κατάσταση οι σοφοί Ζεν απάντησαν με ένα είδος Τζούντο. Συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της απλής απάντησης στον ερευνητή, που ψάχνοντας δεν θα έβρισκε, άρχισαν να απαντούν με άλλα ερωτήματα (koans) με σκοπό να τονώσουν την ερευνητική προσπάθεια, για να την κάνουν να εκραγεί στη συνέχεια με όλη τη δύναμή της, έτσι ώστε ο μαθητής να κατανοήσει την ανοησία του να ψάχνει τον εαυτό του - όχι μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά και μέσα στον ίδιο!. Στο σημείο αυτό ο μαθητής επιτυγχάνει το Ζεν. Ξέρει ότι είναι ένα με τα πάντα και δεν χωρίζει πλέον τον εαυτό του από το σύμπαν ψάχνοντας για κάτι.
Επιφανειακά αυτό φαίνεται να είναι μια κανονική σχέση δάσκαλου - μαθητή. Αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που οι βουδιστές αποκαλούν upaya ή "λεπτά μέσα", γνωστό ως η τέχνη του να "δίνεις ένα κίτρινο φύλλο σε παιδιά που κλαίνε επειδή θέλουν χρυσό." Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ωστόσο η διαδικασία της απόρριψης του προγράμματος σπουδών, η απάντηση στα ερωτήματα με άλλα ερωτήματα, έγινε όλο και πιο επίσημη. Ιδρύθηκαν ναοί και ινστιτούτα όπου δίδεται μια τυπική εκπαίδευση και αυτό με τη σειρά του δημιούργησε προβλήματα ιδιοκτησίας, διοίκησης και κανόνων πειθαρχίας, αναγκάζοντας τον βουδισμό Ζεν να λάβει τη μορφή της ιεραρχίας παραδοσιακού τύπου. Το φαινόμενο αυτό συνεχίστηκε στην Άπω Ανατολή μέχρι να γίνει μέρος του τοπίου και μερικά από τα μειονεκτήματά του εξουδετερώθηκαν από το γεγονός ότι φαίνεται να είναι απόλυτα φυσικό. Δεν υπάρχει τίποτα το " εξωτικό ή εξαιρετικό " σ'αυτό το φαινόμενο. Ακόμα και οι οργανωμένες δομές μπορούν να αναπτυχθούν με φυσικότητα. Αλλά μου φαίνεται ότι η μεταφύτευση αυτού του στιλ Ζεν στη Δύση θα ήταν κάτι τελείως τεχνητό. Θα γινόταν απλά μια ακόμη από τις πολλές οργανώσεις λατρείας με τις πνευματικές αξιώσεις της, με τα προεξοφλημένα ενδιαφέροντα και τις ομάδες των πιστών και επιπλέον με το μειονέκτημα της σνομπιστικής έλξης που θα εξασκούσε το Ζεν ως «πολύ εξωτική» μορφή του Βουδισμού. Ας αφήσουμε το Ζεν να εξαπλωθεί στη Δύση χωρίς τυπικότητες, όπως είναι η συνήθεια της λήψης του τσαγιού. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να το χωνέψουμε καλύτερα. Η αφομοιώση κάποιου τόσο κινέζικου όπως το Ζεν είναι δύσκολο τόσο για τους Αγγλοσάξονες όσο και για τους Ιάπωνες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και αν η λέξη "Ζεν" είναι ιαπωνική, και παρόλο που η Ιαπωνία είναι τώρα η πατρίδα του, ο βουδισμός Ζεν, είναι μια δημιουργία της κινέζικης δυναστείας των T'ang. Δεν κάνω αυτή την εισαγωγή για να υπογραμμίσω, για μια ακόμη φορά, τις αμετάδοτες λεπτές αποχρώσεις των ξένων πολιτισμών. Το θέμα είναι απλά ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται μια βαθιά ανάγκη να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, έχουν δυσκολία στην κατανόηση των απόψεων εκείνων που δεν συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο, και ο κινέζοι που δημιούργησαν το Ζεν ήταν από το ίδιο καλούπι με τον Laotzu, που αιώνες νωρίτερα, είχε πει: « Αυτοί που δικαιολογούν τον εαυτό τους δεν είναι πειστικοί». Πράγματι, η ανάγκη να αποδείξεις ότι η θέση σου είναι η σωστή προκάλεσε πάντα μια αίσθηση γελοίου στους κινέζους, δεδομένου ότι τόσο ως κομφουκιανοί όσο και ως ταοϊστές (όσο διαφορετικές κι αν είναι αυτές οι φιλοσοφίες σε άλλους τομείς) οι κινέζοι εκτιμούσαν πάντοτε τον άνθρωπο που κατάφερνε να «αποστασιοποιείται». Στον Κομφούκιο φαινόταν πολύ καλύτερο να είναι κανείς καλόκαρδος παρά ενάρετος και στους μεγάλους ταοϊστές Laotzu και Chuang-tzu, φαινόταν πάντα προφανές ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει δίκιο χωρίς να άδικο, δεδομένου ότι τα δύο άκρα ήταν αναπόσπαστα, όπως οι δύο πλευρές ενός νομίσματος . Ο Chuang-Tzu έλεγε: «Αυτοί που θέλουν να έχουν καλή κυβέρνηση χωρίς τη σχετική κακοδιοίκηση, και το σωστό χωρίς το αντίστοιχο λάθος δεν κατανοούν τις αρχές του σύμπαντος ».
Στα δυτικά αυτιά αυτά τα λόγια μπορεί να φανούν κυνικά και ο κομφουκιανικός θαυμασμός για τη φρόνηση και το συμβιβασμό μπορεί να φαίνεται μια επίδειξη αδυναμίας και έλλειψη αρχών. Στην πραγματικότητα, αυτές αντανακλούν μια θαυμαστή κατανόηση και σεβασμό για αυτό που αποκαλούμε ισορροπία της φύσης. Ένα παγκόσμιο όραμα της ζωής, όπως το Τάο ή μια μεταφυσική αντίληψη της φύσης στην οποία καλό και το κακό, δημιουργικές και καταστροφικές δυνάμεις, σοφία και η ανοησία, είναι οι άρρηκτοι πόλοι της ύπαρξης. « Το Tao, έλεγε ο Chung-Yung, είναι αυτό το πράγμα από το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί κανείς. Κάθε τι , από το οποίο μπορείτε να χωριστείτε δεν είναι το Τάο». Έτσι, η σοφία δεν είναι να προσπαθείς να διαιρέσεις το καλό από το κακό, αλλά να μάθεις να τα καβαλικεύεις, όπως ένα κομμάτι φελλού επιπλέει στις κορυφές και τα βυθίσματα των κυμάτων. Στις ρίζες της κινεζικής ζωή υπάρχει μια εμπιστοσύνη στο καλό και το κακό της φύσης, η οποία μπορεί να φαίνεται ιδιαίτερα ξένη στους ανθρώπους εκπαιδευμένους στην μανιχαϊκή άποψη του εβραιο-χριστιανικού πολιτισμού. Ωστόσο, είναι πάντα προφανές για τους κινέζους ότι ένας άνθρωπος που δεν εμπιστεύεται τον εαυτό του δεν μπορεί να εμπιστευτεί ούτε και την δυσπιστία του και θα πρέπει επομένως να βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση σύγχυσης. Για αρκετά διαφορετικούς λόγους από τους δυτικούς, οι Ιάπωνες έχουν την τάση να είναι αμήχανοι με τον εαυτό τους, επειδή έχουν μια τέτοια οξεία αίσθηση ανθρώπινου σεβασμού όση το και δικό μας μεταφυσικό αίσθημα της αμαρτίας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην κλάση πιο ευαίσθητη στο Ζεν, εκείνη των σαμουράι. Η Ruth Benedit στο βιβλίο της με τίτλο «Το χρυσάνθεμο και το σπαθί», είχε, νομίζω, απόλυτο δίκιο όταν είπε ότι η έλξη που ένιωθε η κάστα των σαμουράι για το Ζεν προερχόταν από τη δύναμη που είχε αυτή η φιλοσοφία να απελευθερώνει από μια αυτοσυνείδηση εξαιρετικά ενοχλητική, λόγω του τύπου της εκπαίδευσης των νέων. Επιταγή αυτής της αυτοσυνειδησίας είναι η υποχρέωση που οι Ιάπωνες αισθάνονται να ανταγωνιστούν με τον εαυτό τους, μια απαίτηση η οποία μετατρέπει κάθε τέχνη και γνώση σε ένα μαραθώνιο αυτοπειθαρχίας. Αν και η έλξη του Ζεν έγκειται στη δυνατότητα που προσφέρει για να απελευθερωνει από αυτή την αυτοσυνειδησία, η ιαπωνική έκδοση του Ζεν πολεμούσε τη φωτιά με τη φωτιά, υπερβαίνοντας το «εγώ που κρίνει τον εαυτό του» με το να το οδηγεί σε μία τέτοια ένταση ώστε να να την κάνει να εκραγεί. Πόσο πολύ απέχουν από την πρακτική των ιαπωνικών μοναστηριών Ζεν, τα λόγια του μεγάλου δασκάλου T'ang-Chi Lin: « Στο Βουδισμό δεν υπάρχει χώρος για τη χρήση της προσπάθειας. Να είστε απλοί, φυσιολογικοί, αυθόρμητοι. Φάτε το φαγητό σας, χωνέψτε, και όταν είστε κουρασμένοι πηγαίνετε να ξαπλώσετε. Η άγνοια θα γελάσει μαζί μου, αλλά ο σοφός θα καταλάβει». Ωστόσο, το πνεύμα αυτών των λέξεων είναι επίσης πολύ μακριά από ένα ορισμένο είδος Δυτικού Ζεν, που χρησιμοποιεί αυτήν την φιλοσοφία για να δικαιολογήσει την μποέμικη ζωή, που δεν είναι παρά μια ισχυρή αυτοάμυνα. Δεν υπάρχει κανένας ειδικός λόγος που να δικαιολογεί την εξαιρετική εξάπλωση του ενδιαφέροντος για το Ζεν στη Δύση, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Η γοητεία που εξασκούν οι τέχνες, στο σύγχρονο πνεύμα της Δύσης, το έργο του Suzuki, ο πόλεμος με την Ιαπωνία, η γοητεία των " διηγήσεων Ζεν "και η έλξη που ασκεί μια φιλοσοφία μη-εννοιολογική και εμπειρική μέσα σε κλίμα επιστημονικού σχετικισμού - όλα αυτά εξηγούν την επιτυχία του Ζεν. Μπορούν επίσης να αναφερθούν οι ομοιότητες μεταξύ του Zen και εκείνων των τάσεων καθαρά δυτικών, όπως η φιλοσοφία του Wittgenstein, ο υπαρξισμός, η γενική σημασιολογία, η μεταγλωσσική του BL Whorf και ορισμένες πτυχές της φιλοσοφίας της επιστήμης και της ψυχοθεραπείας. Υπάρχει πάντα στο παρασκήνιο, η ασαφής ανησυχία μας για την επιτήδευση και το αφύσικο τόσο του χριστιανισμού, με την πολιτικά τακτοποιημένη της κοσμολογία όσο και της τεχνολογίας, με την ιμπεριαλιστική εκμηχάνιση του φυσικού κόσμου, μέσα στον οποίο ο ίδιος ο άνθρωπος αισθάνεται ξένος. Στην πραγματικότητα και οι δύο αντανακλούν μια ψυχολογία στην οποία ο άνθρωπος ταυτίζεται με τη νοημοσύνη και τη συνειδητή βούληση που διαχωρίζονται από τη φύση και την ελέγχουν, όπως ο Θεός-αρχιτέκτονας, με βάση την εικόνα του οποίου είναι χτισμένη αυτή η εκδοχή του ανθρώπου. Η ανησυχία πηγάζει από την υποψία ότι η προσπάθειά μας να κυβερνήσουμε τον κόσμο απ' έξω είναι ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο θα είμαστε καταδικασμένοι σε διαρκή αϋπνία προκειμένου να τον ελέγχουμε και να τον επιτηρρούμε επ' αόριστον. Στον δυτικό που αναζητεί την αρμονία του ανθρώπου και της φύσης εξασκείται μια γοητεία που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που είναι καθαρά συναισθηματισμός στον νατουραλισμό του Ζεν - στα τοπία Ma-yuan και Sesshu, στην τέχνη που είναι ταυτόχρονα πνευματική και κοσμική, που αντιπροσωπεύει το μυστικισμό με νατουραλιστικούς όρους και, στην πραγματικότητα, ποτέ δεν φαντάστηκε ένα διαχωρισμό μεταξύ των δύο. Ιδού μια κοσμοθεωρία που δίνει μια βαθιά αναζωογονητική αίσθηση του συνόλου, σε έναν πολιτισμό όπου το πνευματικό και το υλικό, το συνειδητό και το ασυνείδητο έχουν διαχωριστεί με καταστροφικές συνέπειες. Για το λόγο αυτό, ο κινεζικός ανθρωπισμός και ο νατουραλισμός του Ζεν μας ξυπνάνε το ενδιαφέρον πολύ περισσότερο παρά ο ινδικός Βουδισμός ή η Vedanta. Αν και αυτές οι φιλοσοφίες έχουν θαυμαστές στη Δύση, μου φαίνεται ότι οι οπαδοί τους είναι κυρίως απογοητευμένοι χριστιανοί - άτομα σε αναζήτηση μιας φιλοσοφίας πιο εύλογης από την χριστιανική μεταφυσική, για να συνεχίσουν την έρευνα, κατ 'ουσίαν χριστιανική, του θαυμαστού. Ο ιδανικός άνθρωπος του ινδικού Βουδισμού είναι σαφώς ένας υπεράνθρωπος, ένας γιόγκι που κατέχει την απόλυτη κυριαρχία της φύσης του, η οποία ταιριάζει απόλυτα με το ιδανικό επιστημονικής φαντασίας του σούπερμαν. Αντίθετα, ο Βούδας ή ο αφυπνισμένος για το κινέζικο Ζεν είναι « φυσιολογικός, καθόλου εξαιρετικός» : είναι ανθρώπινος , πνευματώδης όπως οι πλανόδιοι μοναχοί Ζεν, όπως περιγράφονται από τους Mu-chi και Liang-k'ai. Αυτά τα πράγματα μας προσελκύουν διότι σε αυτά για πρώτη φορά συναντάμε την έννοια ενός σοφού και άγιου, η οποία δεν είναι μακρινή και απραγματοποίητη.
Ο σοφός Ζεν δεν είναι υπεράνθρωπος, αλλά πλήρως ανθρώπινος και προπάντων δεν είναι ένας μεγαλοπρεπής και άφυλος ασκητής. Επίσης στο Ζεν το Satori, η εμπειρία της αφύπνισης στην «πρωταρχική ενότητά μας με το σύμπαν» φαίνεται, όσο κι αν μας ξεφεύγει, πάντα προ των πυλών. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα να συναντήσουμε ανθρώπους στους οποίους συνέβη ακριβώς αυτό και αυτοί δεν είναι πλέον μυστήριοι αποκρυφιστές των Ιμαλαΐων ή σκελετικοί γιόγκις ενός άσραμ. Είναι αντίθετα άνθρωποι σαν εμάς, αλλά πολύ πιο άνετοι στον κόσμο, που επιπλέουν πιό εύκολα στον ωκεανό της ανασφάλειας και της παροδικότητας. Πάνω απ 'όλα πιστεύω ότι Ζεν συναρπάζει πολλά άτομα στην μετα- χριστιανική Δύση, διότι δεν κηρύττει, δεν ηθικολογεί, δεν επιπλήττει, όπως ο εβραιο-χριστιανικός προφητισμός. Ο βουδισμός δεν αρνείται την ύπαρξη ενός σχετικά περιορισμένου πεδίου, στο οποίο η ανθρώπινη ζωή μπορεί να βελτιωθεί με την τέχνη και την επιστήμη, με τη λογική και την καλή θέληση. Αλλά θεωρεί αυτό το πεδίο δραστηριότητας αν και σημαντικό, δευτερεύον, μιας συγκριτικά απεριόριστης σφαίρας, στην οποία τα πράγματα είναι όπως είναι, όπως ήταν πάντα και θα είναι για πάντα. Μια σφαίρα εντελώς πέρα από τις κατηγορίες του καλού και του κακού, την επιτυχίας και της αποτυχίας, την προσωπικής υγείας και της ασθένειας. Από την μια πλευρά αυτή είναι η σφαίρα του μεγάλου σύμπαντος. Κοιτάζοντας τη νύχτα τον ουρανό δεν κάνουμε συγκρίσεις μεταξύ σωστών αστεριών και λάθος αστεριών, ούτε μεταξύ αστερισμών σωστά ή άσχημα τοποθετημένων . Τα αστέρια είναι από τη φύση τους μικρά και μεγάλα, φωτεινά και θαμπά. Ωστόσο, η σφαίρα ως σύνολο έχει μια ομορφιά και μια μαγεία που μερικές φορές μας κάνει ν' ανατριχιάζουμε από δέος. Από την άλλη πλευρά, αυτή είναι και η σφαίρα της ανθρώπινης ζωής, της καθημερινότητας, που θα μπορούσε να ονομαστεί υπαρξιακή. Στην πραγματικότητα υπάρχει μια άποψη από την οποία οι ανθρώπινες υποθέσεις είναι, επίσης, πέραν του καλού και του κακού, όπως τα αστέρια, και από το οποίο οι πράξεις μας, οι εμπειρίες μας και τα συναισθήματά μας δεν μπορούν να κριθούν περισσότερο απ'ότι μπορεί να κριθεί η διαφορά ύψομέτρου μεταξύ των κορυφών και των κοιλάδων, σε μια οροσειρά. Αν και είναι πέρα από κάθε ηθική και κοινωνική εκτίμηση, αυτό το επίπεδο της ανθρώπινης ζωής μπορεί επίσης να θεωρηθεί εξίσου εκπληκτικό και τρομακτικό, όπως το μεγάλο σύμπαν. Αυτό το συναίσθημα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα οξύ όταν το ατομικό εγώ προσπαθεί να διεισδύσει στην ίδια του τη φύση, να εξερευνήσει τις εσωτερικές πηγές των ενεργειών του και της συνείδησής του. Στην πραγματικότητα εδώ ανακαλύπτει ένα μέρος του εαυτού του, το πιο οικείο και μεγάλο, που είναι πρωτόγνωρο και πέρα από την κατανόηση και τον έλεγχό του. Αν και μπορεί να φανεί περίεργο, το εγώ ανακαλύπτει ότι το κέντρο και τη φύση του είναι πέρα από αυτόν τον ίδιο! Όσο βαθύτερα διεισδύω στον Εαυτό μου, τόσο πιο πολύ «εγώ» δεν είμαι ο «εαυτός μου» και όμως, αυτό είναι το αληθινό Κέντρο μου! Εδώ συναντώ τις εσωτερικές μου διεργασίες, που λειτουργούν αυτόνομα, αυθόρμητα, όπως η περιστροφή των ουρανίων σωμάτων και η περιπλάνηση των σύννεφων. Όσο περίεργη και άγνωστη μπορεί να φανεί στην αρχή, αυτή η πλευρά του εαυτού μου, αντιλαμβάνομαι σύντομα ότι είναι ο Εαυτός μου, πολύ περισσότερο απ'ότι ότι είναι το επιφανειακό μου εγώ. Αυτό δεν είναι μοιρολατρεία ή αιτιοκρατία, επειδή δεν υπάρχει πλέον κανείς που να είναι προδιαγεγραμμένος ή καθοδηγούμενος, δεν υπάρχει τίποτα που δεν γίνεται από αυτό το βαθύ "Εγώ". Η διαμόρφωση του νευρικού μου συστήματος, όπως και η διαμόρφωση των αστεριών, προέρχονται από Αυτή την ίδια Αρχή , που είναι και ο αληθινός " Εαυτός μου." Από αυτή την άποψη, και εδώ η γλώσσα αποκαλύπτει τα όριά της πολύ ξεκάθαρα, ανακαλύπτω ότι δεν μπορώ να αποφύγω από το να δράσω ή να πειραματιστώ αρκετά ελεύθερα, αυτό που είναι πάντοτε το «σωστό», με την ίδια λογική που τ' αστέρια είναι πάντα στη σωστή τους θέση . Σύμφωνα με τα λόγια του Hsiang-yen :
« Δεν υπάρχει ανάγκη για τεχνητή εκπαίδευση
πραγματικά, κινούμενος όπως θέλω, εκφράζω το αρχαίο Τάο ».
Σ'αυτό το επίπεδο, η ανθρώπινη ζωή είναι ανώτερη από το άγχος, γιατί δεν μπορεί ποτέ να σφάλει. Αν ζούμε, ζούμε και αν πεθαίνουμε, πεθαίνουμε, αν υποφέρουμε, υποφέρουμε, αν είμαστε φοβισμένοι, είμαστε φοβισμένοι. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Κάποιος ρώτησε μια φορά έναν δάσκαλο Zen: "Κάνει φοβερή ζεστη, και πώς θα ξεφύγουμε από τη ζέστη;" Γιατί ", απάντησε οδάσκαλος, δεν πάμε σε εκείνο το μέρος όπου δεν κάνει ούτε ζέστη ούτε κρύο; ". "Πού είναι αυτός ο τόπος;". "Το καλοκαίρι ιδρώνουμε, το χειμώνα τρέμουμε." Στο Zen δεν αισθάνεστε ένοχοι επειδή πεθαίνετε ή φοβάστε ή μισείτε τη ζέστη. Ταυτόχρονα το Ζεν δεν απαιτεί την υιοθέτηση αυτής της άποψης , δεν διακηρύσσεται ως ένα ιδανικό. Στην πραγματικότητα, ακόμη και το γεγονός ότι δεν έχετε καταλάβει είναι μέρος του όλου. Δεν θα διακρίναμε φωτεινά αστέρια χωρίς θαμπά αστέρια και χωρίς την γύρω σκοτεινιά, δεν θα φαινόντουσαν καθόλου αστέρια. Το ιουδαιο-χριστιανικό σύμπαν είναι ένα σύμπαν στο οποίο η ηθική ανάγκη, η αγωνία του να είσαι στο σωστό αγκαλιάζει και διαπερνά όλα τα πράγματα. Ο Θεός, το ίδιο το Απόλυτο, είναι το καλό σε αντίθεση με το κακό και, επομένως, το να είσαι ανήθικος η να σφάλεις σημαίνει να αισθάνεσαι ένας εξόριστος , όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια την ύπαρξη, από τη ρίζα και τη βάση της ζωής. Το σφάλειν εγείρει συνεπώς μια μεταφυσική αγωνία και ένα αίσθημα ενοχής - μια κατάσταση αιώνιας καταδίκης - που είναι εντελώς δυσανάλογες σε σχέση με το διαπραχθέν αδίκημα. Αυτή η μεταφυσική ενοχή, είναι τόσο ανυπόφορη που τελικά εκβάλλει στην απόρριψη του Θεού και των νόμων του και είναι ακριβώς αυτό που συνέβη με το κίνημα του κοσμικού κράτους, τον υλισμό και τον σύγχρονο νατουραλισμό. Η απόλυτη ηθική καταστρέφει βαθιά την ίδια την ηθική, επειδή οι κυρώσεις που επικαλείται εναντίον του κακού είναι υπερβολικές. Δεν θεραπεύεται ο πονοκέφαλος κόβοντας το κεφάλι! Η γοητεία του Ζεν, όπως και άλλων μορφών ανατολικής φιλοσοφίας, οφείλεται στο γεγονός ότι αυτό αποκαλύπτει, πίσω από το καταπιεστικό βασίλειο του καλού και του κακού, μια τεράστια περιοχή του εαυτού μας, στην οποία δεν υπάρχει ανάγκη να αισθανόμαστε ένοχοι ή κατηγορούμενοι, όπου τελικά το Εγώ δεν είναι ξεχωριστό από τον Θεό. Όμως ο δυτικός που προσελκύεται από το Zen και είναι σε θέση να το κατανοήσει βαθιά θα πρέπει να έχει ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό: θα πρέπει να κατανοήσει πλήρως τη δική του κουλτούρα , ούτως ώστε να μην επηρεάζεται ασυνείδητα από τις πεποιθήσεις της. Πρέπει πραγματικά να έχει καταλήξει σε συμφωνία με το Θεό Ιεχωβά και με την εβραιο-χριστιανική συνείδησή του, ώστε να μπορεί να την αφήνει κατά μέρος, χωρίς φόβο ή εξέγερση. Πρέπει να έχει απελευθερωθεί από την ανάγκη να δικαιολογεί τον εαυτό του. Ελλείψει αυτού το Ζεν του θα είναι "beat" ή "square", θα είναι δηλαδή μια εξέγερση ενάντια στην κουλτούρα και τις κοινωνικές συμβάσεις ή μια νέα μορφή ορθοδοξίας και προκαταλήψεων. Πραγματικά το Ζεν είναι πρώτα απ'όλα απελευθέρωση του νού από κάθε συμβατική σκέψη και αυτό είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την εξέγερση ενάντια στις συμβάσεις από τη μια μεριά και από την υιοθέτηση ενός εξωτικού κομφορμισμού από την άλλη.
O συμβατικός τρόπος σκέψης είναι με λίγα λόγια, η σύγχυση του πραγματικού φυσικού σύμπαντος με τα πράγματα, των γεγονότων με τις εννοιολογικές αξίες του πολιτισμικού και γλωσσικού συμβόλου. Πραγματικά, στον Ταοϊσμό και στο Ζεν ο κόσμος θεωρείται ως ένα πεδίο αλληλεξάρτησης, αδιαίρετο και συνεχές, στο οποίο κανένα μέρος δεν μπορεί πραγματικά να διαχωριστεί ή να κριθεί καλύτερο ή χειρότερο από ό, τι τα υπόλοιπα. Αυτό ακριβώς εννοούσε ο Huingeng, ο έκτος Πατριάρχης, όταν έλεγε " ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πράγμα", συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα είναι όροι, όχι οντότητες. Υπάρχουν στον κόσμο της αφηρημένης σκέψης, αλλά δεν υπάρχουν στον συγκεκριμένο κόσμο της φύσης. Και όποιος πιστεύει πραγματικά ότι τα πράγματα είναι έτσι, δεν αισθάνεται πια να έχει ένα εγώ, εκτός εξ ορισμού. Καταλαβαίνει ότι το εγώ του είναι η μάσκα του, ή ο κοινωνικός του ρόλος, μια επιλογή κατά κάποια έννοια αυθαίρετη των εμπειριών με τις οποίες τον έχουν διδάξει να ταυτίζεται. (Γιατί, για παράδειγμα, λέμε "εγώ σκέφτομαι", αλλά δεν λέμε «χτυπάω την καρδιά μου";). Κατανοώντας αυτό συνεχίζει να διαδραματίζει το ρόλο του στην κοινωνία χωρίς να απορροφάται από αυτήν. Δεν βιάζεται να υιοθετήσει ένα νέο ρόλο ή να παίξει το ρόλο αυτού που δεν έχει κανένα ρόλο. Απλά παίζει αποστασιοποιημένα. Η νοοτροπία του «beat», όπως την αντιλαμβάνομαι είναι πιο ευρεία και ασαφής της hipster ζωής στη Νέα Υόρκη και το Σαν Φρανσίσκο. Είναι μη συμμετοχή της νεότερης γενιάς στον « Αμερικάνικο τρόπο ζωής», μια εξέγερση που δεν προσπαθεί να αλλάξει την υπάρχουσα τάξη, αλλά απλά της γυρίζει την πλάτη για να αναζητήσει το νόημα της ζωής στην υποκειμενική εμπειρία και όχι στην αντικειμενική του κατάκτηση. Έρχεται σε αντίθεση με την «τετράγωνη» (square), συντηρητική νοοτροπία και με άλλους τρόπους σκέψης που προκύπτουν από τις κοινωνικές συμβάσεις, αδιάφορος στο συσχετισμό μεταξύ σωστού και λάθους, στο γεγονός ότι ο καπιταλισμός για να επιβιώσει έχει ανάγκη τον κομμουνισμό, και αντιστρόφως, στο γεγονός ότι ο πουριτανισμός και η ελευθεριότητα είναι κατά βάθος ταυτόσημα, ή για τη "συμμαχία" μεταξύ των κληρικών και του οργανωμένου εγκλήματος ώστε να διατηρηθεί η νομοθεσία κατά των τυχερών παιχνιδιών . Το "beat" Zen είναι ένα σύνθετο φαινόμενο. Εκτείνεται από τη χρησιμοποίηση του Ζεν για να δικαιολογήσει την καθαρή ιδιοτροπία στην τέχνη, τη λογοτεχνία και τη ζωή μέχρι μια πολύ βίαιη κοινωνική κριτική και μια "έρευνα σχετικά με το σύμπαν", όπως μπορείτε να βρείτε στην ποίηση των Ginsberg, Whalen, και Snyder ή, αποσασματικά στον Κέρουακ, η οποία όμως είναι πάντα πάρα πολύ αυτοαναφορική, υποκειμενική και κραυγαλέα για να έχει το άρωμα του Ζεν. Όταν ο Kerouac ανακοινώνει την τελική φιλοσοφική δήλωσή του: "Δεν ξέρω, δεν με νοιάζει, δεν έχει καμία σημασία", δεν είναι πια Ζεν επειδή υπάρχει μια επιθετικότητα σ'αυτά τα λόγια που μοιάζει με αυτοάμυνα. Αλλά ακριβώς επειδή το Zen ξεπερνάει πραγματικά τη σύμβαση και τις αξίες της, δεν έχει καμία ανάγκη να τους στείλει στον διάβολο, ούτε να υπογραμμίσει με βία το γεγονός ότι όλα είναι καλά. Στην πραγματικότητα είναι θεμελιώδης αντίληψη του Ζεν, ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη οπτική γωνία από την οποία "όλα πάνε καλά". Στην περίφημη φράση του δασκάλου Yunmen: "Κάθε μέρα είναι μια ωραία μέρα". Ή όπως βρίσκουμε γραμμένο , στο Hsin-hsin Ming :
"Αν θέλετε να μάθετε την καθαρή αλήθεια
Μην ανησυχείτε για το σωστό και το λάθος.
Η σύγκρουση μεταξύ σωστού και του λάθους
είναι μια ασθένεια του μυαλού".
Αλλά αυτή η άποψη δεν αποκλείει και δεν είναι εχθρική προς τη διάκριση μεταξύ σωστού και του λάθους σε άλλα επίπεδα και σε πιο περιορισμένα . Ο κόσμος θεωρείται ως οντότητα πέρα καλό και το κακό, όταν δεν προσπαθούμε να τον πλαισιώσουμε: δηλαδή όταν δεν εξετάζουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση από μόνη της, ξεκομμένη από τη σχέση της με το υπόλοιπο σύμπαν. Σε ένα δωμάτιο υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ του άνω και του κάτω, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στον διαστρικό χώρο. Eντός των συμβατικών ορίων μιας ανθρώπινης κοινότητας υπάρχουν σαφείς διακρίσεις ανάμεσα στο καλό και το κακό. Αλλά αυτές οι διαφορές εξαφανίζονται όταν οι ανθρώπινες υποθέσεις εξετάζονται ως αναπόσπαστο μέρος ολόκληρου του βασιλείου της φύσης Η ύπαρξη μιας δομής περιορίζει το πεδίο των σχέσεων και ο περιορισμός γίνεται νόμος ή κανόνας. Τώρα ένας καλός φωτογράφος μπορεί να αποτυπώσει με την κάμερά του οποιαδήποτε σκηνή ή υποκείμενο και να δημιουργήσει μια υπέροχη σύνθεση, ανάλογα με το πώς τα πλαισιώνει και τα φωτίζει. Ένας αρχάριος φωτογράφος που προσπαθεί να κάνει το ίδιο πράγμα καταφέρνει να δημιουργήσει μόνο ένα χάος, γιατί δεν ξέρει να κάνει ένα σωστό πλάνο, δεν μπορεί να προσδιορίσει τα όρια της φωτογραφίας, σε σχέση με το περιεχόμενο. Αυτό δείχνει εύγλωττα ότι όταν θέλουμε να πλαισιώσουμε τα πράγματα, αυτά δεν λειτουργούν πλέον καλά. Αλλά κάθε έργο τέχνης χρειάζεται ένα πλαίσιο. Το πλαίσιο, όποιο κι αν είναι, είναι ακριβώς αυτό που διακρίνει έναν πίνακα, ένα ποίημα, μια μουσική σύνθεση, ένα θεατρικό έργο, ένα μπαλέτο ή ένα γλυπτό από τον υπόλοιπο κόσμο. Μερικοί καλλιτέχνες μπορούν να αντικρούσουν λέγοντας ότι δεν θέλουν τα έργα τους είναι διαφορετικά από το σύμπαν ολόκληρο, αλλά αν είναι αλήθεια έτσι, δεν θα έπρεπε τότε να τα παρουσιάζουν σε γκαλερί και σε εκθέσεις. Ιδιαίτερα δεν θα έπρεπε ούτε να τα υπογράφουν ούτε να τα πωλούν: είναι ανήθικο όσο το να πωλήσεις το φεγγάρι ή να υπογράψεις ένα βουνό. (Ένας καλλιτέχνης αυτού του είδους μπορεί ίσως να συγχωρεθεί αν ξέρει τι κάνει και αν αισθάνεται πολύ περήφανος για τον εαυτό του όχι ως ποιητής ή ζωγράφος, αλλά ως ένας έξυπνος απατεώνας). Μόνο κακομαθημένα παιδάκια και χυδαίοι πεζοπόροι χαράζουν τα αρχικά τους στα δέντρα. Σήμερα υπάρχουν Δυτικοί καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν αυθαίρετα το Ζεν για να δικαιολογήσουν ό,τι αδιάκριτα τους κατέβει στο κεφάλι. Λευκές τέντες, μουσική εντελώς αθόρυβη, τσαλακωμένα κομμάτια χαρτιού που ρίχτηκαν πάνω σε ένα τραπέζι και κολλήθηκαν εκεί που έπεσαν ή κουβάρια από μπερδεμένα νήματα. Τα έργα του συνθέτη John Cage είναι χαρακτηριστικά της τάσης αυτής. Στο όνομα του Ζεν, αυτός έχει ξεχάσει τα προηγούμενα πολύ καλά έργα του για να αντιμετωπίσει το κοινό με οκτώ ταινίες Ampex που παράγουν τυχαίους ήχους ταυτόχρονα. Ή να παρουσιάζονται σιωπηλές συναυλίες πιάνου, όπου ο μουσικός δεν κάνει άλλο από παύσεις, βοηθούμενος από ένα βοηθό που γυρίζει τις σελίδες με σκοπό να κινητοποιήσει το κοινό στη συνειδητοποίηση των πολλών ήχων που καλύπτουν το μουσικό κενό: πόδια που κινούνται, σελίδες του προγράμματος που θροϊζουν, αμήχανα γέλια, βήχας και η βοή της εξωτερικής κυκλοφορίας. Υπάρχει πράγματι μια ισχυρή θεραπευτική αξία στη βαθιά συνειδητοποίηση της κάθε εικόνας ή ήχου που εμφανίζεται. Εν τω μεταξύ, αυτό οδηγεί στην ατίληψη του θαύματος της όρασης και της αίσθησης. Στη συνέχεια, η βαθιά τάση να ακούμε ή να παρατηρούμε κάτι τυχαία, ελευθερώνει το νου από τα στερεότυπα της ομορφιάς, δημιουργώντας, σαν να υπήρχε, ένα κενό χώρο όπου εντελώς νέες φόρμες και σχέσεις μπορούν να γεννηθούν.Αυτό όμως είναι θεραπεία, δεν είναι ακόμα τέχνη. Βρίσκεται στο επίπεδο της ελεύθερων συνειρμών ενός ασθενούς στον ντιβάνι ενός ψυχαναλυτή: είναι πολύ σημαντική ως θεραπεία, ακόμη και αν δεν είναι ο σκοπός των ψυχαναλυτών να αντικατάστήσουν τους συνειρμούς με συνομιλίες και αναγνώσεις. Τα έργα του Cage θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά εάν τα πλαισίωνε και τα παρουσίαζε ως ομαδικές συνεδρίες ακουστικοθεραπίας (audiotherapy), αλλά ως συναυλίες είναι απλώς παράλογα. Μπορούμε να ελπίζουμε, ωστόσο, ότι μετά από όλη αυτή την ακρόαση, ο Cage θα απελευθέρωσε το μυαλό του από τις σχεδόν αναπόφευκτες πειρατείες των έργων του παρελθόντος και θα μας δώσει νέα μοντέλα των μουσικών σχέσεων, που δεν έχει ακόμη εκφράσει. Ακριβώς όπως ο καλός φωτογράφος συχνά μας εκπλήσσει με πλάνα του και τα καντραρίσματα των πιο απίθανων θεμάτων, έτσι υπάρχουν ζωγράφοι και συγγραφείς στη Δύση, ακόμη και στη σύγχρονη Ιαπωνία, που κατάφεραν να γνωρίσουν σε βάθος την τέχνη, αυθεντικά Ζεν, να ελέγχουν τις ατέλειες και τις παρατυπίες. Ιστορικά, η τέχνη αυτή γεννήθηκε στην Άπω Ανατολή, από την αξιολόγηση της ακατέργαστης υφής της πινελιάς στην τέχνη της καλλιγραφίας και της ζωγραφικής, και στην τυχαία κίνηση του βλέμματος στα φλυτζάνια , ειδικά για την τελετή του τσαγιού. Ένα κλασικό παράδειγμα αυτού συνέβη όταν έσπασε ένα όμορφο κεραμικό κουτί τσαγιού, που ανήκε σε έναν από τους παλαιούς δασκάλους της ιαπωνικής τελετής του τσαγιού. Τα θραύσματα ξανακολήθηκαν με χρυσό και ο ιδιοκτήτης έμεινε κατάπληκτος βλέποντας πώς το τυχαίο δίκτυο των χρυσών γραμμών αύξανε την ομορφιά του αντικειμένου. Πρέπει ωστόσο να υπενθυμίσουμε ότι αυτό ήταν ένα ευρεθέν αντικείμενο ( objettrouvι), ένα τυχαίο αποτέλεσμα που επιλέχθηκε από έναν άνθρωπο εξαιρετικής αισθητικής που διαφυλάχτηκε με φροντίδα και επιδεικνυόταν όπως μια υπέροχη πέτρα ή ένα κομμάτι ξύλου που μεταφέρθηκε από το ρεύμα. Πράγματι στην τέχνη Bonseki εμπνευσμένη από το Ζεν,στην τέχνη της διευθέτησης των βράχων στους κήπους, οι πέτρες αυτές επιλέγονται με άπειρη φροντίδα και δεν μπορεί να χρησιμοποιθεί οποιαδήποτε παλιά πέτρα. Επίσης, στην τέχνη της καλλιγραφίας, της ζωγραφικής και της κεραμικής, γινόντουσαν δεκτές οι επιπτώσεις ενός σφάλματος ή μιας πινελιάς εκτός τόπου και παρουσιαζόντουσαν από τον καλλιτέχνη, μόνο όταν θεωρούσε ότι ήταν τυχαία και απρόβλεπτα θαύματα στο πλαίσιο του έργου, θεωρούμενου στο σύνολό του. Τι οδηγούσε την κρίση του; Σύμφωνα με το Ζεν, δεν υπάρχει ακριβής κανόνας, δεν υπάρχει κανόνας που μπορεί να διατυπωθεί με λόγια και να διδαχθεί συστηματικά. Από την άλλη πλευρά υπάρχει σε όλα αυτά μια αρχή τάξης που στην κινεζική φιλοσοφία λέγεται «li» , που ο Joseph Needham έχει μεταφράσει με τον όρο "οργανικό μοντέλο"και ο καλλιτέχνης πρέπει να την διαισθάνεται. Η λέξη «li» χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να δηλώσει τις γραμμές πάνω στον νεφρίτη, στα νερά του ξύλου και των μυικών ινών. Δείκνυε ένα είδος τάξης που είναι πολυδιάστατη, λεπτεπίλεπτα αλληλεξαρτώμενη και εγγενώς ζωτικής σημασίας για να παρασταθεί με μηχανικές λέξεις ή εικόνες. Ο καλλιτέχνης μπορεί να το αναπαράξει αρκετές φορές, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να εξηγήσει πώς το κάνει. Στην ταοϊστική φιλοσοφία αυτή η ικανότητα καλείται «te» ή "Mαγική δύναμη". Είναι μέρος του θαύματος που αισθανόμαστε να υπάρχει στα αστέρια, στον ουρανό και στην ικανότητά μας να είμαστε συνειδητοί. Είναι η κατοχή του "te", συνεπώς, που διακρίνει καθαρά τις κοινές γρατζουνιές από την "λευκή γραφή" του Mark Tobey, που με δική του ομολογία, εμπνεύστηκε από την κινέζικη καλλιγραφία, ή από τους πολυδιάστατους αυθορμητισμούς του Γκόρντον Anslow-Ford, ο οποίος παρεμπιπτόντως, είναι ένας σημαντικός δάσκαλος της τυπικής κινεζικής γραφής. Δεν είναι καθόλου μια εντελώς τυχαία χρωματική μουτζουριά ή μια ανεξέλεγκτη κίνηση του πινέλου, γιατί ο χαρακτήρας και το γούστο των δασκάλων του είδους είναι ορατή στην χάρη (ένα πιθανά ισοδύναμο του te), με την οποία χρωμάτιζαν, ακόμη και αν δεν ήθελαν να αναπαραστήσουν τίποτα παρά μόνο πινελιές. Επίσης, είναι αυτό που διακρίνει καθαρές και απλές κηλίδες, μελανιές και γραμμές σινικής μελάνης από τα έργα σύγχρονων ιαπώνων καλλιτεχνών όπως ο Sabro Hasegawa o Onchi, οι οποίοι ακολουθούν την παράδοση haboku ή το "ακατέργαστο στυλ" του Sesshu. Οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει σε μια ιαπωνική απολύτως δυσανάγνωστη, αλλά ποιός ξέρει πώς να το κάνει τόσο γοητευτικά όσο ο Ryokwan; Αν είναι αλήθεια ότι « όταν ο λάθος άνθρωπος χρησιμοποιεί τα σωστά μέσα, τα σωστά μέσα λειτουργούν με λάθος τρόπο» , είναι συχνά αληθινό και το αντίστροφο : « ακόμα και όταν ο σωστός άνθρωπος χρησιμοποιεί λάθος μέσα , τα λάθος μέσα λειτουργούν σωστά!». .
Η αληθινή ιδιοφυΐα των κινέζων και ιαπώνων καλλιτεχνών Ζεν, όταν κάνουν χρήση των επιλεχθέντων τυχαίων γεγονότων, υπερβαίνει την τυχαία ανακάλυψη της ομορφιάς. Βρίσκεται στην ικανότητα της έκφρασης, σε καλλιτεχνικό επίπεδο, της αντίληψης αυτής της τελικής άποψης, σύμφωνα με την οποία "όλα είναι καλά" και με την οποία "όλα τα πράγματα είναι από την ίδια ουσία". Η απλή επιλογή ενός πλαισίου για οποιαδήποτε μορφή, δεν κάνει τίποτα παρά να συγχέει το βασίλειο της μεταφυσικής και της τέχνης, δεν εκφράζει τη μία σε σχέση με την άλλη.. Μέσα στην κορνίζα, κάθε αναπαράσταση αποκόβεται αμέσως από όλo τo φυσικό της περιβάλλον και για το λόγο αυτό, η εκδήλωση του Τάο αποκρύβεται. Το άμορφο βουητό των θορύβων της νύχτας σε μια μεγάλη πόλη έχει μια γοητεία που αμέσως εξαφανίζεται όταν παρουσιάζεται επισήμα ως μουσική σε μια αίθουσα συναυλιών. Ένα πλαίσιο ορίζει ένα σύμπαν, ένα μικρόκοσμο, και εάν τα περιεχόμενο του πλαισίου πρέπει να ταξινομούνται ως τέχνη, πρέπει να έχουν την ίδια ικανότητα να συσχετίζονται με το όλον, ως γεγονότα, στον μακρόκοσμο της φύσης. Στη φύση το τυχαίο αναγνωρίζεται πάντα σε σχέση με αυτό που ρυθμίζεται και ελέγχεται. Έτσι η ζωγραφική Sesshu, η καλλιγραφία της Ryokwan και τα κύπελλα κεραμικών των σχολών Hagi και Karatsu αποκαλύπτουν το θαύμα του τυχαίου στη φύσης μέσα από το τυχαίο στο πλαίσιο μιας τέχνης πολύ πειθαρχημένης. ****
Η αντίληψη της συνεχούς "ορθότητας" όλων όσων συμβαίνουν δεν στηρίζεται σίγουρα περισσότερο σε μια απόλυτη ανομία στην κοινωνική συμπεριφορά, απ'ότι σε μια καθαρή ιδιοτροπία στην τέχνη. Ενώ το Ζεν έχει χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για αυτό το καπρίτσιο της εποχής μας, η χρήση του ως δικαιολογία για την παράνομη συμπεριφορά είναι τόσο παλιά όσο και ο κόσμος. Πολλοί εγκληματίες έχουν δικαιολογηθεί χρησιμοποιώντας την βουδιστική φράση , "Γέννηση-και-θανάτος (η Samsara) είναι η Nirvana: τα ανθρώπινα πάθη είναι η φώτιση". Αυτός ο κίνδυνος υπονοείται στο Ζεν όπως υπονοείται και στην ελευθερία. Η εξουσία και η ελευθερία δεν μπορεί ποτέ να είναι ασφαλή. Είναι επικίνδυνες όπως η φωτιά και η ηλεκτρική ενέργεια. Αλλά είναι οδυνηρό να βλέπεις το Ζεν να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ανηθικότητα, όταν το συγκεκριμένο είδος του Zen είναι μόνο μια εγκεφαλική ιδέα, μια απλή εκλογίκευση. Και έτσι το "Ζεν" χρησιμοποιείται μερικές φορές από αυτή την υποκουλτούρα που αναφέρεται στις διάφορες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές κοινότητες. Στο κάτω-κάτω , ο μποέμ τρόπος ζωής είναι ουσιαστικά μία φυσική συνέπεια του γεγονότος ότι οι καλλιτέχνες και οι συγγραφείς είναι τόσο απορροφημένος στην εργασία τους, που δεν ενδιαφέρονται να ανταγωνίζονται με τους γείτονές τους, όπως κάνουν αντίθετα οι πιο κομφορμιστές. Είναι επίσης ένα σύμπτωμα των δημιουργικών αλλαγών στα ήθη και στις συμπεριφορές, που εκ πρώτης φαίνονται στους συντηρητικούς εξίσου καταδικαστέες με τις νέες μορφές στην τέχνη. Όμως, κάθε μία από αυτές τις κοινότητες προσελκύει ορισμένους αδύναμους μιμητές και οπαδούς, ειδικά στις μεγάλες πόλεις και κυρίως σ' αυτή την στερεότυπη κατηγορία που ανήκει το "Beatnik" με το ψεύτικο Ζεν του. Και αν δεν υπήρχε το Ζεν να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία γι 'αυτή την άχρηστη ύπαρξη χωρίς εφόδια, θα ήταν ένα άλλο πράγμα.
Είναι συνεπώς αυτός ο κόσμος που περιγράφεται στο «Οι αλήτες του Ντάρμα» του Κέρουακ; Είναι αρκετά γνωστό ότι «Οι αλήτες του Ντάρμα» δεν είναι ένα μυθιστόρημα, αλλά ο μυθιστοριματικός απολογισμός των εμπειριών του συγγραφέα στην Καλιφόρνια του 1956. Για όποιον έχει κάποια εξοικείωση με το περιβάλλον που περιγράφεται, είναι εύκολο να ταυτοποιήσει τους χαρακτήρες και δεν είναι μυστικό ότι ο Japhy Ryder, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, είναι ο Gary Snyder. Ό, τι και να πει κανείς για τον ίδιο τον Κέρουακ και για μερικούς από τους άλλους χαρακτήρες στην ιστορία, θα ήταν πράγματι δύσκολο να ταυτίσει τον Σνάιντερ με οποιοδήποτε στερεότυπο από το μποέμ περιβάλλον . Ο Snyder πέρασε ένα έτος στο Κιότο για να μελετήσει Ζεν, και πρόσφατα, το 1959, επέστρεψε εκεί για μια άλλη περίοδο, ίσως και για δύο χρόνια αυτή τη φορά. Είναι επίσης ένα σοβαρός μελετητής της κινεζικής, μελέτησε με τον Chen Shih-Hsiang στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και έχει μεταφράσει εξαιρετικά μια σειρά ποιημάτων Ζεν του ασκητή Han-Shan. Το δικό του έργο, που δημοσιεύθηκε σε πολλά περιοδικά, μας δίνει το δικαίωμα να τον θεωρούμε έναν από τους καλύτερους ποιητές της Αναγέννησης του Σαν Φρανσίσκο, αλλά ο Snyder παραμένει , με την καλύτερη έννοια του όρου, ένας αλήτης. Ο τρόπος ζωής του είναι μια απόκλιση καθαρά ατομικιστική , μακράν από τη συμπεριφορά ενός «καλού καταναλωτή».
Η προσωρινή διαμονή του είναι μια καλύβα χωρίς οποιεσδήποτε ανέσεις στην πλαγιά ενός λόφου στην Mill Valley, στην κορυφή ενός πολύ απότομου μονοπατιού. Όταν χρειάζεται χρήματα μπαρκάρει ή δουλεύει με δασονόμους ή υλοτόμους. Διαφορετικά μένει στο σπίτι ή σκαρφαλώνει στα βουνά, τις περισσότερες φορές γράφοντας, μελετώντας ή εξασκούμενος στον διαλογισμό Ζεν. Μέρος του σπιτιού του, χρησιμοποιείται ως μια «αίθουσα διαλογισμού" και ο χώρος είναι διακοσμημένος με την παραδοσιακή απλότητα και νηφαλιότητα Ζεν. Αλλά αυτός δεν είναι ένα είδος χριστιανικού η βουδιστικού Hinayana ασκητισμού. Όπως έχουμε δει σαφώς στο «Οι αλήτες του Ντάρμα», αυτός ο ασκητισμός είναι ένας συνδυασμός της εθελοντικής και αρκετά χαρούμενης φτώχειας, με μια πλούσια ερωτική ζωή. Για τη δυτική θρησκευτικότητα, καθώς και για μεγάλη μερίδα της ανατολικής, αυτό είναι το μέγιστο του διαβολικού. Αυτή η στάση σπάνια απετέλεσε μέρος του Ζεν, νέου και παλαιού, «beat» ή παραδοσιακού. Στους «Αλήτες του Ντάρμα» βλέπουμε τον Snyder μέσα από τα μάτια του Κέρουακ η εικόνα του νοθεύεται κάπως, διότι ο του Βουδισμός του Κέρουακ είναι ένας γνήσιος beat Ζεν βουδισμός που συγχέει το "όλα πάνε καλά" στο υπαρξιακό επίπεδο, με το "όλα πάνε καλά » σε κοινωνικό και καλλιτεχνικό επίπεδο. Παρ 'όλα αυτά υπάρχει κάτι τρυφερό στην προσωπικότητα του συγγραφέα Κέρουακ, κάτι που ξεχύνεται μαζί με τη ζεστασιά του θαυμασμού του για τον Gary, τον γενναιόδωρο ενθουσιασμό και το σφρίγος της ζωντάνιας που αναβλύζει κάθε στιγμή από την πολύχρωμη και απείθαρχη πεζογραφία του. Αυτή η ενθουσιώδης θέρμη καθιστά αδύνατη την ταξινόμηση Kerouac στην κατηγορία της νοοτροπίας «beat», όπως περιγράφεται από τον John Clelland-Holmes : κρύα, ψευτο-διανοούμενη hipster, σε αναζήτηση συγκινήσεων, που χρησιμοποιεί επιδεικτικά φράσεις και λέξεις Ζεν και αργκό τζαζ για να δικαιολογήσει την ρήξη της με την κοινωνία και που στην ουσία δεν είναι παρά μια συνηθισμένη, αναίσθητη εκμετάλλευση των άλλων. Είναι η σκιά μιας ουσίας, η καρικατούρα κακής ποιότητας που δεν απουσιάζει ποτέ στα πνευματικά και πολιτιστικά κινήματα, οδηγώντας τα σε ακραίες καταστάσεις, που ποτέ δεν υπήρξαν στις προθέσεις των ιδρυτών τους. Υπό την έννοια αυτή το "beat" Ζεν "σπέρνει σύγχιση, εξιδανικεύοντας ως τέχνη και ζωή πράγματα που θα ήταν καλύτερα να κρατήσουν για τον εαυτό τους και να τα χρησιμοποιήσουν σαν θεραπεία. Ένα από τα πιο προβληματικά χαρακτηριστικά του «beat» Ζεν ", που συμμερίζονται τόσο δημιουργικοί καλλιτέχνες όσο και μιμητές τους, είναι η γοητεία της μαριχουάνας και του Peyote. Το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους "χρησιμοποιούν ναρκωτικά" φυσικά τους εκθέτει, ως είναι φυσικό,στις πιο ακραίες μορφές "δίκαιης" αγανάκτησης , παρ'ότι η μαριχουάνα και το Peyote (ή του συνθετικό παράγωγο, η μεσκαλίνη) είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό και το ουίσκι και είναι πιο δύσκολο να εθιστεί κανείς σ' αυτές. Σ' αυτούς τους κύκλους , το κάπνισμα της μαριχουάνας είναι κατά κάποιο τρόπο, μία μυστηριακή τιμή, μια θρησκευτική πρόκληση στην καθεστυκία τάξη, που ισοδυναμεί με την άρνηση των πρώτων χριστιανών να κάψουν θυμίαμα στους θεούς της Ρώμης. Αντίθετα, για την αστυνομία είναι ένα θέμα αρχής, η οποία διακρίνεται από την ορθολογική εφαρμογή του νόμου: η καταδίκη της μαριχουάνας και οι συνεπαγόμενες συλλήψεις αποτελούν πάντα μια βολική εκτροπή της προσοχής του κοινού από πολύ πιο σοβαρά εγκλήματα που εξακολουθούν να αγνοούνται. Να ισχυρίζονται ότι οι ουσίες αυτού του είδους προκαλούν καταστάσεις συνείδησης ισοδύναμες με το Satori την μυστικιστική εμπειρία είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη προσοχή. Αυτές οι ουσίες δεν έχουν αυτομάτως ένα αποτέλεσμα αυτού του είδους και ορισμένα από τα αποτελέσματά τους είναι εντελώς διαφορετικά από οτιδήποτε μπορεί να ανευρεθεί στον γνήσιο μυστικισμό. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι μερικοί άνθρωποι, ίσως ιδιαίτερα χαρισματικοί , με το Peyote, τη μεσκαλίνη και το λυσεργικό οξύ μπορούν να φτάσουν σε μια κατάσταση του νου, που ευνοεί την μυστικιστική εμπειρία. Όσον αφορά τη μαριχουάνα, έχω τις αμφιβολίες μου, αν και φαίνεται ότι μειώνει την ταχύτητα του υποκειμενικού χρόνου. Τώρα αυτή η πτυχή της παρανομίας, στη διαμαρτυρία του beat Ζεν ενοχλεί πολύ σοβαρά τους οπαδούς του «συντηρητικού» Ζεν. Πράγματι, το «συντηρητικό» Zen είναι το παραδοσιακό Ζεν της Ιαπωνίας με την σαφώς καθορισμένη ιεραρχία, την άκαμπτη πειθαρχία του και τις ακριβείς εξετάσεις του Satori. Πιο συγκεκριμένα είναι το είδος του Ζεν που υιοθετήθηκε από τους δυτικούς που σπουδάζουν στην Ιαπωνία και στη συνέχεια το φέρνουν μαζί τους επιστρέφοντας στην πατρίδα . Αλλά υπάρχει μία προφανής διαφορά μεταξύ του «συντηρητικού» Ζεν και την παραδοσιοκρατία του Ροταριανού Ομίλου ή της Πρεσβυτεριανής Εκκλησίας. Είναι απείρως πιο ενοχλητικό, ευαίσθητο και ενδιαφέρον. Αλλά, είναι πάντα παραδοσιακό, διότι είναι μια αναζήτηση της σωστής πνευματικής εμπειρίας, ενός Satori το οποίο θα πρέπει να λάβει τη σφραγίδα (το ka) της έγκρισης από τις εγκατεστημένες αρχές. Υπάρχουν ακόμη και πιστοποιητικά που κρεμιούνται στον τοίχο. Το παραδοσιακό Zen υποκύπτει σ'αυτές τις υπερβολές εξαιτίας ενός πνευματικού σνομπισμού και μιας καλλιτεχνικής επιτήδευσης, αν και ποτέ δεν έχω συναντήσει έναν δάσκαλο ορθόδοξου Ζεν που θα μπορούσε να κατηγορηθεί ούτε για το ένα, ούτε για το άλλο. Αυτοί οι κύριοι φαίνεται να παίρνουν μάλλον ελαφρά τη καρδία το υψηλό καθήκον τους, Τα ελαττώματα του «συντηρητικού» Ζεν είναι οι αδυναμίες κάθε πνευματικής αίρεσης με μια εσωτερική πειθαρχία και βαθμίδες μύησης. Οι μαθητές σε χαμηλότερα επίπεδα μπορεί να γίνουν δυσάρεστα αυτάρεσκοι σχετικά με την εσωτερική γνώση που δεν μπορούν να κοινοποιήσουν - "αλλά δεν θα το καταλάβαινες, ακόμη και αν μπορούσα να στο εξηγήσω" - και συχνά επιμένουν να περιγράφουν, με ένα μάλλον αηδιαστικό τρόπο, τις τεράστιες δυσκολίες και τη σιδερένια πειθαρχία που πρέπει να επιδείξουν. Μερικές φορές όμως αυτό είναι κατανοητό, ειδικά όταν αυτοί οι αλαζόνες αποφαίνονται ότι ακολουθούν το ιδανικό Ζεν της "φυσικότητας". Ο μαθητής του «συντηρητικού» Zen , επίσης τείνει να χασομερεί αναζητώντας παραλληλισμούς μεταξύ του Ζεν και άλλων πνευματικών παραδόσεων. Δεδομένου ότι η ουσία του Ζεν, το οποίο είναι μια εμπειρία και όχι μια συλλογή από ιδέες, δεν μπορεί ποτέ να διατυπωθεί με ακρίβεια και πληρότητα, είναι πάντοτε δυνατόν να είμαστε κριτικοί απέναντι σε ό,τι μπορεί να πει κανείς γι 'αυτό, χωρίς να επινοεί ή να σιωπά. Οποιαδήποτε δήλωση για το Ζεν και την κάθε είδους πνευματική εμπειρία, διατηρεί πάντα κάποια σκοτεινή πλευρά, κάποια λεπτή δυσκολία : δεν είναι σε θέση να εξηγήσει την όλη εμπειρία. Ο δυτικός οπαδός του Ζεν θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει μια ακόμη χειρότερη μορφή σνομπισμού, εκείνου του διανοούμενου σνομπ , τόσο χαρακτηριστικού στους συμμετεχόντες σε σεμινάρια σχετικά με την Άπω Ανατολή, που γίνονται στα αμερικανικά πανεπιστήμια. Σε αυτό το συγκεκριμένο τομέα, η μόδα να "επιστημονικοποιούμε" τις ανθρωπιστικές σπουδές έχει φτάσει σε τέτοια άκρα, ώστε ακόμη και ο Σουζούκι κατηγορείται ότι είναι ένα "εκλαϊκευτής» και όχι ένας σοβαρός μελετητής- ίσως επειδή είναι ελάχιστα συστηματικός στις υποσημειώσεις στο τέλος των σελίδων και καλύπτει μια τεράστια περιοχή, αντί να μελετά με αυστηρότητα ένα μοναδικό θέμα, όπως για παράδειγμα, "Μία ανάλυση μερικών αρχαϊκών και δυσανάγνωστων χαρακτήρων στο χειρόγραφο Tun-Huang των Sutra (στοίχων) του έκτου Πατριάρχη".
Υπάρχει μια κατάλληλη και τιμητική θέση στην επιστήμη ακόμη και για τον σχολαστικό-μυωπικό μελετητή, αλλά όταν αυτός παίρνει τη θέση του δασκάλου αντί να αποτελεί τη σκιά του, τότε ο επικίνδυνος φθόνος που τρέφει για την πραγματική νοημοσύνη κινδυνεύει να πνίξει όλους τους ερευνητές με δημιουργικό νου.
Στην καλλιτεχνική του έκφραση το συντηρητικό Ζεν διδάσκεται με ανιαρό τρόπο έτσι ώστε καταλήγει να γίνει μια επιτήδευση. Αυτή είναι πολύ συχνά η μοίρα μιας σεβάσμιας αισθητικής παράδοσης, όταν οι τεχνικές της αναπτύσσονται σε τόσο μεγάλο βαθμό που η μελέτη σε βάθος, ακόμη και μιας από αυτές να απαιτεί ολόκληρη ζωή. Τότε κανείς δεν έχει τον χρόνο να πάει πέρα από τις διδασκαλίες της παλαιών δασκάλων, και έτσι οι νέες γενιές είναι καταδικασμένες στην ατελείωτη επανάληψη και μίμηση των επιτηδεύσεών τους. Ο σπουδαστής της ζωγραφική Sumi, της καλλιγραφίας, της ποίησης χαϊκού ή της τελετής του τσαγιού μπορεί συνεπώς να παγιδευτεί σε μια βαρετή και επαναλαμβανόμενη επιτήδευση των στιλ, που ποικίλουν μόνο με απόκρυφους υπαινιγμούς για τα έργα του παρελθόντος. Όταν φτάνει στο σημείο της μίμησης των καλλιτεχνικών "λαθών" των παλαιών δασκάλων, κατά τέτοιο τρόπο ώστε «τα πρωτόγονα» και «χοντροκομμένα» αποτελέσματα να αναπαράγονται μετά από επανειλημμένες προσπάθειες, εκ προθέσεως, το όλο θέμα γίνεται τόσο επώδυνο που ακόμη και οι πιο τρομερές υπερβολές του «beat» Ζεν να φαίνονται δικαιολογημένες. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό να το «beat» Ζεν » και το «συντηρητικό» ζεν" να αλληλοσυμπληρωθούν και από αυτή την συνάντηση να γεννηθεί μια μορφή Ζεν εκπληκτικά καθαρή και ζωντανή. .Για το λόγο αυτό δεν βλέπω κανένα σοβαρό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο άκρων. Ποτέ δεν υπήρξε ένα πνευματικό κίνημα χωρίς υπερβολές και στρεβλώσεις. Η εμπειρία της αφύπνισης, η οποία είναι η πραγματική ουσία του Ζεν, είναι πολύ καθολική και διαχρονική για να κινδυνεύσει να σπιλωθεί. Οι φανατικοί του «beat» Ζεν δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι, όπως είπε ο Blake," Ο τρελός που επιμένει στην τρέλα του θα γίνει σοφός". Όσον αφορά το «συντηρητικό» Zen , η σημασία των "αυταρχικών" πνευματικών εμπειριών μειώνεται συνεχώς δίνοντας χώρο έτσι στην αναζήτηση άλλων, πιό αυθεντικών και μοναδικών, που δεν χρειάζονται καμία επίσημη σφραγίδα. Είδα οπαδούς και των δύο ακραίων δογμάτων να επιτυγχάνουν τέλειες εμπειρίες Satori, επειδή από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ειδικές διαδρομές για να φτάσει κανείς στο Satori, δεν έχει καμία σημασία ποιά θα επιλέξει. Όμως, η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο άκρων έχει μεγάλο φιλοσοφικό ενδιαφέρον, διότι είναι μια σύγχρονη μορφή της παλαιάς λογομαχίας μεταξύ της σωτηρίας μέσω των έργων και της σωτηρίας δια της πίστεως, ή μεταξύ αυτών που οι Ινδουιστές αποκαλούν "ο δρόμος του πίθηκου" και "ο δρόμος της γάτας". Η γάτα - και η σύγκριση είναι αρκετά κατάλληλη - ακολουθεί το πιο εύκολο μονοπάτι, δεδομένου ότι είναι η γάτα που μεταφέρει τα γατάκια της. Ο πίθηκος ακολουθεί τον πιο δύσκολο δρόμο γιατί είναι το μικρό που πρέπει να κρατιέται από τις τρίχες της μητέρας. Έτσι, για το «beat» Ζεν δεν πρέπει να υπάρχει προσπάθεια ούτε πειθαρχία, δεν πρέπει να υπάρχουν τεχνικές για την επίτευξη του Satori ή για να γίνεις κάτι διαφορετικό από αυτό που είσαι. Αλλά για το «συντηρητικό» Ζεν , δεν μπορεί να υπάρξει πραγματικό Satori χωρίς χρόνια πρακτικής και διαλογισμού υπό την αυστηρή επίβλεψη ενός ειδικευμένου δασκάλου. Στην Ιαπωνία του δέκατου έβδομου αιώνα, αυτές οι δύο προσεγγίσεις εκπροσωπεύονταν από τους μεγάλους δασκάλους Bankei και Hakuin. Συνέβη ότι οι οπαδοί αυτού του τελευταίου τελευταίου επικράτησαν και καθόρισαν τα σημερινά χαρακτηριστικά του Rinzai Zen.
Μπορεί να επιτευχθεί το Satori ακολουθώντας αμφότερες τις οδούς. Είναι το αποτέλεσμα μιας στάσης που δεν προσκολλάται στην εμπειρία και αυτή η αποστασιοποίηση μπορεί να επιτευχθεί με την πειθαρχημένη κατεύθυνση της προσοχής προς ένα μοναδικό και ασαφή στόχο. Αλλά αυτό που κάνει το δρόμο της προσπάθειας και της θέλησης ύποπτους σε πολλούς δυτικούς δεν είναι τόσο μια εγγενής τεμπελιά, όσο μια απόλυτη συγγένεια με τη σοφία του δικού μας πολιτισμού.Οι δυτικοί οπαδοί του «συντηρητικού» Ζεν , είναι συχνά πολύ αφελείς σχετικά με την κατανόηση της χριστιανικής θεολογίας ή με οτιδήποτε ανακαλύφθηκε στον τομέα της σύγχρονης ψυχιατρικής, διότι και οι δύο έχουν εμπλακεί εδώ και πολύ καιρό με το επισφαλές και ασυνείδητα διφορούμενο της βούλησης. Και οι δύο πρότειναν τα προβλήματα του φαύλου κύκλου της «προσπάθειας της εγκατάλλειψης» ή του «να κάνεις ηθελημένα έναν ελεύθερο συνειρμό» ή του να «αποδεχθείς τις συγκρούσεις σου για να τις ξεπεράσεις». Για οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι για το χριστιανισμό ή την ψυχοθεραπεία αυτά είναι πολύ σοβαρά προβλήματα.
Το ενδιαφέρον που προκάλεσε το κινεζικό Zen και άνθρωποι σαν τον Bankei βρίσκεται στο γεγονός ότι ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά με ένα πιο άμεσο και ενδιαφέροντα τρόπο και άρχισαν να προτείνουν λύσεις. Αλλά όταν ο δάσκαλος της ιαπωνικής τοξοβολίας του Herrigel ρωτήθηκε "πώς μπορώ να ξεχάσω την πρόθεση της πρόθεσης" , αυτός απάντησε ότι κανείς δεν του είχε κάνει ποτέ αυτή την ερώτηση. Δεν ήξερα καμία απάντηση παρά μόνο του πρότεινε να συνεχίσει να προσπαθεί στα τυφλά για πέντε χρόνια. Οι εξωτικές θρησκείες μπορεί να φαίνονται πολύ ελκυστικές και να υπερεκτιμούνται από εκείνους που γνωρίζουν ελάχιστα, και ειδικά από εκείνους που έχουν μελετήσει και ξεπεράσει αυτό το λίγο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο δυσαρεστημένος ή ασυνείδητος μπορεί να χρησιμοποιήσει τόσο εύκολα τόσο το «beat» Ζεν όσο και το «συντηρητικό» Ζεν για να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Ο ένας θέλει μια φιλοσοφία που να δικαιολογεί το γεγονός ότι κάνει ό, τι θέλει. Ο άλλος θέλει μια αυταρχική σωτηρία πιο αποδεκτή από εκείνη της Εκκλησίας ή από εκείνη που οι ψυχίατροι μπορούν να προσφέρουν. Επίσης, η ατμόσφαιρα του ιαπωνικού Ζεν είναι απαλλαγμένη από όλες αυτούς τους δυσάρεστους παιδαριώδεις συνειρμούς με τον Θεό Πατέρα και τον Ιησού Χριστό - αν και ξέρω ότι πολλοί νεαροί Ιάπωνες που έχουν τα ίδια συναισθήματα τα πρώτα χρόνια τους στα σχολεία του βουδισμού. Αλλά η πραγματική ουσία του Ζεν είναι σχεδόν ακατανόητη για όσους δεν έχουν περάσει το στάδιο της ανωριμότητας στο οποίο υπάρχει η ανάγκη να δικαιολογηθούν τόσο ενώπιον του Θεού, όσο και στην πατερναλιστική κοινωνία.
Οι παλαιοί κινέζοι δάσκαλοι Ζεν ήταν εμποτισμένοι και από τον Ταοϊσμό. Αυτοί έβλεπαν τη φύση στο συνολική της αλληλεξάρτηση και κατανοούσαν ότι κάθε πλάσμα και κάθε εμπειρία είναι σύμφωνη με το Τάο της φύσης όπως ακριβώς είναι. Αυτό τους επέτρεπε να αποδεχθούν τον εαυτό τους έτσι όπως ήταν , στιγμή προς στιγμή, χωρίς την παραμικρή ανάγκη να δικαιολογηθούν. Δεν το έκαναν για να υπερασπιστούν ή για να βρουν μια δικαιολογία και δεν τοποθετούσαν τον εαυτό τους σε εξέχουσα θέση (βάθρο). Αντίθετα το Ζεν τους ήταν Wu-Shih, που σημαίνει περίπου "τίποτα το ιδιαίτερο" ή "χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες".
Αλλά το Ζεν γίνεται μια προσποίηση όταν αναμειγνύεται με τους μποέμικους κομπασμούς και όταν φανταζόμαστε ότι ο μόνος σωστός τρόπος για να επιτευχθεί η αφύπνιση είναι να αποσυρθούμε σε ένα ιαπωνικό μοναστήρι ή να κάνουνουμε ειδικές ασκήσεις στη στάση του λωτού για πέντε ώρες την ημέρα. Ομολογώ, επίσης, ότι όλος ο θόρυβος που γίνεται γύρω από για Ζεν, συμπεριλαμβανομένης μια έκθεση όπως αυτή, είναι "προσποίηση" - αλλά λίγο λιγότερο από ό, τι σε άλλες περιπτώσεις.
Έχοντας πει όλα αυτά, θέλω να προσθέσω κάτι για όλους τους καυχηματίες του Ζεν, " beat " ή "συντηρητικού". Ακόμη και αυτή η επίδειξη έχει καλώς. Αν είστε τρελαμένοι στο Ζεν δεν υπάρχει λόγος να προσποιείστε ότι δεν είστε . Αν θέλετε πραγματικά να περάσετε μερικά χρόνια σε ένα ιαπωνικό μοναστήρι, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να το κάνετε. Ή εάν θέλετε να περάσετε τη ζωή σας πηδώντας σε φορτηγά βαγόνια και συναδελφωθείτε με τον Τσάρλι Πάρκερ, ε, λοιπόν, είμαστε σε μια ελεύθερη χώρα.
Σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο δεν υπάρχει ούτε το καλύτερο, ουτε το χειρότερο. Τα ανθισμένα κλαριά μεγαλώνουν φυσικά, κάποια μακριά και κάποια κοντά.
Ο πνευματικά εξεγερμένος, ο καινούργιος άνθρωπος είναι ο Ζορμπάς ο Βούδας.
O επαναστάτης είναι πολιτικός. Ο εξεγερμένος είναι πνευματικός. Ο επαναστάτης θέλει μιαν άλλη δομή,της δικής του αρεσκείας, της δικής του ουτοπίας, αλλά παρόλ'αυτά μια δομή. Θέλει να βρίσκεται στην εξουσία. Θέλει να είναι ο καταπιεστής και όχι ο καταπιεζόμενος. Θέλει να είναι ο εκμεταλλευτής και όχι ο εκμεταλλευόμενος. Θέλει να κυβερνά, να μην τον κυβερνούν. Εξεγερμένος είναι εκείνος που ούτε θέλει να κυβερνηθεί, ούτε θέλει να κυβερνάει. Εξεγερμένος είναι εκείνος που δεν θέλει να υπάρχει εξουσία στον κόσμο. Ο εξεγερμένος είναι αναρχικός. Είναι εκείνος που έχει εμπιστοσύνη στη φύση, όχι στις ανθρώπινες δομές, που εμπιστεύεται πως αν αφεθεί η φύση στην ησυχία της, όλα θα είναι όμορφα. Ένα τόσο αχανές σύμπαν συνεχίζει να υφίσταται χωρίς καμιά κυβέρνηση. Ζώα, πουλιά, δέντρα, το κάθε τι συνεχίζει να υφίσταται χωρίς καμιά κυβέρνηση. Γιατί θα πρέπει να χρειάζεται κυβέρνηση ο άνθρωπος;
Το ανθρώπινο είδος έζησε μέχρι σήμερα πιστεύοντας ή στην πραγματικότητα του πνεύματος και στην ψευδαίσθηση της ύλης ή στην πραγματικότητα της ύλης και στην ψευδαίσθηση του πνεύματος. Μπορούμε να διακρίνουμε την ανθρωπότητα του παρελθόντος στους ιδεαλιστές και στους υλιστές.
Αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να κοιτάξει την πραγματικότητα του ανθρώπου: είναι και τα δύο μαζί. Δεν είναι μόνο πνευματικότητα (δεν είναι μόνο συνειδητότητα) και ούτε είναι μόνο υλικότητα. Ισως η υλικότητα και η πνευματικότητα δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα, αλλά μόνο δύο πλευρές μιας πραγματικότητας: η ύλη είναι η εξωτερική πλευρά της συνείδησης και η συνείδηση είναι η εσωτερικότητα της ύλης.
Μέχρι τον Osho οι περισσότεροι φιλόσοφοι, σοφοί ή θρησκευτικοί μύστες ήταν υπέρ του διαχωρισμού του ανθρώπου, ονομάζοντας τη μια πλευρά αληθινή και την άλλη ψεύτικη. Αυτή η στάση δημιούργησε μια ατμόσφαιρα σχιζοφρενική στον πλανήτη. Ένας φιλόσοφος- μύστης που κατά τον Όσσο απετέλεσε την εξαίρεση στον κανόνα και που να διακήρυξε αυτή την Ενότητα, υπήρξε ο Πυθαγόρας, όπως αναφέρει στα σχόλιά του πάνω στα Χρυσά Έπη. Δεν μπορείς να ζεις μόνο σαν ένα σώμα.Αυτό εννοούσε ο Ιησούς όταν έλεγε "ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ψωμί", αλλά αυτή είναι η μισή αλήθεια. Δεν μπορείς να ζήσεις ούτε σαν συνείδηση μόνο,δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς ψωμί.
Έχουμε δυο διαστάσεις υπάρξεως και οι δύο πρέπει να τραφούν,να τους δοθούν ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Αλλά το παρελθόν ήταν είτε υπέρ του ενός και κατά του άλλου, είτε υπέρ του άλλου και κατά του ενός. Ο άνθρωπος σαν ολότητα δεν είχε γίνει αποδεκτός. Αυτό δημιούργησε μιζέρια,άγχος και σκοταδισμό, ένα σκοτάδι που κράτησε για χιλιάδες χρόνια και φαινόταν ότι δεν θα τελειώσει ποτέ.
Εάν ακούς το σώμα,καταδικάζεις τον εαυτό σου. Εαν δεν ακούς το σώμα υποφέρεις : είσαι πεινασμένος, είσαι διψασμένος,είσαι καταπιεσμένος. Εάν ακούς μόνο τη συνειδητότητα,η ανάπτυξή σου θα είναι ασύμμετρη. Η συνειδητότητα θα αυξηθεί, αλλά το σώμα θα συρρικνωθεί,με αποτέλεσμα να χαθεί η ισορροπία. Και στην ισορροπία βρίσκεται η υγεία μας, η ολοκλήρωση, η χαρά,το τραγούδι,ο χορός.
Η Δύση, αντιπροσωπεύει τον αρσενικό νου και επέλεξε το σώμα : το απώτερο αποτέλεσμα ήταν η ανάπτυξη της επιστήμης,της τεχνολογίας,η υλική ευμάρεια. Και στο μέσον αυτής της αφθονίας, ένας φτωχός άνθρωπος χωρίς ψυχή,τελείως χαμένος - μη ξέροντας ποιός είναι,γιατί είναι, αισθανόμενος σχεδόν μια ιδιοτροπία ή ένα ατύχημα της φύσης .Το σώμα βαραίνει υπερβολικά και η ψυχή γίνεται ασθενής, εκτός και αν η συνειδητότητα εξελίσσεται μαζί με την υλική ανάπτυξη.
Η Ανατολή, αντιπροσωπεύει τον θηλυκό νου και διάλεξε τη συνειδητότητα και καταδίκασε την ύλη και ό,τι υλικό (συμπεριλαμβανομένου και του σώματος) σαν maya, σαν ψευδαίσθηση,σαν οφθαλμαπάτη στην έρημο. Η Ανατολή δημιούργησε ένα Γκοτάμα Βούδδα, ένα Μαχαβίρ, ένα Patanjali, ένα Kabir, αλλά δημιούργησε επίσης εκατομμύρια φτωχούς, που πεθαίνουν από την πείνα στους δρόμους.
Στη Δύση, δαπανούνται εκατομμύρια δολλάρια για να καταστρέψουν τα πλεονάσματα των τροφών,ούτως ώστε να μην πέσει η τιμή τους και από την άλλη στην Αφρική, πεθαίνουν κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι από την πείνα. Ποιός είναι υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση;
Η Δύση έχει χάσει το πνεύμα της,την εσωτερικότητά της. Χωρίς πνευματικότητα, βουτηγμένη στο μηδενισμό, το άγχος, τον εγωκεντρισμό, την πλήξη, με μόνο κίνητρο τον ηδονισμό του καταναλωτισμού: η ανθρώπινη ύπαρξη χάνει κάθε αξία και αξιοπρέπεια . Μέσα σ'αυτό το πνεύμα,η αποπνευματικοποίηση και η κυνική αδιαφορία, η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, το Άουσβιτς και οι χιλιάδες θάνατοι από την πείνα είναι φυσική απόρροια.
'Ολες οι επιτυχίες της επιστήμης αποδεικνύονται άχρηστες, αν όχι επικίνδυνες, γιατί το σπίτι είναι γεμάτο από πράγματα,αλλά το αφεντικό του σπιτιού ( το πνεύμα ) είναι απών. Στην Ανατολή,το αφεντικό είναι ζωντανό, αλλά το σπίτι είναι άδειο. Είναι δύσκολο να χαρείς με άδειο στομάχι, με άρρωστα σώματα, με το θάνατο γύρω σου, είναι αδύνατο να διαλογιστείς.
Ο Ζορμπάς ο Βούδας είναι η απάντηση.
Είναι η σύνθεση της ύλης και του πνεύματος. Είναι η διακύρηξη ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ύλης και συνειδητότητας, ότι μπορούμε να είμαστε πλούσιοι και στα δύο επίπεδα : μπορούμε να έχουμε ο,τιδήποτε ο κόσμος μπορεί να μας παρέχει,που η τεχνολογία μπορεί να παράγει και επιπλέον μπορούμε να έχουμε ο,τιδήποτε ένας Βούδας, ένας Kabir, ένας Νανάκ ανακαλύπτουν στο εσωτερικό της ύπαρξής τους : τα λουλούδια της έκστασης , το άρωμα της θεότητας , τα φτερά της τελικής ελευθερίας.
Ο Ζορμπάς ο Βούδας είναι ο νέος άνθρωπος ,ο εξεγερμένος.
Η εξέγερσή του συνίσταται στην καταστροφή της σχιζοφρένειας του ανθρώπου, στην κατάρριψη της χωριστικότητας , της αντιπαλότητας μεταξύ υλισμού και ιδεαλισμού.
Είναι ένα μανιφέστο ότι το σώμα και η ψυχή είναι ΕΝΑ , ότι η ύπαρξη είναι γεμάτη πνευματικότητα, οτι ακόμη και τα βουνά είναι ζωντανά, ότι ακόμη και τα δέντρα είναι ευαίσθητα , ότι ολόκληρη η Ύπαρξη είναι μια ΕΝΕΡΓΕΙΑ, που εκδηλώνεται με δύο μορφές διαφορετικής πυκνότητας και συχνότητας κραδασμού.
Η σύγχρονη Φυσική επιστήμη το επιβεβαιώνει : "η ύπαρξη είναι ενέργεια". Μπορούμε να επιτρέψουμε στον άνθρωπο να ζει και στους δύο κόσμους ταυτόχρονα. Δεν χρειάζεται να απαρνηθεί αυτό τον κόσμο για να κερδίσει τον άλλο κόσμο, ούτε πρέπει να αρνηθεί τον άλλο κόσμο για να απολαύσει αυτόν τον κόσμο. Ο Χριστός εννοεί την ταύτιση με τον υλικό κόσμο,που οδηγεί στην εσωτερική τύφλωση και εδώ η "άρνηση " είναι αποταύτιση και όχι φυσική απομάκρυνση !
" Η αντίληψή μου για τον νέο άνθρωπο είναι αυτή του Ζορμπά του Βούδα. Θα είναι αισθησιακός και πνευματικός, τελείως φυσικός και ταυτόχρονα πολύ συνειδητός. Θα είναι Χριστός και Επίκουρος μαζί."Όσσο
_______________________________________________________
" Ζορμπάς ο Βούδας" : Το όρμαμα του καινούργιου ανθρώπου στον Όσσο.
------------------------------------------------------------------------------------
Ομιλία-συζήτηση με τον Γιάννη Αυγουστάτο, στην Αρμονική Ζωή
Γρίβα 23, Χαλάνδρι
Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 : 20.30-22.30
Γίνεται πολύς λόγος στις μέρες μας για την αυτογνωσία. Διοργανώνονται σεμινάρια, διαλέξεις συμπόσια και μαθήματα αυτογνωσίας. Τι μπορούμε να μάθουμε μέσα απ' όλα αυτά;
Μπορούμε να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση στο αιώνιο ερώτημα <<ποιός Είμαι>> ;
Μπορούμε να κερδίσουμε τον εσωτερικό έλεγχο, που θα μας δώσει το κλειδί της επιτυχίας και της ευτυχίας;
Όλες αυτές οι "γνώσεις" δεν αφορούν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, παρά μόνο την επιδερμίδα του Είναι μας, τα εξωτερικά μας περιβλήματα.
Όσο πλησιάζουμε προς το Κέντρο της Ύπαρξης τα μορφολογικά στοιχεία διαλύονται και οι περιγραφές καθίστανται αδύνατες. Η Ουσία μας δεν είναι ένα επιπλέον γνωστικό αντικείμενο, αλλά Αυτός ο Ίδιος που γνωρίζει! Κατά συνέπεια τίποτε δεν μπορούμε να κατα-νοήσουμε το ουσιαστικό για μας!
Μπορούμε όμως κάλλιστα να γνωρίσουμε το ποιός δεν είμαστε : το σώμα, τα συναισθήματα, οι σκέψεις....
Τότε τι μας απομένει; -Να βυθιστούμε στο μυστήριο του Είναι χωρίς την ανάγκη νοητικών και λεκτικών περιγραφών. Αυτή η βύθιση μπορεί να μας χαρίσει την άμεση βιωματική εμπειρία, που ενώ δεν απαντά σε τίποτα, κάνει τα πάντα φωτεινά και διαυγή.
<<.. Έχετε συνηθίσει να σας λένε πόσο έχετε εξελιχθεί, ποιο είναι το πνευματικό σας επίπεδο. Τι παιδιάστικο! Ποιος άλλος εκτός από τον εαυτό σας μπορεί να σας πει αν είστε αδιάφθορος;...Εκείνοι όμως που πραγματικά επιθυμούν να καταλάβουν, που ψάχνουν αυτό που είναι αιώνιο, χωρίς αρχή και τέλος, θα βαδίσουν μαζί με μεγαλύτερη ένταση, θα είναι κίνδυνος για κάθε τι επουσιώδες, για το μη πραγματικό, για τα φαντάσματα...Ένα τέτοιο σώμα πρέπει να δημιουργήσουμε κι αυτός είναι ο σκοπός μου. Γιατί μέσα απ' αυτή την φιλία -που δεν φαίνεται να την ξέρετε- θα υπάρξει πραγματική συνεργασία από την πλευρά του καθενός. Κι αυτό δεν θα γίνει επειδή επιβάλλεται από κάποια αυθεντία ούτε για τη σωτηρία της ψυχής, αλλά επειδή έχετε πραγματική κατανόηση κι έτσι είστε ικανοί να ζήσετε στην αιωνιότητα. Αυτό είναι σπουδαιότερο από κάθε ευχαρίστηση, από κάθε θυσία>>. Κρισναμούρτι
Ορμώμενοι από αυτή την βασική συνειδητοποίηση την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου 2010 θα αρχίσουν εβδομαδιαίες "Συναντήσεις Αυτογνωσίας".
Σ'αυτές τις συναντήσεις κανείς μπορεί να χάσει πολλά περιττά βάρη και να κερδίσει το γεμάτο κενό !!!....
Όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά* μπορεί να δηλώσει συμμετοχή. Ο αριθμός είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
* Μόνο γι αυτούς που είναι έτοιμοι να σπάσουν το κέλυφος...
Αυτό είναι το πρώτο μέρος από μια εκπομπή των ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ, που αρχίζει με την ανάγνωση και τον σχολιασμό ενός αποσπάσματος από το βιβλίο του Douglas E. Harding με τίτλο : "Ο Δρόμος χωρίς Κεφάλι" ( On Having no Head , Zen and the re-discovery of the obvious ).
Πιο κάτω παραθέτω την επιστολή μιας άγνωστης φίλης που, με αφορμή το βίντεο, καταθέτει την υπερπροσωπική (υπερβατική) εμπειρία της :
<<Ευχαριστώ...ευχαριστώ πολύ.!Κλαίω...το άκουσα με μεγάλη προσοχή..και έκπληξη...Κλαίω...γιατί το έχω νιώσει...Ναι..αλήθεια το έχω νιώσειόλη αυτήν την απόλυτη ευδαιμονία... την απόλυτη ένωση...έχω νιώσει αυτό το συναίσθημα..χωρίς ποτέ να έχω διαβάσει κάτι..Εδώ και χρόνια... είχα αρχίσει ένα μεγάλο και επώδυνο ομολογώ ταξίδι μέσα μου...δεν ξέρω γιατί το έκανα... ήταν πολύ δύσκολος δρόμος....βρήκα πολλά...και τα κοίταξα κατάματα... δεν μου άρεσαν...τα κουβαλούσα όμως... άρχισα να τα πετάω..ένα ένα...εγωισμό..κακία..πονηριά..τόσα πολλά..πάρα πολλά...μέχρι που κάποια στιγμή... ένιωσα την γύμνια μου...και έκλαψα... από γαλήνη...Τα τελευταία χρόνια... μια λέξη μου ήρθε στο νου.. μαζί.!Και άρχισα να νιώθω..υπέροχα... ήμουν μαζί...με όλα...περίεργο...δεν το είπα πουθενά..φοβήθηκα να μην φανώ γραφικήΣτεκόμουν όρθια...άνοιγα τα χέρια μου... και ένιωθα ότι όλα είναι μέσα μου... σε όλα είμαι μέσα.. Στο κεφάλι μου...Τότε ένιωσα ότι είμαι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του σύμπαντος...ένα κύτταρο του δημιουργούπου έχω λόγο ύπαρξης.. είμαι ενέργεια.. δίνω και παίρνω...μπορώ ακόμη..να αλλάξω κάποια πράγματα..έχω την δύναμη..!Ένιωσα άσχημα...μεγάλωσα σαν ένα καλό παιδί.. με μια ορθόδοξη παιδεία... τώρα όλα είναι διαφορετικά απο αυτά που μου έμαθαν..Όλα όμως είναι Υπέροχα... Τόση αρμονία.. η ύλη πλέον στα μάτια μου ήταν ενέργεια... όλα είναι μέσα.. δεν υπάρχει χρόνος...μόνο... ανάβαση...φως... επίπεδα.?...παρελθόν..παρόν..μέλλον..εδώ..μέσα μου μέσα τους και εγώ..Πρώτη φορά το εκφράζω αυτό...αλλά το συναίσθημα αυτό το έχω νιώσει πολλές φορές..κάτι σαν.. να μην θεωρώ τίποτα σύμπτωση..Μίλησα σε κάποιον φίλο μου για όλα αυτά...το δοκίμασε... και το ένιωσε...και ξαφνικά.. στα έργα ζωγραφικής του που λατρεύω..και με παραπέμπουν στο μέλλον.. άρχισε να ζωγραφίζει μορφές..χωρίς κεφάλια..μετά την εμπειρία του..χωρίς να γνωρίζει γιατί..Όπως και άρχισε να γράφει για μια κρυμμένη ραψωδία..από την μέρα που μίλησα κάποια άλλα περίεργα... μαζί του...Μπορείτε να δείτε ένα του πίνακα στην σελίδα μου..για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοώ...Όλα τελευταία... μάλλον.. συμβαίνουν διάφορα.. που μοιάζουν με παραμύθι.. που άρχισε... και τα καταπίνω για να κρατήσω την λογική μου... και να μην φανώ γραφική....Και τώρα σαν ψυχίατρος... θα στείλετε να μου φορέσουν ζουρλομανδύα.. και να με πάνε μέσα...Όχι..δεν είμαι φαντασιόπληκτη
Λειτουργώ καλά στην δουλειά μου... και στο περιβάλλον μουΔεν μιλάω σε κανέναν για όλα αυτά.. και είναι πάρα πολλά..Όμως για όσα μιλήσατε.. και γι'αυτά αισθανόμουν γραφική..γι'αυτό και κλαίω... αυτά τα νιώθω πολύ συχνά..Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μουεύχομαι να μην έγινα..ούτε ενοχλητική..ούτε γραφικήΣας εύχομαι καλό απόγευμαΕυχαριστώ και πάλι >>
Η δική μου απάντηση :
Μην ανησυχείς φίλη μου, δεν θεωρώ καθόλου παράξενες ή παθολογικές τις εμπειρίες σου !!! Εγώ ο ίδιος έχω βιώσει ανάλογες.
Είναι καιρός να πάψουμε να κρύβουμε την αλήθεια που είναι λυτρωτική και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βγουν από τα "αδιέξοδα". Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίας μου στο facebook, στα blogs, στην τηλεόραση και σε όλα τα μέσα. Νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μας να μοιραζόμαστε ότι πολύτιμο χωρίς το φόβο της κριτικής ή της περιθωριοποίησης. Σ'αυτή τη λογική μαρτυρίες σαν τις δικές σου είναι πολύ πιο χρήσιμες από τόμους βιβλίων θεωρίας, που δεν μπορούν να αγγίξουν τον κόσμο! Για τον λόγο αυτό, αν δεν θέλεις να το κάνεις εσύ, θα ήθελα να μου επιτρέψεις να αναρτήσω ανώνυμα το μήνυμά σου που μπορεί να βοηθήσει και άλλους να μιλήσουν για τις δικές τους εμπειρίες.
Σ'ευχαριστώ πολύ
Να έχεις μια υπέροχη μέρα.
Έφυγε προχθές (16/9/2010) από τη ζωή ο Αργεντινός φιλόσοφος, πνευματικός δάσκαλος και συγγραφέας Mario Luis Rodriguez Cobos, επονομαζόμενος «Σίλο». Ιδεολόγος και ιδρυτής του Νέου Ανθρωπισμού, του Ανθρωπιστικού Κινήματος, απεβίωσε χθες στη Mendoza, τη γενέτειρά του , σε ηλικία 72 ετών.
Συγγραφέας αρκετών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δώδεκα γλώσσες. Σημαντικός εκπρόσωπος του διεθνούς ειρηνισμού και επίτιμος διδάκτορας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Το πιο διάσημο έργο του είναι το ''' Λεξικό του Νέου Ανθρωπισμού.'' Το κίνημα του Νέου Ανθρωπισμού έχει δημιουργήσει κατά καιρούς πολυάριθμους οργανισμούς ,όπως την Κοινότητα για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη, το Ανθρωπιστικό Κόμμα, το Κέντρο των Πολιτισμών (που σήμερα ονομάζεται Σύγκλιση των Πολιτισμών), το Παγκόσμιο Κέντρο Ανθρωπιστικών Σπουδών,τον Κόσμο χωρίς πολέμους και βία και πολλά μέτωπα δράσης. Οι εν λόγω φορείς πραγματοποίησαν την Παγκόσμια Πορεία για την Ειρήνη και μη βία που έκανε τον γύρο του κόσμου, από Wellington της Νέας Ζηλανδίας στις 2 του Οκτώβρη του 2009 για να καταλήξει στην Punta de Vacas, κοντά σε Mendoza, της Αργεντινή στις 2 Ιανουαρίου 2010.
Στη γη των ψευδωνύμων, την Αργεντινή, αποκαλούσε τον εαυτό του"Σίλο" (λόγω του λεπτού και υψηλού αναστήματος), αλλά κάποιοι τον αποκαλούσαν " Νέγρο" (Negro), για το σκούρο χρώμα του δέρματος, και άλλοι ακόμη "αράχνη" για τις ζωηρές χειρονομίες κατά την ομιλία του.
Όταν ήταν της μόδας τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία (ή και τα δύο), μάζεψε μερικές εκατοντάδες φίλους, στους πρόποδες του βουνού Aconcagua για να συζητήσουν "Τη Θεραπεία του Πόνου» και για το πως η βία σκέπαζε με μαύρο πέπλο την ανθρωπότητα, προτείνοντας ως μόνη λύση το διαλογισμό και τη συνέπεια.Αποτέλεσμα της ομιλίας του ήταν η σύλληψή του από το δικτατορικό καθεστώς και η εξορία για τους οπαδούς του. Αυτή η καταδίωξη επέφερε την διάδοση του μηνύματός του και την τη εξάπλωση του ανθρωπιστικό κίνημα σε μακρινούς τόπους, από τις Φιλιππίνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ινδία προς τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, μέχρι να αντηχήσει περισσότερο ή λιγότερο σε όλη την υφήλιο η έκκληση για την ενανθρώπηση της Γης, με έμβλημα την Ενεργή μη βία.
Αντίο φίλε και δάσκαλε.. Καλό ταξίδι στο Φως , την πατρίδα όλων των αληθινά πνευματικών ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, ιδεολογίας και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Η ζωή σου και η διδασκαλία σου θα συνεχίζουν να μας φωτίζουν μέχρι να ξανανταμώσουμε.
Ο ΔΡΟΜΟΣ
<< Αν νομίζεις ότι η ζωή σου τελειώνει με το θάνατο, όλα όσα σκέφτεσαι, αισθάνεσαι και κάνεις δεν έχουν νόημα. Τα πάντα καταλήγουν στη μη συνοχή, στην αποσύνθεση.
Αν νομίζεις ότι η ζωή σου δεν τελειώνει με το θάνατο, πρέπει να συμφωνεί αυτό που σκέφτεσαι με αυτό που νιώθεις και αυτό που κάνεις. Τα πάντα θα πρέπει να προχωρούν προς τη συνοχή, προς την ενότητα.
Αν σου είναι αδιάφορος ο πόνος και η οδύνη των άλλων, κάθε βοήθεια που ζητάς δεν θα δικαιολογείται.
Αν δεν είσαι αδιάφορος απέναντι στον πόνο και την οδύνη των άλλων θα πρέπει να συμπίπτουν όσα σκέφτεσαι με όσα νιώθεις και κάνεις για να βοηθήσεις τους άλλους.
Μάθε να φέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται.
Μάθε να ξεπερνάς τον πόνο και την οδύνη σε σένα, στον διπλανό σου, σε ολόκληρη την ανθρώπινη κοινωνία.
Μάθε να αντιστέκεσαι στη βία που υπάρχει σε σένα και έξω από σένα.
Μάθε να αναγνωρίζεις τα σημεία που είναι ιερά μέσα σου και έξω από σένα.
Μην αφήνεις να περνάει η ζωή σου χωρίς να αναρωτιέσαι "ποιος είμαι;"
Μην αφήνεις να περνάει η ζωή σου χωρίς να αναρωτιέσαι "προς τα πού κατευθύνομαι;"
Μην αφήνεις να περνάει η ζωή σου χωρίς να απαντάς ποιος είσαι.
Μην αφήνεις να περνάει η ζωή σου χωρίς να απαντάς προς τα πού κατευθύνεσαι.
Μην αφήνεις να περνάει μια μεγάλη χαρά χωρίς να ευχαριστείς ό,τι πιο εσώτερο έχεις.
Μην αφήνεις να περνάει μια μεγάλη λύπη χωρίς να διεκδικείς από ό,τι πιο εσώτερο έχεις τη χαρά που έμεινε φυλαγμένη.
Να μην φαντάζεσαι ότι είσαι μόνος στο χωριό ή την πόλη σου, πάνω στη Γη ή στους άπειρους κόσμους.
Να μην φαντάζεσαι ότι είσαι αλυσοδεμένος σε αυτό τον τόπο και σε αυτόν τον χρόνο.
Να μην φαντάζεσαι ότι με το θάνατό σου διαιωνίζεται η μοναξιά>>.
Για τον άνθρωπο που γνωρίζει το αιώνιο δεν υπάρχει ούτε χρόνος ούτε χώρος.
Ο χώρος κι ο χρόνος είναι πραγματικότητα για τον άνθρωπο που είναι ακόμα ανολοκλήρωτος και γι' αυτόν ο χώρος είναι διαιρεμένος σε διαστάσεις κι ο χρόνος σε παρελθόν, παρόν και μέλλον. Κοιτάζει πίσω του και βλέπει τη γέννησή του, τα αποκτήματά του και όλα όσα έχει απορρίψει. Το μέλλον τροποποιεί συνέχεια το παρελθόν και πάντα προστίθεται σ' αυτό. Ο άνθρωπος στρέφει το βλέμμα του από το παρελθόν στο μέλλον όπου τον περιμένουν ο θάνατος, το άγνωστο, το σκοτάδι, το μυστήριο.
Γοητευμένος απ' αυτά δεν μπορεί πια να ξεκολήσει από πάνω τους. Το μυστήριο του μέλλοντος κρύβει γι' αυτόν την εκπλήρωση όλων των πόθων του που του έχει αρνηθεί το παρελθόν και στα όνειρά του πετάει σε εκείνον τον λαμπερό ορίζοντα όπου πρέπει να υπάρχει η ευτυχία, εκεί όπου πρέπει να την αναζητήσει.
Ολέθριο λάθος!
Ποτέ κανείς δε θα διεισδύσει στο απέραντο μυστήριο του μέλλοντος -αδιαπέραστου μέσα στο εφήμερο της ίδιας του της ψευδαίσθησης- ούτε προφήτης ούτε μάγος ούτε Θεός! Αλλά αντιθέτως θα είναι το μυστήριο που θα καταβροχθίσει τον άνθρωπο, που δε θα τον αφήσει να ξεφύγει, που θα του κομματιάσει τον πρωταρχικό λόγο της ζωής του.
Η ζωή δεν μπορεί να πλησιαστεί μέσα από το παρελθόν ούτε από τους αντικατοπτρισμούς του μέλλοντος, Η ζωή δεν μπορεί να πλησιαστεί ούτε με μεσάζοντες ούτε να κατακτηθεί για χάρη κάποιου άλλου.
Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να γίνει μόνο στο άμεσο παρόν -από κάθε άνθρωπο ξεχωριστά και όχι για τους άλλους- από τον ανθρώπινο ον που έχει γίνει το αιώνιο "Εγώ". Αυτό το αιώνιο "Εγώ" είναι δημιουργημένο από την τελειοποίηση της αυτοτελειοποίησης στην οποία περιέχονται τα πάντα, ακόμα και οι ανθρώπινες ατέλειες. Καθώς ο άνθρωπος δεν έχει φτάσει σ' αυτή την κατάσταση, της ζωής στο παρόν, ζει στο παρελθόν για το οποίο λυπάται, ζει στο μέλλον όπου ελπίζει, αλλά δεν ζει ποτέ στο παρόν το οποίο αγνοεί. Αυτό είναι που συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους.
Το "Εγώ", ζυγιάζεται ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, σαν τίγρη που αιωρείται έτοιμη να πηδήξει, σαν αετός έτοιμος να πετάξει, σαν βέλος τη στιγμή που ελευθερώνεται από το τόξο.
Αυτή η στιγμή της ισορροπίας, της μεγάλης έντασης, είναι "δημιουργία". Είναι η πληρότητα όλης της ζωής, είναι αιωνιότητα.
Ο άνεμος της ερήμου σβήνει κάθε αχνάρι του ταξιδιώτη.
Το μοναδικό αποτύπωμα είναι από το πάτημα του παρόντος. Το παρελθόν, το μέλλον..... άμμος που τη φύσηξε ο άνεμος.
Η διδασκαλία του Όσσο δεν είναι φιλοσοφική, δεν είναι μια δογματική κατήχηση. Η προσέγγισή του είναι απολύτως βιωματική: η εμπειρία ως ο μόνος τρόπος να γνωρίσεις.
Ο σχολιασμός πνευματικών δασκάλων άλλων εποχών, καθώς και φιλοσόφων και ψυχολόγων, εξαρτάται από το τι ήθελαν να μεταδώσουν.
Τα λόγια του αποκαλύπτουν την αντιφατική φύση της ζωής, συνήθως ισοπεδωμένη από ένα συστηματικό νου. Δεν προτείνει ένα σύστημα αξιών που πρέπει να ληφθεί ως πρότυπο ζωής, ή απόλυτες αξίες που κάνουν έναν άνθρωπο άγιο ή αμαρτωλό. Στη διδασκαλία του η ύπαρξη της ομορφιάς, περιλαμβάνει την ύπαρξη της ασχήμιας.
Το ιερό και το βέβηλο είναι αφηρημένες έννοιες που έχουν εξαλειφθεί: η σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι ένα ιερό γεγονός, καθώς και η προσευχή του Πάπα μια κοσμική πράξη.
Ο Όσσο έχει χρησιμοποιήσει χίλια τεχνάσματα και προκλήσεις προς τους μαθητές του και προς τον κόσμο. Όχι τόσο για να ανατρέψει τις καθεστηκυίες αξίες, όσο για να προκαλέσει μια διαδικασία εξέλιξης της συνείδησης: από την επίδειξη των συμβόλων (status symbols) του πλούτου (από τις Rolls, τα ρολόγια μάρκας, αληθινά ή ψεύτικα) μέχρι τα ανέκδοτα που αποσκοπούσαν στην αποδραματοποίηση των εποικοδομητικών παραβολών. Ο Όσσο έχει δείξει μια σταθερή προσοχή στο να σπάσει κάθε δυνατότητα εξιδανίκευσης, και προβολής του θείου από τους μαθητές του:
"Η προσπάθεια μου πάντοτε είναι να σας κάνω ανοιχτούς σε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν~ ούτως ώστε να μπορείτε να κινηθείτε, να μπορείτε να αλλάξετε, να μπορείτε να επιλέξετε τον χρόνο και τον τρόπο που σας ταιριάζει. Έτσι μια μέρα θα γεννηθεί μια διαίσθηση και μια διορατικότητα που θα είναι αποκλειστικά δική σας. Δεν θα έχει τίποτα να κάνει με μένα. ... Μια μέρα, ένα πρωί, θα ανυψωθείτε στο ίδιο σας το είναι, θα γνωρίσετε τις ανάγκες σας, θα αντιληφθείτε την κατεύθυνσή σας. Μόλις ο προσανατολισμός αναγνωριστεί και γίνει κατανοητός δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα. Αλλά πρέπει να περιμένετε , χρειάζεται χρόνος. Και μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να σας ταρακουνήσω, να σας αναποδογυρίσω, να σας σύρω από αυτό σε εκείνο το μέρος. " Ανέκαθεν, σε κάθε πολιτισμό, η σχέση μεταξύ αναζητητή και Δασκάλου χαρακτηρίζεται από το ταξίδι. Το ταξίδι, σε αναζήτηση του Δασκάλου, μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή χρόνια, και περιλάμβανε τη διέλευση, ανάμεσα σε χιλιάδες εμπόδια, επικίνδυνων και άγνωστων εδαφών. Αυτές οι δυσκολίες, τα εμπόδια αυτά, σύμφωνα με την παράδοση των ερευνητών, ήταν ταυτόχρονα και πρόκληση και μέτρο της πραγματικής αποφασιστικότητας και θέλησης να συνεχίσουν την πορεία. Στον σημερινό κόσμο όλο αυτό έχει εξαφανιστεί. Είναι δυνατή η άμεση επαφή μέσα σε λίγες ώρες πτήσης, από οπουδήποτε στον κόσμο. Ιδού λοιπόν, στην κατανόηση πολλών από τους φίλους του Όσσο, οι Rolls Royce και το σκάνδαλο που οι εφημερίδες έκαναν, αντικατέστησαν τη διέλευση των βουνών και των ερήμων : τα βουνά των προβολών τους για τα (status symbol) στάτους σίμπολ , και την ιδεολογία της κατοχής και τις ερήμους των προκαταλήψεών τους για το τι θα πρέπει να είναι η πνευματικότητα. Και πολλοί αντιμέτωποι με αυτές τις δυσκολίες σταμάτησαν μπροστά στις μπαρόκ πύλες του άσραμ, όπως πολλοί ερευνητές κάθε εποχής εγκατέλειψαν μετά από εβδομάδες ή μήνες περιπλάνησης, παραιτούμενοι από το στόχο τους να φτάσουν στον Δάσκαλο.
Στο Δυτικό πολιτισμό είναι δύσκολο να κατανοηθεί ο ρόλος του Δασκάλου.
Στα σχολεία μας δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση σε γεγονότα και στους άνδρες της δράσης, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ναπολέων και ο Κολοκοτρώνης , από ότι σε δασκάλους της ζωής και της σκέψης όπως ο Πυθαγόρας, ο Λάο Τσου ή ο Βούδας.
Πολλοί Δυτικοί ισχυρίζονται ότι είχαν εκατό δασκάλους και κανένα Δάσκαλο. Αναφέρονται σε καθηγητές φορείς μιας αποσπασματικής γνώση, στην οποία ο καθένας έχει έναν συγκεκριμένο τομέα εξειδίκευσης. Δάσκαλος στη Δύση είναι κάποιος που έχει κάτι να διδάξει. Δεν είναι έτσι στην Ανατολή, όπου ο Δάσκαλος μπορεί να φαίνεται ανίδεος στα μάτια ενός δυτικού, να μην έχει ανώτερη ακαδημαϊκή παιδεία, αλλά παρόλα αυτά να μεταδίδει σοφία, ενέργεια, ζωή. Αυτή ήταν, για παράδειγμα, η περίπτωση του Kabir, ένας Ινδού μυστικιστή και ποιητή(1.440-1.518) , ενός απλού υφαντουργού. Η μετάδοση της σοφίας του είναι ακόμα ζωντανή. Το γεγονός ότι ο Όσσο υπήρξε ένας εξαιρετικά μορφωμένος άνθρωπος δεν είναι μια προϋπόθεση για το ρόλο του ως Δασκάλου. Ο Όσσο όρισε τη σοφία ως την "επίγνωση της συνειδητότητας και την διάκρισής της από το νου."
Επίσης, στη Δύση η άρνηση του Δασκάλου αντανακλά τη άρνηση του ρόλου του μαθητή.
Ο δυτικός άνθρωπος έχει την ανάγκη να δηλώσει με περηφάνια ότι είναι "κύριος του εαυτού του", απορρίπτοντας την ιδιότητα του μαθητή. Περιέργως, "Σουάμι", το προσωνύμιο του κυρίου ονόματος των νεο-σαννυάσι, σημαίνει «κύριος του εαυτού του», αλλά με την έννοια ενός ατόμου που μαθαίνει να «εγκαταλείπεται» σε μια διαδικασία που κορυφώνεται με την συνειδητοποίηση αυτού που πραγματικά είμαστε : ένα μέρος του συνόλου. Στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό δεν προβλέπεται ούτε και η φιγούρα του φωτισμένου, δηλαδή του ατόμου που έχει πραγματώσει πλήρως το Είναι του. Βέβαια τις τελευταίες δεκαετίας με τη συμβολή της ανθρωπιστικής και υπερπροσωπικής ψυχολογίας καθώς και με την ανάδειξη δυτικών Δασκάλων η αντίληψη αυτή αρχίζει να αλλάζει ευρύτερα. Στη Δύση, τον φωτισμένο τον αντιλαμβάνονται ως καλό ,άγιο άνθρωπο, πλήρως αφιερωμένο στους άλλους, πνευματικά αναπτυγμένο. Αλλά ο φωτισμένος υπακούει περισσότερο στους νόμους της φυσικής παρά σε εκείνους της κοινωνικής ηθικής : έχει ξεπεράσει τα εμπόδια της προσωπικότητας, σε μια διεύρυνση και ολική ένωση με την ύπαρξη. Το σώμα και η ατομικότητα του προσώπου εξακολουθούν να υφίστανται ως περιτύλιγμα ή ως βιολογικά στοιχεία, αλλά έχουν οριστικά σπάσει τα δεσμά της ταύτισης. Όντας έξω από τον δυισμό ηθική-ανηθικότητα, ο Όσσο μπορούσε να διαταράξει τόσο τα κοινωνικά συστημάτα, που βασίζονται στο μανιχαϊστικό διαχωρισμό, μεταξύ καλής και κακής συμπεριφοράς, όσο και εκείνων των δικών του μαθητών , που είναι τα προϊόντα της εν λόγω κοινωνίας. Ο Prasad, ένας μαθητής του ψυχοθεραπευτής, έγραψε: «Αν και κατά καιρούς - επειδή οι άλλοι το αποδέχονται πιο εύκολα - θα ήθελα να το κάνω, δεν μπορώ: Δεν μπορώ να δικαιολογήσω τις ενέργειες του Όσσο. Ενεργεί απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ανάγκη για αιτιολόγηση. Ο αμοραλισμός του, η έλλειψη του σεβασμού για κάθε σύμβαση, είναι σκανδαλώδης. Για μένα είναι συναρπαστική και απελευθερωτική. " Αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς του Όσσο αποτέλεσε εμπόδιο για πολλούς, οι οποίοι έψαχναν για ένα νέο άγιο που να ταιριάζει στους παραδοσιακούς κανόνες. Από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, όπως όλα τα πρωτοποριακά πνεύματα, ήταν πάντα σε αντίθεση με τους φύλακες των κραταιών πεποιθήσεων, των οργανωμένων θρησκειών. Ενάντια σε κάθε μανιχαϊσμό, ενάντια σε οποιασδήποτε απόλυτο διαχωρισμό ανάμεσα στο καλό και στο κακό, ανάμεσα στο σώμα και το πνεύμα. Ο Όσσο συμβολίζει με την εικόνα του "Ζορμπά του Βούδα" τη σύνθεση ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Τη σύνθεση των δύο πόλων που η δυτική κουλτούρα βίωσε ως αντίπαλους ή ως ασυμβίβαστους. Για τον Όσσο ,ο Ζορμπάς ο Βούδας παριστάνει το νέο άνθρωπο, τον νέο επαναστάτη, υποκείμενο μιας εξέγερσης που αποσκοπεί στην εξάλειψη της ανθρώπινης "σχιζοφρένειας", ξεπερνώντας την αντίθεση ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα. Ο Ζορμπάς ο Έλληνας, ο χαρακτήρας ενός διάσημου μυθιστορήματος του Καζαντζάκη, είναι ο άνθρωπος που δεν έχει γνώσεις, αλλά ο οποίος ξέρει να χορεύει, να τραγουδάει, να απολαμβάνει τη ζωή, που δεν έχει αποκηρύξει τη χαρά των αισθήσεων. Ο Βούδας είναι αυτός που παρατηρεί, που γνωρίζει, που έχει καθαρότητα στην κατανόηση και την αντίληψη, αλλά δεν χορεύει, δεν τραγουδά, δεν απολαμβάνει το σώμα του. Αλλά, όπως ο Όσσο είπε : "Ο Ζορμπάς είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας και Βούδας είναι μόνο ένα επίθετο, που σημαίνει εκείνον που έχει αφυπνισθεί."
Ο Όσσο αυτοπροσδιορίζεται ως επιστήμονας της συνείδησης-συνειδητότητας, και υπογραμμίζει πως, αντίθετα, τα περισσότερα άτομα συχνά ταυτίζονται με όλες εκείνες τις ειδικές διδασκαλίες, που προωθούνται ως "ολοκληρωμένες και καθολικές λύσεις": όπως η μακροβιοτική, η γιόγκα, ο δεισιδαιμονικός αποκρυφισμός , ο υγιεινισμός , η αστρολογία, το ρέϊκι, η χορτοφαγία, κλπ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αρνείται την αξία των επιμέρους πρακτικών , αλλά απορρίπτει την ολοκληρωτική σχέση που έχουν με αυτές οι υποστηρικτές τους . Ο Όσσο ύπήρξε ένας ριζοσπαστικός κριτής κάθε ιδεολογίας ή δογματικής πίστης , ενώ έδωσε τη βαθύτερη διάσταση του να είναι κανείς χορτοφάγος ή να εφαρμόζει ορισμένες τεχνικές. Στην κοινότητα του Όσσο (σήμερα ονομάζεται "Θέρετρο Διαλογισμού"), δεν τρώνε κρέας ή ψάρι και δεν επιτρέπεται το κάπνισμα, εκτός από μια ειδική περιοχή, που ονομάζεται ειρωνικά «Ναός του κάπνισματος» ( smoking temple) .Εάν ένα πρόσωπο θέλει να επιλέξει να φάει κρέας πρέπει να το κάνει έξω από την κοινότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι το άτομο να έχει επίγνωση των πράξεών του, και να γίνει συνειδητός. Το να υποχρεώσεις έναν άνθρωπο σε μια πειθαρχία ή σε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά δεν μεταλλάσει αναγκαστικά και τη συνείδησή του! Υπάρχουν άνθρωποι ψυχολογικά κατεστραμμένοι από την αυστηρή εφαρμογή υγιεινιστικών μεθόδων, καθώς και ολόκληροι πληθυσμοί καταπιεσμένοι από σεξοφοβικές θρησκείες ή διδασκαλίες που απαιτούν έναν ορισμένο τρόπο ζωής. Επίσης, όσον αφορά τις προφανώς ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, ο Όσσο επιστά την προσοχή περισσότερο στο πώς γίνεται μια χειρονομία, παρά στο τι γίνεται : Δεν καταδίκασε ποτέ κανέναν επειδή κάπνιζε ή επειδή έτρωγε κρέας. Όσον αφορά το κάπνισμα, εξήγησε πώς μπορεί να μεταμορφωθεί σε ευκαιρία διαλογισμού:
" Όταν παίρνετε τα τσιγάρα από την τσέπη του, κάνετε κάθε κίνηση αργά, απολαύστε την κάθε στιγμή, δεν υπάρχει βιασύνη. Να είστε συνειδητοί , προσεκτικοί , παρατηρητικοί.... " Αυτό που είναι σημαντικό είναι να αναγνωρισθεί ο αυτοματισμός αυτής της χειρονομίας, ενώ η καταστολή με μια πιεστική πράξη θέλησης μπορεί να είναι αντιπαραγωγική και πιο επιβλαβής από το ίδιο το κάπνισμα, εάν η διαδικασία δεν συνοδεύεται από καμία πραγματική αλλαγή της συνείδησης. Σταδιακά, κάνοντας μερικές φορές ένα βήμα πίσω πριν κάνουμε δύο μπροστά , μπορεί να συμβεί μια μετατροπή της ενέργειας, η ευαισθησία εκλεπτύνεται ώστε εγκαταλείπεται η επιθυμία του καπνίσματος. Τότε το σώμα αποφασίζει και όχι το μυαλό. Ο Όσσο μίλησε πολύ στους μαθητές του: όλες τις μέρες , μία ή δύο φορές την ημέρα,από το 1970 έως το ΄81 και στη συνέχεια από το ΄84 έως το 1990.
Σχολίασε ουσιαστικά τους μεγαλύτερους δάσκαλους και τις παραδόσεις του παρελθόντος: Το Χριστό, τον Βούδα, τον Ηράκλειτο, τον Πυθαγόρας, τον Patanjali, τους Σούφι, τους Hassidim, τον Lao-Tzu και πολλούς άλλους....
Με μια γλώσσα που μπορεί να διεισδύσει το πέπλο της αδιαφορίας για τα «μυστήρια» της ζωής, καταφέρνει να αγγίξει , ειδικά τους ανθρώπους της Δύσης , εκπαιδευμένους στην κουλτούρα της υλικής ευημερίας. Από κάθε ένα από αυτά τα μονοπάτια του παρελθόντος, αναδεικνύει το αρχικό πυρήνα της αυθεντικής πνευματικότητας, θαμμένης κάτω από την ιστορική εξέλιξη των οργανωμένων θρησκειών και πεποιθήσεων, περισσότερο ή λιγότερο θεσμοθετημένες. Η αλήθεια δεν μπορεί να μειωθεί σε ένα σύστημα δογμάτων, και οι λέξεις δεν είναι ασφαλώς το κύριο όχημά της.
"Επιθυμώ πραγματικά να μην παίρνετε τα λόγια μου, όπως κοινώς εκλαμβάνονται και κατανοούνται - σαν να είχαν κάποιο νόημα, σαν να σας μετέφεραν πληροφορίες.
Δεν σας διδάσκω τίποτα. Δεν έχω κανένα μήνυμα. Δεν σας προσυλητίζω. ....
Είναι μια χαρά που οι άνθρωποι με βρίσκουν γεμάτο αντιθέσεις, γιατί μόνο ένας πολύ συνηθισμένος μελετητής ανησυχεί να πει κάτι λογικό. Αντίθετα υπάρχει ένας άνθρωπος που σας μιλάει όχι για να μεταβιβάσει γνώσεις, αλλά ποίηση, όχι θεωρίες, αλλά ένα άρωμα, μια παρουσία ...;Δεν έχω τίποτα να σας πω, αλλά έχω πολλά να μοιραστώ μαζί σας. " (Από το "Om Mani Padme Hum")
Ιωάννης Αυγουστάτος
Υ.Γ. Περισσότερα για το έργο και τη ζωή του Όσσο μπορείτε να διαβάσετε στην ομάδα
"ΦΙΛΟΙ Του ΟΣΣΟ" ΣΤΟ FACEBOOK (http://www.facebook.comgroup.php?gid=158448889526), όπου έχετε και τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με άλλους φίλους του Όσσο από όλο τον κόσμο.
Ένας πρακτικός οδηγός για το ξεσκέπασμα των παγίδων, που στήνουν επιτήδειοι "πνευματικοί" επιχειρηματίες που πουλάνε κάλπικες ελπίδες σε ευκολόπιστους και νωχελικούς καταναλωτές ονείρων.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ
Ονομάζουμε "μεγάλη απάτη", ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο το οποίο συναντά κανείς στην εκμάθηση της τέχνης της ζωής. Η μεγάλη απάτη διαποτίζει όλους τους τομείς της κοινωνίας. Προϊόντα κατασκευασμένα με τρόπο ώστε να είναι γρήγορα για πέταμα, αντικείμενα ή εμπορεύματα πανάκριβα και κατ'ουσίαν άχρηστα ή για μια μέρα, αν όχι βλαβερά, ψευδεπίγραφα κάθε είδους. Όλα αυτά προωθούνται με μια διαφημιστική προπαγάνδα, που αδίστακτα χρησιμοποιεί τη γνώση της ψυχολογίας, της κοινωνιολογίας, της νευροφυσιολογίας, σε συνδυασμό με τις πιο εκλεπτυσμένες υπνωτικές τεχνικές τωνmultimedia,"HypnoticMarketing"! Η πραγματική αξία ενός προϊόντος κατανάλωσης εκμηδενίζεται από τη φίρμα και από τις διαστάσεις της πολυεθνικής εταιρείας που το παράγει. Πώς θα μπορούσε όμως να είναι διαφορετικά σε ένα σύστημα του οποίου η βασική αρχή είναι εκείνη της παραγωγής σύμφωνα με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και όχι με τη μεγαλύτερη χρησιμότητα για τον άνθρωπο;
Στο χώρο της μεταφυσικής φιλοσοφίας και μεταφυσικής λογοτεχνίας η παραποίηση, η πλαστογράφηση και η εξαπάτηση φθάνουν στο απόγειο! Ο μέσος καταναλωτής αυτών των προϊόντων δεν είναι συχνά σε θέση να διακρίνει το αυθεντικό από το προσποιητό και το ψεύτικο. Ο μέσος αποδέκτης υποκύπτει εύκολα στη σαγηνευτική διαφημιστική εκστρατεία, που ξέρει να διαμορφώνει επιδέξια τις προτιμήσεις και τις επιλογές του κοινού. Και αν ο συγγραφέας ενός βιβλίου είναι έξυπνος, τολμηρός, πνευματικός, δεν έχει καμία σημασία για την αγορά που την ενδιαφέρουν οι δείκτες εμπορικότητας. Εάν αντίθετα ένα άτομο είναι μια μετριότητα, αλλά σε αντιστάθμισμα προσφέρει συνεχώς τεράστιους τίτλους στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, δεν έχει σημασία εάν είναι νάρκισσος, ένα άτομο βίαιο και χωρίς ηθικούς φραγμούς : φτάνει να έχει λίγο ταλέντο για να γίνει ο δημοσιογράφος της μόδας, ο καλλιτέχνης της στιγμής, ο συγγραφέας του συρμού. Η πραγματική αξία ενός ανθρώπου ενδιαφέρει ελάχιστα, όπως ελάχιστα μετράει η αποτελεσματικότητα ενός απορρυπαντικού ή μιας οδοντόπαστας. Τα ινδάλματα σήμερα, όπως και διάφορα διαφημιστικά σποτ, κατασκευάζονται στο τραπέζι (ή καλύτερα στο κομπιούτερ), από διαφημιστές, παραγωγούς, εκδότες, καναλάρχες και διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και ξαφνικά ένα αστέρι γεννιέται και γίνεται ένας συγγραφέας, ένας ζωγράφος ή ένας διάσημος τραγουδιστής, όπως ένα απορρυπαντικό που θεωρείται το καλύτερο γιατί το όνομά του έχει χαραχτεί στη μνήμη του τηλεθεατή. Είναι αυτονόητο ότι αυτά τα φαινόμενα ανέκαθεν υπήρχαν, σήμερα όμως με τα σύγχρονα Μας-Μήντια, το φαινόμενο έχει προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.
Η ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΑΠΑΤΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ,
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
Σ' αυτό το χώρο δεν έχουν απομείνει λέξεις που δεν έχουν υποτιμηθεί, φθαρεί και καταχραστεί. Έννοιες όπως "εσωτερική εμπειρία", "ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού", "αυτοπραγμάτωση", ανώτερες καταστάσεις συνείδησης, διαλογισμός, οραματισμός, βιοενέργεια και άλλες ανατολικής προέλευσης όπως κάρμα, ντάρμα,yoga,prana., έχουν ξεπουληθεί για εμπορικούς λόγους. Η Νιρβάνα είναι ευρύτερα γνωστή σαν παγωτό, εκτός από μουσικό συγκρότημα (βέβαια στην καθομιλουμένη έχει περάσει σαν μια κατάσταση απάθειας και αποχαύνωσης). Η Μόκσα, γνωστό άρωμα και πάει λέγοντας ...;
Κάθε λέξη και έννοια αποκτά την σημασία της : 1) Από τα συμφραζόμενα, 2) Από τις προθέσεις εκείνου που τη χρησιμοποιεί και 3) Από την ποιότητα και την κατανόηση του ατόμου που τη χρησιμοποιεί ( μια αλήθεια σε ψεύτικο στόμα είναι ψέμα).
Όταν μιλάμε για "εξαπάτηση", αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι οι ηγέτες και οι οπαδοί διαφόρων κινημάτων είναι συνειδητά απατεώνες και ότι θεληματικά εξαπατούν την κοινή γνώμη. Αυτό μπορεί να είναι αληθές για μερικούς, ενώ άλλοι μπορεί να πιστεύουν ότι κάνουν μια σπουδαία πράξη και να είναι βέβαιοι για την πνευματική προσφορά τους ...; Κοινωνικά είναι πιο επικίνδυνη η εξαπάτηση εκείνου που με καλή την πίστη την πιστεύει και την εφαρμόζει (φονταμενταλιστές, ιντεγκραλιστές, φανατικοί, κοντόφθαλμοι και ημιμαθείς κάθε είδους). Είναι εμφανές ότι οι διάφοροι "έμποροι της υγείας και της ευτυχίας" περιορίζονται να ικανοποιούν την ευρέως διαδεδομένη ζήτηση σ' αυτό το χώρο, σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια από τις επιθετικές, μη-ολιστικές μεθόδους της παραδοσιακής ιατρικής. Πολλά μπερδεμένα και ανασφαλή άτομα είναι σε αναζήτηση απαντήσεων που θα τους δώσουν χαρά, ηρεμία και που θα τους υποδείξουν τον τρόπο να καταλάβουν τον εαυτό τους και να θεραπευτούν αρκεί τα "αντίδοτα" να είναι : 1) Ευκολοχώνευτα, 2) Να απαιτούν μια ελάχιστη προσπάθεια και αν γίνεται καμία προσπάθεια και πάνω απ' όλα να υπόσχονται άμεση αποτελεσματικότητα!ΕΥΚΟΛΑ-ΓΡΗΓΟΡΑ-ΣΙΓΟΥΡΑ.
Αδίστακτοι άνθρωποι οσμίζονται εύκολα κέρδη σε ένα παρθένο σχετικά εμπορικό χώρο και σπεύδουν να πλασάρουν την πραμάτεια τους (τα μυστικά της υποτιθέμενης τεχνογνωσίας τους), εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή ρεκλάμα. Φυσικά δεν πάνε ποτέ κόντρα στις απαιτήσεις των καταναλωτών (ο πελάτης έχει πάντα δίκιο). Γιατί να φείδεσαι στις υποσχέσεις αφού τίποτε δεν θα εκπληρώσεις τελικά ~ Είναι γεγονός ότι ο χώρος των εναλλακτικών ολιστικών θεραπειών και της εσωτερικής αναζήτησης προσελκύει συνεχώς μεγαλύτερο αριθμό ατόμων, που συχνά βρίσκονται αμήχανα αντιμέτωποι με μια πληθώρα προϊόντων και υποπροϊόντων αμφιβόλου προελεύσεως και ποιότητας, χωρίς τα απαραίτητα εφόδια διάκρισης. Θα ήταν ίσως καιρός να δημιουργηθεί μια εταιρεία προστασίας των καταναλωτών και σ' αυτό το χώρο, που ο ετήσιος τζίρος αγγίζει πλέον αστρονομικά ποσά.
Σε μερικές από αυτές τις προσφορές δεν θα είχε πολλά κανείς να αντικρούσει, εκτός από την τεχνητά επιτηδευμένη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία λαμβάνουν χώρα. Σε άλλες, η απάτη αντίθετα έγκειται στην επιφανειακότητα των θεωριών, ειδικά όταν ισχυρίζονται ότι αναφέρονται στη διδασκαλία μεγάλων πνευματικών παραδόσεων. Ενώ άμεσα ή έμμεσα, διάφορες τεχνικές υπόσχονται μια ριζική μεταμόρφωση της προσωπικότητας, αυτό που στην πραγματικότητα επιτυγχάνεται είναι μια παροδική βελτίωση του άγχους και στην καλύτερη περίπτωση μια αύξηση της ενέργειας που συνοδεύει τη μείωση των εντάσεων. Κατ' ουσία, αυτές οι τεχνικές είναι ένα μέσον για να νιώσεις καλύτερα και για να μπορέσεις να προσαρμοστείς πιο άνετα στο κοινωνικό σύστημα, χωρίς να παράγουν αισθητές αλλαγές στην προσωπικότητα.
Η αρχή αυτού του φαινομένου ανευρίσκεται στη δεκαετία του '20 και του '30, όπου άρχισε να δημιουργείται ένα κίνημα, που στόχευε να απελευθερώσει το σώμα και το πνεύμα από τις συμβατικότητες και τις παραμορφώσεις του παραδοσιακού τρόπου ζωής, με κύριους εκπροσώπους τουςGeorgGroddecκαιWilchelmReich.
Hαπελευθέρωση του πνεύματος επικεντρώθηκε κυρίως σε φιλοσοφικο-θρησκευτικές τάσεις ανατολικής προέλευσης, ειδικά σε μερικές μορφέςyoga, βουδισμού ζεν και βουδιστικών διαλογιστικών τεχνικών (ParamahansaYogananda,Vivekananda). Ήταν αυθεντικές και γνήσιες παραδόσεις, για τις οποίες όμως λίγοι έδειξαν να ενδιαφέρονται πραγματικά. Τη δεκαετία του '50 και κυρίως του '60, ο αριθμός των ατόμων που έψαχναν νέους δρόμους για την κατάκτηση της ευτυχίας μεγάλωσε υπερβολικά με παράλληλη αύξηση της "αγοράς". Η Καλιφόρνια απετέλεσε και αποτελεί το γόνιμο έδαφος επί του οποίου σοβαρές μέθοδοι συμβίωσαν με θεραπευτικές πρακτικές πιο απλοϊκές και κοινότυπες, που υπόσχονται "αισθαντικότητα", "χαρά", "μεγαλύτερη κατανόηση των βασικών προβλημάτων της ψυχικής ζωής" και άλλα πολλά ηχηρά και εντυπωσιακά. Σήμερα το φάσμα έχει ολοκληρωθείμε κάθε λογής "μάνατζερ ευημερίας και επιτυχίας", "προπονητές ζωής" (lifecoachers), προπονητές καριέρας, "ενεργειακούς συμβούλους", "καθαριστές αύρας", πνευματιστές, αγγελικούς διαμέσους κ.λπ.
Στην παρούσα διάλεξη δεν θα σταθούμε σε ειδικά κινήματα εξαπάτησης, που θα αποτελέσει ίσως το αντικείμενο μελλοντικής συναντήσεως, όμως θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να δώσουμε μερικά παραδείγματα. Την πρώτη σοβαρή έρευνα επί του θέματος έκανε οErichFromm. Αρχικά αυτό το υλικό προοριζόταν να συμπεριληφθεί στο πολύ γνωστό βιβλίο του " Να Έχεις ή να Είσαι" (1978), ένα μανιφέστο μιας νέας κοινωνικής και ψυχολογικής επανάστασης. Τελικά αυτό το μέροςαφαιρέθηκε για να εκδοθεί πολύ αργότερα σαν συμπλήρωμα του προηγουμένου.
Σ' αυτό το μικρό αλλά περιεκτικό βιβλιαράκι ο Φρομ εξετάζει κατ'αρχάς το φαινόμενο του λεγόμενου Υπερβατικού Διαλογισμού (TrascendentalMedidationM.T.) του οποίου εμπνευστής και αναμφισβήτητος ηγέτης είναι ο ΙνδόςMaharishiMaheshYogi. Στην πραγματικότητα δεν ανακάλυψε απολύτως τίποτα. Περιορίστηκε απλά να οικειοποιηθεί μια αρχαία Ινδική παράδοση, τουτέστιν του διαλογισμού πάνω σε μάντρα (είναι μια λέξη ή μια φράση από τις ινδουιστικές γραφές, που συγκεντρώνεται κανείς πάνω της : ανάλογα με το ΟΜ των Ουπανισάντ) και να την προωθήσει στην αγορά. Με το πρόσχημα ότι επιλέγεται "η μαγική λέξη" που ταιριάζει στο συγκεκριμένο άτομο, εξουσιοδοτεί τον κάθε εκπαιδευτή να την πουλάει ακριβά. Η συγκέντρωση πάνω στον ήχο της λέξης βοηθάει στη μείωση των εντάσεων και συνοδεύεται από μια αίσθηση ευεξίας.
Οι πωλητές όμως αυτής της μεθόδου υπόσχονται την εκπλήρωσηΚΑΘΕ ΕΠΙΘΥΜΙΑΣ,που περιλαμβάνει τόσο την υλική επιτυχία, όσο και την πνευματική σωτηρία χωρίς κόπο και μόχθο.
Ο νεοπροσηλυτιζόμενος και αποπροσανατολιζόμενος, μετά από δύο εισαγωγικά μαθήματα έχει μια συζήτηση με τον εκπαιδευτή του και κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τελετής, του εκμυστηρεύεται αυτό που θα είναι το προσωπικό του μάντρα, με την προειδοποίηση να μην το αποκαλύψει σε κανένα. Όλοι υπογράφουν την υπόσχεση να μη διδάξουν σε κανένα τη μέθοδο που έμαθαν. Μ' αυτές τις απαγορεύσεις εξασφαλίζεται το μονοπώλιο. Χάρη σε μια καλά στημένη διαφημιστική εκστρατεία και χάρη σε μερικές σοβαρές ιδέες που καταχρηστικά οικειοποιούνται και με τη λατρεία του χαρισματικού ηγέτη, πάντα χαμογελαστού, το κίνημα διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά μιας μεγάληςBigBusiness(πολυεθνικής πλέον δύναμης). Η δημοφιλία του Υ.Δ. δεν εκπλήσσει λοιπόν τόσο, όσο το γεγονός ότι μεταξύ των οπαδών της συναντά κανείς άτομα αναμφίβολης καθαρότητας, εξυπνάδας και μόρφωσης!!!Πολλά (καλά) άτομα, στον υπερβολικό ζήλο να υποτιμούν τη βία, το μίσος και τον εγωισμό, επιδεικνύουν αφέλεια : έχουν ανάγκη να πιστεύουν στην "καλοσύνη" του πλησίον τους για να μη χάσουν τελείως την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.Η πίστη τους στις θετικές δυνατότητες του ανθρώπου είναι τόσο εύθραυστη, που αναγκάζονται να κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στην κακία και στην εξαπάτηση ατόμων και ομάδων. Από την άλλη μεριά, ο κάθε αναζητητής προτιμά την ασφάλεια της προστασίας της ομάδας από το να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της εξέλιξής του και να χαράξει το δικό του δρόμο. Μέχρις ότου όμως κανείς κλείνει τα μάτια, οι προσπάθειές του για ανάπτυξη είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Η εμπιστοσύνη στον ίδιο τον εαυτό και στους άλλους, πρέπει να ριζώνει στο σκληρό βράχο της πραγματικότητας, δηλαδή στην ικανότητα να αναγνωρίζεις το κακό όπου υπάρχει και να διακρίνεις το ψέμα, την καταστρεπτικότητα και την εξαπάτηση, όχι μόνο εκεί που είναι εμφανείς, αλλά και εκεί που μεταμφιέζονται και εκλογικεύονται. Ακόμη και όταν αυτή η στάση μπορεί από μερικούς να χαρακτηριστεί κυνική , στην ουσία είναι διάκριση, είναι άρνηση να παίξεις το ρόλο του θύματος και να προκαλείς κάποιους να γίνουν θύτες.
ΟMeisterEckhartέλεγε σχετικά με τον "φτωχό τω πνεύματι" του ευαγγελίου :
"Είναι αυτός που δεν εξαπατά κανένα, αλλά δεν επιτρέπει ούτε να τον εξαπατούν".
Στην πραγματικότητα δεν υπήρξανsofties(μαλακοί) ούτε ο Βούδας, ούτε οι προφήτες, ούτε ο Ιησούς, ούτε οMeisterEckhartκαι ούτε ο Σπινόζα, ο Μάρξ, οAlbertSchweitzerκαι ο Κρισναμούρτι ή ο Όσσο. Αντίθετα υπήρξαν όλοι πραγματιστές . Οι περισσότεροι δεν διώχθηκαν επειδή δίδαξαν την αρετή, αλλά γιατί είπαν την αλήθεια! Δεν είχαν κανένα σεβασμό στην εξουσία, στους τίτλους και στα αξιώματα, και δε δίστασαν να δηλώσουν ότιΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΥΜΝΟΣ!Ήξεραν ότι η εξουσία δολοφονεί αυτούς που λένε την αλήθεια.
Παρά τα κάποια επιδερμικά θετικά αποτελέσματα, αυτός ο τύπος διαλογισμού είναι επιβλαβής για όποιον τον εφαρμόζει, για τους εξής λόγους :
1)Προσκολλάται σε ένα είδος ειδώλου-λατρείας, που μειώνει την προσωπική του ελευθερία και αυτονομία.
2)Ενισχύεται η ψευδής εντύπωση (που κρύβει οκνηρία και δίψα για εύκολο κέρδος) ότι τα πάντα αποκτούνται χωρίς κόπο.
« καθένας που ακολουθεί παρόμοιες διδασκαλίες μοιάζει με τον ανόητο που χτίζει το σπίτι του πάνω στην άμμο».
Ο Βούδας είπε ότι η ζωή είναι πόνος, οδύνη (Dukha). Είναι τραγικό λάθος να αντιλαμβάνεσαι τη ζωή χωρίς μόχθο και πόνο (με την ευρεία έννοια της κούρασης, της αναστολής της ικανοποίησης επιθυμίας). Πολύς κόσμος θέλει να ελπίζει ότι τα πάντα μπορούν να επιλυθούν με ελάχιστη ή μηδαμινή προσπάθεια. Η προσφορά της τεχνολογίας στην απελευθέρωση του ανθρώπου από τις βαριές εργασίες, χαιρετίστηκε σαν μεγάλη πρόοδος. Και θα μπορούσε αναμφίβολα να είναι ένα μεγάλο δώρο υπό έναν όρο : ότι η ενέργεια και ο χρόνος που απελευθερώνεται με αυτό τον τρόπο, χρησιμοποιείται σε μια ανώτερη δημιουργική έκφραση. Αλλά δεν είναι έτσι. Η απελευθέρωση που εξασφάλισε η μηχανή, ανέπτυξε το ιδανικό της απεριόριστης οκνηρίας, στο σημείο που κάθε προσπάθεια φαίνεται σαν εφιάλτης και σκιάχτρο. Το ευ ζην ισοδυναμεί πλέον με το να ζεις χωρίς προσπάθεια.Η κοπιαστική εργασία θεωρείται σαν ένα τελευταίο μεσαιωνικό κατάλοιπο στο οποίο εξαναγκάζεται κανείς από ανωτέρα δύναμη και όχι οικειοθελώς. Έτσι, παίρνει κανείς αυτοκίνητο για να πάει μέχρι το περίπτερο της γωνίας, δύο βήματα από το σπίτι, το ασανσέρ για να ανέβει στον πρώτο όροφο και χρησιμοποιεί τον υπολογιστή τσέπης για να προσθέσει τρείς αριθμούς για να μην κουράσει το μυαλό του.
3)Παραποιούνται και εκχυδαΐζονται παραδοσιακές πνευματικές αξίες, όπως η αυτογνωσία, η ευδαιμονία, η συνειδητότητα. Μ' αυτόν τον τρόπο ο αναζητητής βγαίνει ακόμα πιο μπερδεμένος και στις ήδη υπάρχουσες ψευδαισθήσεις προστίθενται καινούργιες, που σκεπάζουν την αλήθεια.
Μια φίλη στοfacebookμου έγραψε κάποτε, ότι είναι καλύτερα να δίνουν τα χρήματά τους κάποιες κυρίες στους ψευτογκουρού, παρά στον Γκούτσι, τον Αρμάνι και τους Ντόλτσε & Γκαμπάνα! Κάτι χρήσιμο μπορεί να αποκομίσουν παρόλα αυτά ...;.
Δεν είμαι της γνώμης ότι αρκεί η ενασχόληση με ένα θέμα για να βοηθήσει την κατανόησή του (όπως μερικοί ισχυρίζονται). Αντίθετα, η σύγχυση που δημιουργείται και αποπροσανατολίζει και δίνει τροφή στους επικριτές, που άλλο δε θέλουν για να πλήξουν ολόκληρο το χώρο της εσωτερικής αναζήτησης. Ο κάθε αναζητητής καλείται λοιπόν να έχει τα μάτια του ανοιχτά και την κρίση του σε εγρήγορση. Είναι επίσης αδικαιολόγητη και ύποπτη η σπουδή μερικών να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο ακραία κερδοσκοπικά συμφέροντα, που σφετερίζονται το χώρο, εν ονόματι της γενικής ελευθερίας του πνεύματος (στο πνεύμα κάποιας αδικαιολόγητης συντεχνιακής αλληλεγγύης).
Πολλοί από εσάς θα γνωρίζεται ότι τυγχάνει να είμαι από τους συνιδρυτές της Κίνησης Φιλοσοφικών και Μεταφυσικών Ομάδων για την Ελεύθερη Πνευματική Έκφραση, που δημιουργήθηκε με σκοπό την υπεράσπιση της ελεύθερης πνευματικής αναζήτησης, από κάθε λογής κακόβουλες επιθέσεις των οργανωμένων κυρίως εκκλησιαστικών και παραεκκλησιαστικών συμφερόντων. Γνωρίζω λοιπόν από πρώτο χέρι τον χώρο, στον οποίο δυστυχώς έχουν παρεισδύσει αρκετοί έμποροι και τσαρλατάνοι. Ας τονιστεί μια και καλή : Η πνευματική έρευνα δεν έχει τίποτε το κοινό με τους πλαστογράφους και τους αργυραμοιβούς του ναού.
4)Αποπροσανατολίζονται άτομα με σοβαρές και καλές προθέσεις και έτσι χάνεται πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό, απαραίτητο στην παγκόσμια εξελικτική πορεία.
Από ένα σημείο και μετά η κίνηση τουMaharishiάρχισε να προσπαθεί να προσελκύσει και άτομα που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της παγκόσμιας κατάστασης. Στις 8 Ιανουαρίου του 1972 σε ένα συνέδριο που έγινε στη Μαγιόρκα, οMaharishiανακοίνωσε σε 2.000 νέους δασκάλους της λεγόμενης "Επιστήμης της Δημιουργικής Εξυπνάδας" ένα Πλανητικό Σχέδιο, που προέβλεπε τη δημιουργία 3.500 κέντρων, ένα για κάθε εκατομμύριο κατοίκων. Ανάμεσα στους στόχους του Πλανητικού Σχεδίου ήταν η υποστήριξη του έργου των κυβερνήσεων για τη μείωση της εγκληματικότητας!! Έχουν σχεδιαστεί προγράμματα Υ.Δ. για φυλακισμένους και μαθητές διαφόρων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.Το TM Κίνημα συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του σχεδιου της για την παγκόσμια ειρήνη, μέρος των οποίων υποστήριξε ότι απαιτήθηκαν για τη χρηματοδότηση 10.000 μοναχών που θα διαλογίζονταν και να θα έψελναν 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα στην Brahmasthan (ή γεωγραφικό κέντρο) της Ινδίας. ΗBrahmasthan, όμως, είναι μια «πόλη φάντασμα» ...;.
Αξίζει να δούμε μερικές από τις ευφυέστατες και υπερκερδοφόρες εφευρέσεις του συγκροτήματος Μαχαρίσι.
TheMaharishiEffect- Η ΕΠΊΔΡΑΣΗ ( ΔΡΑΣΗ) ΜΑΧΑΡΙΣΙ-
(ονομάζεται επίσης "υπερακτινοβολία") Είναι το υποτιθέμενο όφελος που μια κοινωνία δέχεται, όταν ενεργοποιείται ένας μικρός αριθμός επαγγελματιών των τεχνικών Υπερβατικού διαλογισμού. Το 1960, οMaharishiMaheshYogiπροέβλεψε ότι, αν ένα τοις εκατό του πληθυσμού ασκείται στον Υπερβατικό Διαλογισμό, η ποιότητα της ζωής για το σύνολο του πληθυσμού θα επηρεαστεί.
ToTM-SidhiProgram.ToTMΠρόγραμμα Θαυμάτων
Αποτελείται από την επανάληψη φράσεων ή sutras (threads), η άσκηση του οποίου, οι υποστηρικτές του λένε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη προηγμένων ανθρώπινων ικανοτήτων, που ονομάζονται Sidhis. Οι πρώτες διαφημίσεις για το πρόγραμμα TM-Sidhi, υποσχόνταν ότι η πρακτική του θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εξαιρετικών ικανοτήτων, όπως η Γιογκική Πτήση, η δημιουργία της ειρήνης, η αορατότητα, η διέλευση μέσα από τοίχους, το διάβασμα της σκέψης, η ανάπτυξη κολοσσιαίας δύναμης, εξωαισθητήρια αντίληψη, κατανόηση, συμπόνια , παντογνωσία, τέλεια υγεία, και αθανασία!
ΤΗΕYOGICFLY- Η ΓΙΟΓΚΙΚΗ ΠΤΗΣΗ
Σύμφωνα με τον Maharishi, η Γιογκική Πτήση είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται από μια συγκεκριμένη σκέψη που προβάλλεται από την πιο απλή κατάσταση της ανθρώπινης συνείδησης, που ονομάζεται Υπερβατική Συνείδηση. Ο Μαχαρίσι αναφέρει ότι υπάρχουν τρία διακριτά στάδια της Γιογκικής Πτήσης : το χοροπήδημα (hopping), η αιώρηση (floating) και η πτήση (flying). Το hopping στάδιο (theactofjumpingwithonefoot) το χοροπήδημα σε ένα πόδι, το κουτσό, χοπ' χοπ ,ή ώπα ώπα, περιγράφεται ως "η κίνηση του σώματος προς τα εμπρός με μικρά άλματα". Από το 1986, υπήρξαν δημόσιες επιδείξεις τoυ χοροπηδητού σταδίου της Γιογκικής Πτήσης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων πολλών τοποθεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεν υπήρξαν επιδείξεις της δεύτερης φάσης της αιώρησης, ούτε φυσικά επιδείξεις του τρίτου σταδίου: της πτήσης στον αέρα. Δύο πρώην φοιτητές του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Maharishi δήλωσαν ότι αυτή η δραστηριότητα ήταν μια "απολύτως φυσική άσκηση χωρίς τίποτα το πνευματικό σ΄αυτή".OJohnStossel,γνωστός αμερικανός ρεπόρτερ, έγραψε ότι η Γιογκική Πτήση έμοιαζε με αναπήδημα , και κόστιζε πολλές χιλιάδες δολάρια για να το μάθεις.
Η "ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"
H" Ακαταμάχητη Αμυντική Τεχνολογία", που προήλθε από την Ιπτάμενη Γιόγκα (YogicFlying) και την "Επίδραση Μαχαρίσι" (MaharishiEffect), ήταν μια άλλη ευφάνταστη κερδοφόρα επιχείρηση. Για να την προωθήσει και να την πουλήσει στις κυβερνήσεις δημιούργησε το << Διακρατικό Κόμμα του Φυσικού Νόμου>>! Σύμφωνα με την βιβλιογραφία από το καναδικό υποκατάστημα του Μαχαρίσι: "δημιουργώντας αυτή την προστατευτική ασπίδα, ο Καναδάς θα ακτινοβολεί μια ειρηνική επιρροή σε όλα τα έθνη, φυσικά, αποτρέποντας τη γέννηση ενός εχθρού ... το αποτέλεσμα είναι μια ανίκητη πανοπλία για το έθνος, η οποία εμποδίζει αυτόματα αρνητικές επιρροές να διαταράξουν της εσωτερική ειρήνη και την αρμονία της χώρας ". Σύμφωνα με μια ιστοσελίδα του κινήματος μέχρι τον Ιούνιο του 2010, έντεκα έθνη είχαν εφαρμόσει το "Αήττητο Πρόγραμμα Μαχαρίσι". Τα "Ανίκητα Έθνη" είναι: Η Βολιβία, η Κολομβία, το Κουρασάο, η Γουαδελούπη, η Γουιάνα, η Ολλανδία, η Ινδία, το Μεξικό, το Περού,το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής . Αν το ήξερε ο μακαρίτης ο Ρήγκαν δεν θα είχε δημιουργήσει το πρόγραμμα των άστρων!
Η επίτευξη της "Ανίκητης Αμερικής" εν μέρει οφείλεται στην επιχορήγηση 12 εκατομμύριων δολαρίων από το Ίδρυμα Howard και η Alice Settle για μια Ανίκητη Αμερική, το οποία προβλέπει υποτροφίες για την Ιπτάμενη Γιόγκα. Ασκούμενοι στη Συνέλευση της Αήττητης Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων του Μαχαρίσι , επιβεβαίωσαν ότι οι προσπάθειές τους θα οδηγήσουν στο απρόσβλητο από τρομοκρατικές επιθέσεις. ΟDavidLeffler, του Πανεπιστημίου Διοίκησης Μαχαρίσι, σε ένα άρθρο του γράφει ότι ηTMείναι μια "επιστημονικά επιβεβαιωμένη μέθοδος για να αποτραπεί ο πόλεμος και η τρομοκρατία".
Το 2007,o Emanuel Schiffgens, ο αυτοαποκαλούμενος Ράτζα της Γερμανίας, δημιούργησε αντιπαράθεση σε μια διάλεξη του υποστηρικτή των εμπνεύσεων Μαχαρίσι, σκηνοθέτη David Lynch στο Βερολίνο, όταν παρότρυνε το ακροατήριο να δημιουργήσουν μια "Ανίκητη Γερμανία". Όταν ένας σπουδαστής απάντησε, "αυτό είναι ακριβώς αυτό που ο Χίτλερ ήθελε", ο Raja Schiffgens απάντησε "Ναι, αλλά δυστυχώς δεν τα κατάφερε", εξοργίζοντας το πλήθος. Ο Schiffgens, που ήταν ντυμένος με ένα μακρύ λευκό μανδύα και χρυσή κορώνα, στη συνέχεια προσπάθησε να εξηγήσει στο πλήθος ότι αήττητο δεν σήμαινε αρνητικότητα. Ο Schiffgens και ο Lynch παρουσιάζαν ένα σχέδιο για την κατασκευή του "Ανίκητου Γερμανικού Πανεπιστημίου" επάνω στο Teufelsberg (διάβολοΒουνό) κοντά στη γερμανική πρωτεύουσα .
Η επιτυχία του Υπερβατικού Διαλογισμού συνετέλεσε στην εμφάνιση πρωτοβουλιών εξίσου ανεύθυνων, όπως τοErhardSeminarTraining(EST), όχι (ECT). Ένα νέο κίνημα που δημιουργήθηκε από τονJackRosenberg, ένα ψυχολόγο εργοστασίου, που άλλαξε το όνομά του σεWernerErhard(από τοWernerVonBraunκαι από τον Γερμανό ΚαγκελάριοLudwingErhard).Aυτός ο κύριος ανακάτεψε λίγοyoga, λίγοzen,SensitivityTrainingκαιEncounterTherapyκαι έφτιαξε ένα προϊόν που μοσχοπουλάει.
ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΤΖΥ ήΚ.Ε.Φ.Ε.(ΚΕΝΤΡΟ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) ή "ΕΚΚΛΗΣΙΑ" ΤΗΣ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΙΑΣ
Η διαβόητη αυτή οικονομική επιχείρηση που ο Λαφαγιέτ Ρον Χάμπαρντ -συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας- δημιούργησε στην Αμερική, στην δεκαετία του '50. Έχοντας στο ενεργητικό της χιλιάδες μέλη-θύματα,μεταξύ των οποίων και πολλοί διάσημοι σταρ του Χόλυγουντ όπως ο υψηλόβαθμος Τομ Κρουζ και ο Τζον Τραβόλτα, η Σαηεντόλοτζυ υπόσχεται να μεταμορφώσει τον κόσμο, χρησιμοποιώντας τη λεγόμενη "τεχνολογία Χάμπαρντ", βασική μέθοδος της οποίας είναι το " Όντιτιγκ" -ψευδοεπιστημονική πρακτική, είδος αυτοΰπνωσης, διαλογισμού και ψυχανάλυσης- και η "Αποκάθαρση"(Clearing) -λήψη βιταμινών σε επικίνδυνες ποσότητες, πολύωρη σάουνα και "τζόγκιγκ".Στην προσπάθεια να περιφρουρήσει τα αστρονομικά κέρδη, ο Χάμπαρντ, θα ονομάσει την οργάνωσή του, "εκκλησία", δηλώνοντας ότι "οι θρησκείες απολαμβάνουν ειδικών προνομίων". Παρόλα αυτά, σήμερα είναι σαφής η αντίληψη σε πολλά κράτη, μετά από αποφάσεις ανωτάτων δικαστηρίων -ειδικά στην Ευρώπη-, ότι η Σαηεντόλοτζυ είναι εμπορική επιχείρηση και όχι θρησκεία.
Η Σαηεντόλοτζυ είναι επικίνδυνη, σε προσωπικό επίπεδο:
α) Γιατί εξουθενώνει τους οπαδούς της οικονομικά.
β) Βάζει σε κίνδυνο τη σωματική υγεία των μελών της (αποκάθαρση, νιασίνη σε τοξικές δόσεις 1000 %).
γ) Χειραγωγεί την ψυχική και πνευματική υγεία των οπαδών της .
Αυτό το τελευταίο βέβαια είναι κοινό στις περισσότερες θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις ...;
Ακόμη, η οργάνωση του Χάμπαρντ χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, για τους Δημοκρατικούς θεσμούς (αστυνόμευση πολιτών, φακέλωμα, κατασκοπεία). Είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι η Σαϊεντολογία μπορεί να χρησιμοποιείται ως κάλυψη της δράσης μυστικών υπηρεσιών.Το 1999 δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο ότι κατόπιν εισαγγελικής έρευνας στα αρχεία τού ΚΕΦΕ, εκτός των φακέλων με διευθύνσεις και στοιχεία πολιτικών και δημοσιογράφων, βρέθηκαν και απόρρητα έγγραφα μεταξύ των οποίων φωτοαντίγραφο τού σχεδιαγράμματος της μείζονος στρατιωτικής περιοχής του 'Ελληνικού,και στο οποίο φαίνονται: το στρατιωτικό αεροδρόμιο, η μονάδα της Πολεμικής 'Αεροπορίας 129 Π.Υ. (πτέρυγα υποστήριξης), το κρατικό εργοστάσιο αεροπλάνων, η μονάδα " Έρευνας καί Τεχνολογίας, η Μοίρα 'Ασφαλείας Φρούρησης, οι αποθήκες ανεφοδιασμού, ή 'Εθνική Μετεωρολογική 'Υπηρεσία και διάφορες άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο υπήρχε σε φάκελο του ΚΕΦΕ, ο οποίος έφερε τον τίτλο ΟSΑ», δηλαδή «Γραφείο Ειδικών `Υποθέσεων» (OfficeofSpecialAffairs). Περί της δραστηριότητας του γραφείου αυτού, αλλά και του Τομέα Ειδικών 'Υποθέσεων (DSA)της οργάνωσης, αναφέρεται ό εισαγγελέας 'Ιω. 'Αγγελής, στο πόρισμά του για το ΚΕΦΕ.«Τα δύο αυτά γραφεία, γράφει, διενεργούν παρακολουθήσεις προσώπων με πολιτική, θρησκευτική ή άλλη ιδιότητα που ενδιαφέρει το ΚΕΦΕ».Σε άλλο σημείο του πορίσματός του, ο κ. 'Αγγελής σημειώνει:«Κατά την κρίση μας, ό θρησκευτικός και φιλοσοφικός χαρακτήρας του ΚΕΦΕ αποτελεί τήν «κάλυψη» του πρωταρχικού του σκοπού, πού είναι η συλλογή πληροφοριών, χρήσιμων σε ξένα κέντρα και η αποστολή των στο εξωτερικό. Αυτό σαφέστατα συνάγεται από τον αριθμό των εγγράφων, κατά κανόνα κρυπτογραφημένων, που αναφέρονται σε Βοσνία, Κροατία, Σλοβενία, 'Ερζεγοβίνη, 'Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια».
Έχουν υπάρξει πολλές καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον της οργάνωσης για διάφορα αδικήματα.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΣΟΠΡΑ:
Ο "ΓΚΟΥΡΟΥ ΤΩΝ ΣΤΑΡ" η ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ (κατά τον κ. Αντώνη Καλογήρου τηςSuccesDynamics)
Ο Ντίπαακ Τσόπρα, 65 ετών (1946).Ζει στην Αμερική από το 1970. , Ξεκίνησε την καριέρα του ως ενδοκρινολόγος και το 1985 έχοντας συνειδητοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση των εναλλακτικών θεραπειών, στρέφεται προς την "Αγιουρβέδα" (παραδοσιακή ινδική ιατρική). Η μεταστροφή του αυτή συμπίπτει με τη γνωριμία του με τον Μαχαρίσι, του οποίου διετέλεσε κορυφαίο στέλεχος των επιχειρήσεων. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι η συνεργασία του με την οργάνωση του Μαχαρίσι περιόριζε την γκάμα των πελατών του και έτσι ξεκίνησε μια αυτόνομη καριέρα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, με τη δημοσίευση βιβλίων αυτοβοήθειας, εμπνευσμένα από την πνευματικότητα της Νέας Εποχής και την εναλλακτική ιατρική. Ουσιαστικά ο Τσόπρα ανήκει περισσότερο στην εμπορική εκδοχή τουNextAge, και λιγότερο στο παλιό αφελέςNewAge! Με τον όρο αυτό εννοούμε τη μετατόπιση των αναζητητών από τη συλλογική ουτοπία στην ατομική ευτυχία.
Η στροφή αυτή αποδείχτηκε το τυχερό του αστέρι. Έγραψε διάφορα βιβλία, ενσωματώνοντας στις παραδοσιακές τεχνικές στοιχεία της σύγχρονης πραγματικότητας, έτσι ώστε να γίνουν προσιτές στο μέσο δυτικό αναγνώστη. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 1993, όταν εμφανίστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή μεγάλης τηλεθέασης. Πολύ απλά κοίταξε τους τηλεθεατές και είπε ήρεμα : " Δεν υπάρχει λόγος να γερνάτε". Την ίδια ημέρα το βιβλίο του "Αγέραστο σώμα, Άχρονο μυαλό" πούλησε 130.000 αντίτυπα! Ο Τσόπρα απέκτησε μέσω αυτών των εκλαϊκευμένων θεωριών, αν όχι τέλεια υγεία, σίγουρα τεράστια οικονομική επιτυχία, τέτοια που ποτέ δεν θα αποκτήσουν οι συνάδελφοί του της παραδοσιακής ιατρικής. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχουν πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ το "Επτά Πνευματικοί νόμοι της Επιτυχίας" βρίσκεται σταtop-tenτης αμερικανικής και της βρετανικής αγοράς. Μερικοί τίτλοι βιβλίων του: Η ιδανική πέψη, το ιδανικό βάρος, ο ιδανικός (ξεκούραστος ύπνος), η τέλεια υγεία, .η απεριόριστη Ενέργεια, η δημιουργία της ευημερίας, κ.λπ. Δίνει συχνά ακριβοπληρωμένες διαλέξεις. Το 1995 βραβεύτηκε με το χρυσό μετάλλιοGAVELως ο πιο δημοφιλής ομιλητής της χρονιάς εκείνης και πληρώνεται 25.000 δολάρια για καθεμιά απ' αυτές. Βέβαια ισχυρίζεται ότι το 10% των εισόδων του το προσφέρει για φιλανθρωπικούς σκοπούς. (και έτσι όμως κάτι περισσεύει του ανθρώπου για να επιβιώσει). Στο "Κέντρο Ευεξίας" που έχει ιδρύσει, φιλοξενεί κατά καιρούς διασημότητες (που αναζητούν το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας) , όπως ο συγχωρεμένος Μαϊκλ Τζάκσον, η Μαντόνα, η Ελίζαμπεθ Τέϊλορ, η Ολίβια Νιούτον Τζον, ο άλλος μακαρίτης Τζόρτζ Χάρισον, η Ντέμι Μουρ, ο Μπρους Γουίλις η σχεδιάστρια μόδας Ντόνα Κάραν, και αλλοι πολλοί επώνυμοι. Λέγεται μάλιστα ότι ανάμεσα στους συμπαθούντες τον Τσόπρα συγκαταλέγεται και ο Πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας. Για την διαφήμιση των δραστηριοτήτων του οργανώνει την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών σειρών, καθώς και τη δημιουργία ενός καλωδιακού τηλεοπτικού καναλιού. Η εταιρεία τουInfinitePossibilitiesκλείνει διαρκώς συμφωνίες για την ανέγερση "Κέντρων Καλής Ζωής Τσόπρα" στο Λονδίνο, στο Χόνγκ Κονγκ, στη Σιγκαπούρη και στο Τόκιο, τη Νέα Υόρκη, την Κορέα, στην Κολομβία και έπεται συνέχεια! Δεν γλίτωσε ούτε η Αθήνα! Στο κέντρο του προσφέρεται ένα πλήρες πρόγραμμα καθαρισμού που περιλαμβάνει χαλάρωση, μασαζ από όμορφες κοπέλες, δίαιτες, σάουνες, αρωματικά φυσικά έλαια με ξωτικά ονόματα, θαυματουργά αφεψήματα, φυτικά προϊόντα ομορφιάς και περιποίησης του δέρματος, ασκήσεις γιόγκα, κλύσματα και παρακολούθηση σε βίντεο των διδασκαλιών του Τσόπρα.
Όπως έχετε αντιληφθεί ο τίτλος της αποψινής μας ομιλίας είναι μια παραφθορά του τίτλου αυτού του βιβλίου του Τσόπρα.
Και όχι οι 7 νόμοι της πνευματικής επιτυχίας! Εντούτοιςτοδίκτυότουλέγεται"Global Net Work for Spiritual Succes".
Ο Τσόπρα ουσιαστικά στο βιβλίο αυτό αντέγραψε το πρόγραμμα TM-Sidhi, του Μαχαρίσι, που ονομάζεται επίσης " Maharishi Τεχνολογία τουEνοποιημένου Πεδίου" (MaharishiTechnologyofUnifiedField) και έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει το μυαλό του ασκούμενου να λειτουργεί χωρίς να χάνει σχέση με την πηγή του Νου. Με τη μέθοδο αυτή υποστηρίζεται ότι η σκέψη γίνεται πιο συνεκτική, έτσι ώστε οι επιθυμίες ενός ασκούμενου να εκπληρώνονται πιο εύκολα!
Ένας πρακτικός οδηγός για την εκπλήρωση των ονείρων σας!
Εμείς νομίζαμε ότι σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να διαλύσει τα όνειρα και τις ψευδαισθήσεις. Τα όνειρα είναι όνειρα, καλά ή άσχημα! Όταν ανατέλλει ο ήλιος της συνείδησης τα όνειρα διαλύονται, δεν εκπληρώνονται. Σαφώς δεν είναι τυχαίες οι λέξεις που χρησιμοποιεί, γιατί απευθύνεται σε κοιμισμένους ανθρώπους. Στο εξώφυλλο δύο πουλάκια κάθονται ...; Στο εσωτερικό μέρος του εξωφύλλου συναντάμε μερικές "αντικειμενικές" κριτικές για το βιβλίο. 1) Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους μας, εφάμιλλο με τον Προφήτη του Χαλίλ Γκιμπράν.TheNewYorkTimes. 2)Eίναι ένα πολύτιμο εργαλείο ερμηνείας της πραγματικότητας, απαραίτητο σε κάθε πνευματικό ταξιδιώτη του 21ου αιώνα (PeterGuberτηςSonyPicturesEntertainment)
Ευχαριστίες.Στον Τζορτζ Χάρισον και την Ντέμι Μουρ για "το θάρρος και την αφιέρωσή τους σ' ένα υψηλό όραμα που προκαλεί δέος, έμπνευση και μεταμόρφωση στη ζωή μας". Στη Ρίτα Τσοπρα, τη Μαλίκα Τσόπρα και τον Γκοτάμα Τσόπρα, ζωντανές εκφάνσεις των Επτά Πνευματικών Νόμων. (Αυτό θα πει ταπεινότητα και μετριοφροσύνη).
Στη σύντομη περιγραφή του εκδότη ( Έσοπτρον ) διαβάζουμε : "Βασισμένο σε φυσικούς αναλλοίωτους νόμους που διέπουν ολόκληρο το Σύμπαν, το βιβλίο αυτό θέτει σε εντελώς νέα βάση το περίφημο «κυνήγι της επιτυχίας»! Εφοδιάζοντας τον αναγνώστη με νέα, συμπαντικής εμβέλειας "προσόντα", μετατρέπει την γνωστή αγχωτική προσπάθεια του καιρού μας σε αυθόρμητη αβίαστη καταξίωση! Και κυρίως καταρρίπτει το μύθο, ότι η επιτυχία έρχεται στη ζωή μόνο σαν αποτέλεσμα σκληρού κόπου, εξαντλητικού σχεδιασμού και ασύδοτης φιλοδοξίας. Πρόκειται για ένα έργο που θα μας εμπνέει σ' όλη μας τη ζωή, αφού με τα ανεξάντλητα μυστικά του μπορεί να εκπληρώσει όλα μας τα όνειρα!"..Ακόμα και οι αναφορές του βιβλίου σε αρχές της Ανατολικής φιλοσοφίας, δεν ξενίζουν καθόλου το πλατύ κοινό, όπως αποδεικνύεται άλλωστε η τεράστια εμπορική επιτυχία του!" Φυσικά δεν ξενίζουν αφού έχουν γίνει αγνώριστες από την μεταμφίεση!
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: "Αν και το βιβλίο έχει αυτόν τον τίτλο, θα μπορούσε να ονομάζεται και οι "Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Ζωής", μια και αναφερόμαστε στις ίδιες αρχές που η φύση χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει οτιδήποτε με υλική υπόσταση (κάθε τι που μπορούμε να δούμε να ακούσουμε, να μυρίσουμε, να γευθούμε ή να αγγίξουμε)".
Φανερή είναι εδώ η πρόθεση να δικαιολογηθεί για τον ηχηρό και εμπορικότατο τίτλο χωρίς όμως και να τον αναιρεί τελείως αφού με ένα αστείο λογικό τέχνασμα προσπαθεί να εξισώσει τους νόμους της ζωής και της δημιουργίας με την ανθρώπινη απληστία για κέρδος. " Αφού η φύση δημιουργεί κάθε τί το υλικό με αυτούς τους νόμους έτσι και ο άνθρωπος που τους γνωρίζει και τους χρησιμοποιεί κατάλληλα μπορεί να δημιουργήσει τη δική του υλική ευημερία." Για να έρθει λίγο πιο σοφτ το υλικό κολάει μέσα όλες τις αισθήσεις, για το ποιητικότερο και το αισθησιακότερο. Άγνωστο τώρα πως η φύση χρησιμοποιεί το νόμο του Κάρμα, του Ντάρμα και της Απόσπασης ...; Καθόσον αφορά τον νόμο της Ελάχιστης προσπάθειας, η ίδια η διαδικασία της εξέλιξης ακολουθεί παραδόξως ακριβώς τον αντίθετο νόμο. Ένας από τους βασικούς φυσικούς νόμους, είναι ο 2ος νόμος της θερμοδυναμικής, ο οποίος λέει ότι η ενέργεια περνάει κανονικά από μια κατάσταση μεγαλύτερης οργάνωσης σε μια κατάσταση μικρότερης οργάνωσης. Με άλλα λόγια, το σύμπαν είναι σε μια διαδικασία ενέλιξης( πορεία του οργανισμού προς θάνατο, η παρακμή, η διάλυση της ζωής). Η διαδικασία της εξέλιξης είναι μια διαδικασία αύξουσας οργάνωσης και διαφοροποίησης και κινείται ενάντια σ' αυτόν τον φυσικό νόμο. Η διαδικασία της πνευματικής Ανάπτυξης είναι μια κοπιώδης και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί την καταβολή μεγάλων αποθεμάτων ενέργειας. Αυτό συμβαίνει γιατί αντιτάσσεται σε μια φυσική αντίσταση, σε μια φυσική ροπή να διατηρούμε τα πράγματα όπως ήταν, να είμαστε προσκολλημένοι στους παλιούς τρόπους, να παίρνουμε το εύκολο μονοπάτι. Υπάρχει μια εξελικτική δύναμη που διακριτικά μας παρακινεί να επιλέξουμε το δυσκολότερο μονοπάτι, για να μπορέσουμε να υπερβούμε τις αδυναμίες και την άγνοια. Αυτό το κάλεσμα όμως είναι ανήμπορο χωρίς τη δική μας συνειδητή και θεληματική απόφαση να το ακολουθήσουμε.
Οι πρώτοι τρεις νόμοι, για να μας αποκοιμίσει, είναι γνωστές επιγνώσεις της ινδουιστικής και εσωτερικής γενικότερα φιλοσοφίας. Ο Νόμος της καθαρής δυνατότητας, ο νόμος της προσφοράς και ο νόμος του κάρμα ή της αιτίας και του αποτελέσματος.
Oπρώτος νόμος είναι ο Νόμος της αγνής απεριόριστης Δυνατότητας
Στηρίζεται στο ακόλουθο απλοϊκό σόφισμα :
Ι.Η υλική πραγματικότητα είναι προβολή της μίας Συνειδητότητας
ΙΙ. Εμείς είμαστε κατ΄ουσίαν συνειδητότητα
ΙΙΙ.Συνεπώς είμαι η συνειδητότητα αυτού που θέλω να αποκτήσω!
Φαίνεται πολύ λογικό! Πάνω στο ίδιο θεώρημα στηρίζεται και ο περίφημος νόμος της έλξης, το μυστικό της επιτυχίας ...;.
Ας εξετάσουμε την αλήθεια αυτού του συλλογισμού: Όταν λέμε ότι εμείς είμαστε συνειδητότητα μιλάμε για ένα γεγονός του οποίου έχουμε άμεση εμπειρία ή για μια υπόθεση που δεχόμαστε σαν πραγματική, γιατί το καταμαρτυρούν σεβάσμιες πνευματικές παραδώσεις~ Η καθημερινή εμπειρία μας είναι πολύ διαφορετική! Στο μεγαλύτερο βαθμό είμαστε ταυτισμένοι με το υλικό σώμα και το κατώτερο 'μηχανικό μέρος του ψυχικού μας οργάνου, το κάμα-μάνας, τον νου των επιθυμιών. Σ' αυτή την
κατάσταση η συνειδητότητά μας είναι σαν τη κοιμωμένη πριγκίπισσα του παραμυθιού.
Η πρόσβαση στην Κοσμική Συνειδητότητα των απεριόριστων δυνατοτήτων, ενώ διατηρούμε το εγωικό κουκούλι μας, είναι είναι όνειρο απατηλό!
Ο Ιησούς έχει πει: " Σας βεβαιώνω πως αν είχατε πίστη έστω και σαν κόκκο σινάπεως, θα λέγατε σ' αυτό το βουνό πήγαινε από εδώ εκεί και θα πήγαινε και τίποτε δεν θα ήταν αδύνατο σε σας". Αν είχαμε πίστη , αλλά δυστυχώς δεν έχουμε!
Ευτυχώς ο κος Τσόπρα έρχεται αρωγός για να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.
Μας λέει πως δεν είναι δύσκολο να έχουμε πρόσβαση στο αγνό πεδίο των άπειρων δυνατοτήτων, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες πρακτικές συμβουλές :
1)Σιωπή διαλογισμός 30 λεπτά το πρωί και 30 το βράδυ
2)Επαφή με τη φύση
3)Μη κρίσηNon judjment
Αν τα δύο πρώτα ήταν αρκετά, τότε όλα τα μοναστήρια θα ήταν γεμάτα από φωτισμένα άτομα. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες και ασφάλεια του αποτελέσματος ...;. Οι λιγοστοί βούδες που είχαν την τύχη να φωτιστούν πέρασαν μέσα από αφάνταστες δοκιμασίες και είναι άπειροι αυτοί που απέτυχαν παρά τις όποιες σκληρές και επίμονες προσπάθειες.
Ερχόμαστε στημη κρίση. Είναι σωστό να μην καλλιεργούμε προκαταλήψεις να μπορούμε να δούμε πίσω και πέρα από τους νοητικούς προγραμματισμούς μας, κάτι όχι και τόσο εύκολο. Προσοχή όμως : η υπνωτικές δηλώσεις του τύπου "δεν θα κρίνω τίποτε απ΄ότι θα μου συμβεί" δεν πρέπει να μας οδηγήσουν στην παράλυση της πολύτιμης διάκρισης, όπως είπαμε στο προοίμιο της παρουσίασης. Άλλο να αποδεχόμαστε αυτό που υπάρχει και άλλο να τα βλέπουμε όλα ωραία και θεϊκά στο πεδίο των φαινομένων. Η διάκριση προϋποθέτει εγρήγορση της συνειδητότητας και συνεπάγεται την απόρριψη του ψευδούς και την επιλογή του αληθούς. Το παράγγελμα « πίστευε και μη ερεύνα» αποτελεί τη συνεκτική κόλλα πειθαρχίας των περισσότερων σεκτών. Η τυφλή πίστη στον αρχηγό και στα δόγματα της εκάστοτε διδασκαλίας έχει οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα. Η δικαιολογία που προβάλλεται :
« Όταν κρίνουμε, κρίνουμε το δημιουργό, αφού τα πάντα είναι μέρος του και από αυτόν προέρχονται». Άρα, όταν κρίνουμε αποκόπτουμε τον εαυτό μας από την ενότητα'. Ενότητα όμως δεν μπορεί να υπάρξει με τα ασυμβίβαστα. Κανένας δε βάζει φρέσκο κρασί σε παλιά ασκιά. Δεν μπορείς να υπηρετείς δύο αφεντικά. Ή τον Ιησού ή τον Μαμμωνά. Τι εννοεί ο Ιησούς,oειρηνοποιός, αυτός μου μας διδάσκει τη συγνώμη και την αγάπη δίχως όρους όταν λέει:
«Μη νομίσητε ότι ήλθον να βάλω ειρήνην επί την γήν,δεν ήλθον να βάλω ειρήνην, αλλά μάχαιραν». Το ξίφος πάντα συμβόλιζε στην εσωτερική παράδοση τη διάκριση. Πρέπει να χωριστεί το υγιές από το σάπιο, αν θέλουμε να προχωρήσουμε. Συμβιβασμός με τα ασυμβίβαστα δεν γίνεται! Ακόμη κι αν πρέπει να στραφεί συγγενής εναντίον συγγενούς, ακόμη κι αν πρέπει να νεκρώσουμε προσφιλείς ταυτίσεις πρέπει να προχωρήσουμε δίχως δισταγμό!
Ο Κρίσνα στην Μπάγκαβαγκίτα δίνει παρόμοια συμβουλή στον πρίγκιπα Αρτζούνα, πριν την αδελφοκτόνο μάχη. Να μη διστάσει να πολεμήσει για να επαναφέρει στην εξουσία το νόμιμο δικαιούχο. Η μάχη της Κουρουξέτρα διαδραματίζεται καθημερινά μέσα μας. Η ψυχή ταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο αφέντες που ερίζουν για την κατοχή της. Από τη μια η πνευματική συνείδηση και από την άλλη η εγωκεντρική μηχανικότητα. Κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τη σύγκρουση χωρίς τον κίνδυνο της στασιμότητας και της κρυστάλλωσης.
Στο Φως στην Ατραπό, το αρχαίο κείμενο της μύησης διαβάζουμε :
"Oμαθητής δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στους δασκάλους αν δεν ξεπλύνει τα πόδια του με το αίμα της καρδιάς".
Η ψυχή στην ορφική και πλατωνική διδασκαλία μοιάζει με ένα ηνίοχο και ένα ζεύγος αλόγων. Των θεών και οι ηνίοχοι και τα άλογα είναι το ίδιο αγαθοί και καλοί. Των υπολοίπων όμως, έχουν υποστεί ανάμειξη. Το μεν πρώτο άλογο είναι ωραίο, λευκό, καλό φιλαλήθες και υπάκουο στον ηνίοχο. Το δεύτερο όμως από αντίθετη γενιά και αντίθετο του πρώτου : μαύρο, παχύ, σκληροτράχηλο, αυθάδες, αλαζονικό και δύσκολα υπακούει στο μαστίγιο του ηνίοχου. Το βαρύ άλογο γέρνει προς την πλευρά της γης εάν δεν έχει δαμαστεί καλά από τον ηνίοχο. Εκεί λοιπόν υπάρχει για την ψυχή ο κόπος και ο έσχατος αγώνας. Ο ηνίοχος. Το άριστο μέρος της διανοίας, καλείται να τιθασεύσει το αναιδές άλογο και να επιβάλλει την ορθή πορεία, που οδηγεί στην αρετή.
Η Ενότητα βρίσκεται στο πνευματικό πεδίο και όχι στο φαινομενικό. Για να χτίσουμε την αντακαράνα, τη γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης θα πρέπει να γκρεμίσουμε όλα τα είδωλα και τις ψευδαισθήσεις. Ναι, είμαστε υπεύθυνοι για την εσωτερική μας ζωή και τη συμπεριφορά μας, αλλά δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη βούλησή μας η μαγική επίτευξη εξωτερικών στόχων. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών δυνάμεων και αιτίων : ατομικού και συλλογικού κάρμα, αλληλεπίδραση με άλλα άτομα, κλπ.
Ας υποθέσουμε ότι κάποιος κατάβαλε φιλότιμες προσπάθειες και κατάφερε να εισχωρήσει σ΄αυτό το περίφημο πεδίο της αγνής συνειδητότητα. Κάτι που δεν μας λέει ο κος Τσόπρα είναι, ποιος ο λόγος να επιθυμήσεις τότε μια κόκκινη Φερράρι~ Ποιά ανάγκη υπάρχει να ασχολείσαι με τις υλικές επιθυμίες του εγώ~ Είσαι σε κατάσταση ευδαιμονίας και δεν σου λείπει τίποτε απολύτως. Όσο πιο πολλές οι επιθυμίες έχεις τόσο πιο φτωχός είσαι και όποιος δεν έχει καμία επιθυμία είναι πιο πλούσιος και από αυτοκράτορα!Oνους είναι φτιαγμένος από επιθυμία. Πεινάει ακόρεστα για περισσότερο στην απελπισμένη προσπάθεια να γεμίσει το άδειο του (είναι ετερόφωτος του πνεύματος). Όπως λέει και ο Επίκουρος « αληθώς επιδιώκουμε τις ηδονές των αισθήσεων όταν μας λείπει η εσωτερική πληρότητα, ηKαταστασιακή Ηδονή. Όταν την έχουμε αντίθετα "λύεται πας της ψυχής ο χειμών"» ! Στην κατάσταση αυτή μπορεί ίσως να σου δοθούν συγχρονιστικά τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης, αλλά δεν θα είναι αποτέλεσμα της δικής σου πάλης. Ο Ναζωραίος διαχρονικά μας διδάσκει :
«Δεν μπορείτε να είστε δούλοι και στο Θεό και στο χρήμα ». « Γι΄ αυτό, λοιπόν, σας λέω: Μη μεριμνάτε για τη ζωή σας, τι θα φάτε και τι θα πιείτε ούτε για το σώμα σας, τι θα ντυθείτε. (Η ζωή δεν είναι σπουδαιότερη από την τροφή; Και το σώμα δεν είναι σπουδαιότερο από το ντύσιμο; Κοιτάξτε τα πουλιά που δε σπέρνουν ούτε θερίζουν, ούτε συνάζουν αγαθά σε αποθήκες, κι όμως ο ουράνιος Πατέρας σας τα τρέφει" εσείς δεν αξίζετε πολύ περισσότερο απ΄ αυτά; Κι έπειτα, ποιος από σας μπορεί με το άγχος του να προσθέσει έναν πήχυ στο ανάστημά του; Και γιατί τόσο άγχος για το ντύσιμό σας; Ας σας διδάξουν τα αγριόκρινα πως μεγαλώνουν: δεν κοπιάζουν ούτε γνέθουν" κι όμως σας βεβαιώνω πως ούτε ο Σολομών σ΄ όλη του τη μεγαλοπρέπεια δεν ντυνόταν όπως ένα από αυτά. Αν όμως ο Θεός ντύνει έτσι το αγριόχορτο, που σήμερα υπάρχει κι αύριο θα το ρίξουν στη φωτιά, δε θα φροντίσει πολύ περισσότερο για σας, ολιγόπιστοι; Μην έχετε, λοιπόν, άγχος και μην αρχίσετε να λέτε: «τι θα φάμε;» ή: «τι θα πιούμε;» ή: «τι θα ντυθούμε;» γιατί για όλα αυτά αγωνιούν όσοι δεν εμπιστεύονται το Θεό" όμως ο ουράνιος Πατέρας σας ξέρει καλά ότι έχετε ανάγκη απ΄ όλα αυτά). Γι΄ αυτό πρώτα απ΄ όλα να επιζητείτε τηβασιλεία του Θεούκαι την επικράτηση του θελήματός του, κι όλα αυτά θα ακολουθήσουν.
Ο δεύτερος νόμος είναι ο "Νόμος Της προσφοράς" : Μέσα από την προθυμία μας να προσφέρουμε αυτό που οι ίδιοι αναζητάμε, επιτρέπουμε στην αφθονία του σύμπαντος να πλημμυρίσει τη ζωή μας. Για τη λειτουργία του νόμου ο Τσόπρα δίνει και πρακτικές συμβουλές, όπως όπου κι αν πηγαίνουμε και σε όποιον συναντούμε να κάνουμε ένα δώρο. Τώρα αν αυτή η συμπεριφορά γίνεται με τον υπολογισμό της επιστροφής χάνει τελείως την αξία και τη δύναμή της. Το σωστό είναι να μην ξέρει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά! Κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό, λέει η λαϊκή σοφία. Η αλήθεια είναι πως όταν δίνεις κερδίζεις άμεσα σε ψυχικό και πνευματικό πεδίο περισσότερα από αυτόν που δέχεται την προσφορά!
Σχετικά με το νόμο του κάρμα, είναι γνωστό ότι κάθε δράση δημιουργεί μια ροή ενέργειας η οποία επιστρέφει σε μας με παρόμοια μορφή. Ότι σπέρνουμε, εκείνο και θερίζουμε. Μπορείτε, λέει ο σοφός Τσόπρα, να χρησιμοποιήσετε το νόμο του κάρμα για να προσελκύσετε χρήματα, αφθονία και ροή όλων των καλών πραγμάτων γύρω σας, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε. Μ΄αυτό τον τρόπο, ενώ θα ξεπληρώνετε το κάρμα σας θα μετατρέψετε τις αντιξοότητες σε πλεονέκτημα, που μπορεί να σας φέρει πλούτο και ικανοποίηση. Για να γίνει πιο πιστευτός χρησιμοποιεί επιλεγμένα αποσπάσματα από τις Βέδες και τις Ουπανισάδες, αρχαία κείμενα της ινδουιστικής φιλοσοφίας. Αφού έχει έτσι εξασφαλίσει τη γενικότερη υπνωτική συναίνεση προχωρεί με αυτοπεποίθηση στον τέταρτο "νόμο", που απευθύνεται καθαρά στα εγωικά κίνητρα:
Τέταρτος νόμος της << Ελάχιστης Προσπάθειας
"Η διάνοια της φύσης λειτουργεί με άκοπη ευκολία και ελεύθερη ανεμελιά"
Μόνο στην παλαιά διαθήκη έχουμε τέτοια επιχειρήματα! "Και είπε γενηθήτω το φως και εγένετο το φως, γενηθήτω η ξηρά, ο ουρανός, τ' άστρα κ.λπ." "Αυτή είναι η αρχή της ελάχιστης δράσης ή της μη-αντίστασης, άρα και η αρχή της αρμονίας και της αγάπης". Ωραία λόγια και παχιά, ουσιαστικά άδεια και παράλογα! Χονδροειδής παραποίηση του ΤΑΟ και συκοφαντική του δυσφήμιση! Ο Σκοτ Πεκ ορίζει ως εξής την αγάπη: " Η θέληση του ανθρώπου να επεκτείνει τον εαυτό του με σκοπό να καλλιεργήσει τη δική του, ή ενός άλλου, πνευματική ανάπτυξη". Η πράξη της επέκτασης των ορίων μας προϋποθέτει προσπάθεια. Η αγάπη δεν είναι χωρίς προσπάθεια. Αγάπη είναι μια πράξη θέλησης, δηλαδή και επιδίωξη και δράση.
"Είναι στη φύση του ήλιου να λάμπει και των αστεριών να αστραποβολούν, είναι στη φύση της Γης να στροβιλίζεται και στη φύση των ανθρώπων να εκπληρώνουν τα όνειρά τους εύκολα και αβίαστα."Τώρα με ποιά λογική εξάγεται αυτό το συμπέρασμα, μόνο ο κ. Τσόπρα το γνωρίζει. Ρώτησαν τον Λάο Τσε
" Πως είναι δυνατόν να βρει κανείς την ειρήνη σ' ένα κόσμο μπερδεμένο και θορυβώδη; - Παραμένοντας ακίνητοι, η λάσπη κατακάθεται. Και πως μπορεί κανείς να παραμείνει ακίνητος για πολύ; -Δια μέσου της δράσης η ακινησία ανανεώνεται. Για να παραμείνεις σε μια κατάσταση διαρκούς υπέρβασης πρέπει να κινείσαι ανάμεσα και στα δύο άκρα. Γέρνεις λίγο αριστερά και λίγο δεξιά κατά τρόπον ώστε να μη χάσεις ποτέ την ισορροπία. Να ζεις στον κόσμο και ταυτόχρονα να μην ανήκεις σ' αυτόν. Η ζωή είναι η σύνθεση των αντιθέτων, τουyinκαι τουyang, μια βαθιά αρμονία.
Η αλήθεια είναιότι ένα σημαντικό μέρος από τη δυσκολία για αλλαγή οφείλεται στη μη αποδοχή και στις εσωτερικές μας αντιστάσεις. Οι αρνητικές πεποιθήσεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση εγείρουν περιττά εμπόδια στην επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία προσπάθεια!
Ο κ.Τσόπρα όμως επιμένει: " Τελικά φτάνει κανείς σε θέση να μην κάνει τίποτα και ωστόσο να επιτυγχάνει τα πάντα". Βέβαια πιο κάτω μας λέει ότι " Όταν βρισκόμαστε σε αρμονία με τη φύση, όταν έχουμε αποκτήσει τη γνώση του αληθινού Εαυτού, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το νόμο της Ελάχιστης Προσπάθειας".Δηλαδή με άλλα λόγια, όταν φωτιστούμε θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε όλα μας τα όνειρα, όπως μας υποσχέθηκε!! Μα τότε, ποιός θα είναι αυτός που θα έχει απομείνει για να επιθυμεί και να ονειρεύεται και ποιοί θα είναι οι προσωπικοί στόχοι του φωτισμένου, που πρέπει να κατακτηθούν εφαρμόζοντας τους 7 "πνευματικούς" νόμους ; ΑΓΝΩΣΤΟΝ! Και επανέρχεται συνεχώς και κουραστικά (για να μη υπάρξει κανείς που τυχόν δεν πιάσει το μήνυμα (δέλεαρ ) στις ίδιες φράσεις κλειδιά " θα μπορέσετε να δημιουργήσετε οτιδήποτε θελήσετε, ακόμη και ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΟ ΠΛΟΥΤΟ". Γιατί κ. Τσόπρα, αφού οι πράξεις μας όπως λέτε (καλύπτοντας με φύλο συκής τη γύμνια των προθέσεών σας) πρέπει να έχουν σαν κίνητρο την αγάπη και την προσφορά, αυτό που τονίζετε συνέχεια, με υπνωτική μονοτονία και με σκούρα γράμματα, είναι ο πλούτος, η άκοπη επιτυχία και η ανέμελη ευημερία; Εμείς μπορούμε κάλλιστα να υποθέσουμε ότι γνωρίζοντας πολύ καλά την ψυχολογία του μέσου ανθρώπου και σαν καλός χειριστής των κανόνων της διαφήμισης και του μάρκετινγκ περνάτε το μήνυμα που κάνει δελεαστικό και ορεκτικό το προϊόν σας , χωρίς να ταράξετε τον ύπνο κανενός! Ο Αντώνης Καλογήρου που έφερε τον Τσόπρα και άλλους ομοίους του στην Ελλάδα για ένα κύκλο σεμιναρίων, παραδέχεται σε μια συνέντευξή του (http://www.kentrokardias.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=13&Itemid=78) το αυτονόητο, ότι δηλαδή, χωρίς σκληρή και πολύ δουλειά η επιτυχία δεν έρχεται. Και ο ίδιος όμως, από την άλλη, υποστηρίζει τα θαυματουργικά αποτελέσματα των ταχύρυθμων σεμιναρίων του, σταχυολογώντας και προβάλλοντας στην ιστοσελίδα του "μαρτυρίες", όπως η ακόλουθη:":"Μέσα σε τρεις μέρες είδα ότι δεν είχα δει στα σαράντα πέντε μου χρόνια! Είδα τι ήταν αυτό που με εμπόδιζε να προχωρήσω. Ξαναγεννήθηκα! Αυτοί που μέχρι χθες δε με λογάριαζαν, τώρα με σέβονται και με υπολογίζουν. Δεν φαντάζεστεπόσα πράγματα έχω κάνει από τότε!.(http://www.successdynamics.gr/)
Ο Ηρακλής στην αρχή της πορείας του προς τη Θέωση, μέσω των δώδεκα άθλων, διάλεξε το στενό δρόμο της αρετής, γιατί όπως υπογραμμίζει και το ευαγγέλιο «πλατιά είναι η πύλη και ευρύχωρος ο δρόμος που οδηγεί στο χαμό και πολλοί είναι αυτοί που μπαίνουν απ'αυτή».
« Κάθε άνθρωπος είναι θεάνθρωπος, σάρκα και πνέμα, να γιατί το μυστήριο μιας ορισμένης θρησκείας, είναι πανανθρώπινο. Σε κάθε άνθρωπο ξεσπάει η πάλη Θεού κι ανθρώπου, και συνάμα η λαχτάρα της φίλιωσης. Τις περισσότερες φορές η πάλη αυτή είναι ασύνειδη, βαστάει λίγο, δεν αντέχει μια αδύνατη ψυχή ν' αντιστέκεται καιρό πολύ στη σάρκα, βαραίνει, γίνεται κι αυτή σάρκα, κι ο αγώνας παίρνει τέλος. Μα στους υπεύθυνους ανθρώπους, που έχουν μερόνυχτα καρφωμένα τα μάτια τους στο ανώτατο Χρέος, η πάλη ανάμεσα στη σάρκα και στο πνέμα ξεσπάει χωρίς έλεος και μπορεί να βαστάξει ως το θάνατο. «'Όσο πιο δυνατή η ψυχή κι η σάρκα, τόσο κι η πάλη πιο γόνιμη κι η τελική αρμονία πιο πλούσια. Δεν αγαπάει ο Θεός τις αδύνατες ψυχές και τις πλαδαρές σάρκες. Το πνέμα θέλει νά' χει να παλέψει με δυνατή, γεμάτη αντίσταση σάρκα, είναι πουλί σαρκοβόρο, που ακατάπαυτα πεινάει, τρώει σάρκα και την εξαφανίζει αφομοιώνοντάς τη».
« ...;Κάθε άνθρωπος άξιος να λέγεται γιος του ανθρώπου σηκώνει το σταυρό του κι ανεβαίνει το Γολγοθά του. Πολλοί, οι πιο πολλοί, φτάνουν στο πρώτο, στο δεύτερο σκαλοπάτι, λαχανιάζουν, σωριάζονται στη μέση της πορείας και δε φτάνουν στην κορφή του Γολγοθά -θέλω να πω στην κορφή του χρέους τους- να σταυρωθούν, ν' αναστηθούν, και να σώσουν την ψυχή τους. Λιποψυχούν, φοβούνται να σταυρωθούν, και δεν ξέρουν πως η σταύρωση είναι ο μόνος δρόμος τηςΑνάστασης..άλλον δεν έχει. ...;.»» Ν.Καζαντάκης
Πέμπτος νόμος της << Πρόθεσης και της Επιθυμίας >>
Διαδικασία για την πραγματοποίηση των επιθυμιών σας :
1)Γλιστρήστε μέσα στο "κενό". Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επικεντρωθείτε σ΄εκείνο το σιωπηλό διάστημα ανάμεσα στις σκέψεις, δηλαδή να βρεθείτε μέσα στη σιωπή - το επίπεδο της Ύπαρξης, που αποτελεί την ουσιαστική σας πρωταρχική κατάσταση.
2)Μέσα σ' αυτή την κατάσταση απελευθερώστε τις προθέσεις και τις επιθυμίες σας.Σαν να λέμε αφήστε ένα ταύρο μέσα σε υαλοπωλείο ή λασπωμένα γουρουνάκια μέσα στο καινούργιο σας κατάλευκο σαλόνι!Όταν βρισκόμαστε κυριολεκτικά μέσα στο κενό, δεν υπάρχουν σκέψεις ούτε επιθυμίες, αλλά καθώς θα βγαίνετε απ' το κενό, στο όριο ανάμεσα στο κενό και σε μια σκέψη, μπορείτε να εισαγάγετε την πρόθεση ...; Αν επιθυμείτε επιτυχημένη καριέρα, για παράδειγμα, μπείτε στο κενό μ'αυτή την πρόθεση. (Μπείτε με τις λασπωμένες γαλότσες στη λευκή μοκέτα). Απελευθερώνοντας αβίαστα τις επιθυμίες σας το σύμπαν θα αναλάβει τα υπόλοιπα. Κάτι δηλαδή, σαν Κοσμικό Τζου Μποξ ή σαν το Λιχνάρι του Αλαντίν ).
Στο εξώφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε : " Από τη στιγμή που θα κατανοήσουμε την αληθινή μας φύση και μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τους νόμους του σύμπαντος, ένας ολόκληρος ωκεανός πληρότητας, καλής υγείας, ζωτικότητας, αισιοδοξίας και δημιουργικών ανθρώπινων σχέσεων θα εισρεύσει στη ζωή μας, εξασφαλίζοντάς μας παράλληλα την υλική αφθονία, εύκολα και αβίαστα". ΣΩΣΤΟ! Όμως : 1) Σ' αυτό το επίπεδο δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η υλική αφθονία. Είναι ένα υποπροϊόν της βασικής αλχημιστικής διαδικασίας, ούτε κακό ούτε ιδιαίτερα επιθυμητό. 2) Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε πνευματικούς νόμους για να εξασφαλίσουμε υλικά αποτελέσματα, γιατί αυτό αντιβαίνει στη βασική πνευματική Αρχή της μη προσκόλλησης στο αποτέλεσμα της δράσης μας
( Κάρμα Γιόγκα) 3) Για να φτάσεις να κατανοήσεις την αληθινή σου φύση και να εναρμονιστείς με τους νόμους του σύμπαντος θέλει πολύ δουλειά και σκληρή!! (Βλέπε τη ζωή του Μιλαρέπα ή σκέψου τις Δοκιμασίες των υποψηφίων για Μύηση ). Και φτάνει τελικά στην εξής ανεκδιήγητη δήλωση: "Μπορείτε να τιθασεύσετε την δύναμη της αγάπης και να χρησιμοποιήσετε την ενέργειά της δημιουργικά, για να επιτύχετε την αφθονία και την εξέλιξη".Μπροστά σε τέτοια βαρυσήμαντη δήλωση μένουμε αποσβολωμένοι και με το στόμα ανοιχτό, διάπλατα! Εσείς που νομίζατε ότι η αγάπη είναι ο Δρόμος ή ο στόχος πέσατε έξω! Κατά τον κ. Τσόπρα η αγάπη είναι απλά μια δύναμη, που πρέπει να τιθασεύσετε για να επιτύχετε την αφθονία στη Ζωή σας. Περισσότερα σχόλια περιττεύουν!!!Και με αυτόν τον τρόπο εξελίσσεται όλο το βιβλίο. Μια στο καρφί, ξυπνώντας τη δίψα για εύκολο κέρδος και μια στο πέταλο, πιθηκίζοντας με αναίσχυντο τρόπο φράσεις και έννοιες σεβαστών παραδόσεων, που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση και αντίφαση με όλο το εμπορικό πνεύμα του βιβλίου. Είναι χαρακτηριστικό της προχειρότητας, όλου αυτού του συνονθυλεύματος η παντελής έλλειψη συνέπειας και λογικής σύνδεσης μεταξύ αυτών των δύο τάσεων. Θα μπορούσε να παραποιήσει λίγο καλύτερα τις ιδέες που καπηλεύεται και να τις κάνει να συγκρούονται λιγότερο με την προφανή διάθεσή του να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Στον έκτο "νόμο της Απόσπασης"λέει, πως "για να αποκτήσετε οτιδήποτε στο σύμπαν, θα πρέπει πρώτα να απαλλαγείτε από την προσκόλησή σας, σ΄αυτό". Μέχρι εδώ καλά. Συνεχίζει όμως : "Κάτι τέτοιο δεν σημαίνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψετε την πρόθεσή σας να υλοποιήσετε την επιθυμία σας, αλλά απλά ότι εγκαταλείπετε κάθε προσκόλησή σας στο αποτέλεσμα!!!" Εδώ παίζει με τον πόνο μας! Και ο Ιησούς δίδασκε ότι πρέπει πρώτα απ΄ όλα να επιζητούμε την ουράνια βασιλεία και όλα τα άλλα, τα απαραίτητα, θα μας δοθούν. Ο ουράνιος πατέρας γνωρίζει τις ανάγκες μας και θα μας βοηθήσει να έχουμε τα αναγκαία γι αυτό είναι περιττή και βλαβερή για την ψυχική γαλήνη και την ανάταση του πνεύματος η συνεχής καθημερινή μέριμνα. Εδώ φυσικά δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στις άπειρες και ασήμαντες επιθυμίες, που ακατάπαυστα προβάλλει ο ακόρεστος νους του ανθρώπου, με την ελπίδα της χαράς και της λύτρωσης που ποτέ δεν έρχεται με την υλοποίησή τους ...; Ο νους που τρέφει επιθυμίες είναι πυρετώδης σε φυγή από τον αληθινό Εαυτό. Τώρα πως γίνεται ο άνθρωπος να κάθεται πάνω στα αναμμένα κάρβουνα της αλόγιστης επιθυμίας και παράλληλα να αδιαφορεί "απλά" για τον καρπό της επιθυμίας του, ούτως ώστε να τον γευτεί, αυτό μόνο ο κος Τσόπρα μπορεί να το γνωρίζει ...;.
"Hαποστασιοποίηση είναι συνυφασμένη με την αντίληψη του πλούτου (υπογραμμισμένο στο βιβλίο). Μόνο μέσα από την αποστασιοποιημένη ανάμειξη με την πραγματικότητα μπορεί κανείς να βρει το γέλιο και τη χαρά."
Πολύ σωστό! Ο ολοκληρωμένος πνευματικός άνθρωπος είναι αυτάρκης, γεμάτος από την κοσμική ενέργεια, πλούσιος σε συνειδητή ζωή, ενώ μπορεί να μην έχει ούτε ευρώ στην τσέπη. (κάτι που δεν είναι καθόλου απίθανο από τη στιγμή που α) δεν τον ενδιαφέρει ο υλικός πλούτος που θεωρεί βάρος και χυδαιότητα, β) δεν εμπορεύεται και δεν χρησιμοποιεί τους νόμους του μάρκετινγκ γ) δίνει περισσότερα από αυτά που κερδίζει δ) δεν αποφεύγει μη κερδοφόρα επαγγέλματα. Ο Τσόπρα όμως συνεχίζει ακάθεκτος : " Τότε τα σύμβολα του πλούτου δημιουργούνται αυτόματα και άκοπα." Και σας ρωτώ. Εδώ που δίνεται η έμφαση~ Στην αποστασιοποίηση, ως λύτρωση από την οδύνη της προσκόλησης ή μάλλον στα σύμβολα του πλούτου , που << θα δημιουργηθούν αυτόματα και άκοπα>>, εμείς θα συμπληρώναμε και άσκοπα!
Όλοι οι δάσκαλοι της Ανατολής έχουν τονίσει ότι στον δρόμο της πνευματικής εξέλιξης ανοίγονται στον μαθητή διάφορες υπερφυσικές ικανότητες, τα λεγόμεναShidhi. Όχι μόνο δεν δίνουν έμφαση σ΄αυτές τις ικανότητες, που κανείς μπορεί να αποκτήσει με κατάλληλη εξάσκηση και ασχέτως της πνευματικής του ανάπτυξης, αλλά επιστούν την προσοχή στους κινδύνους που παραμονεύουν, από την αλόγιστη και εγωιστική χρησιμοποίησή τους.
Και φτάνουμε στην αποθέωση τουAmericanDream: "Μια αληθινή αντίληψη του πλούτου είναι η ικανότητα να κάνετε οτιδήποτε θέλετε, οποιαδήποτε στιγμή και με ελάχιστη προσπάθεια".Eδώ βρισκόμαστε σε καθαρή εικονική πραγματικότητα, σε παραλήρημα μεγαλείου και σε ονειρικό ταξίδι, ορισμένων παραισθησιογόνων ...;Και από την κορυφή του Λούνα Παρκ, με ένα σάλτο μορτάλε, στα δροσερά νερά της πισίνας ( πραγματικά αυτό το βιβλιαράκι μοιάζει με περιήγηση στην Ντίσνευλαντ ) : " Για να αποκτήσετε αυτή την εμπειρία, θα πρέπει να βασιστείτε στη σοφία της αβεβαιότητας". Τώρα, πως ένας υπολογιστικός νους, παρακινημένος από την απληστία στην ανάγνωση του εγχειριδίου, που του υπόσχεται την άκοπη εκπλήρωση όλων των επιθυμιών του, μπορεί ταυτόχρονα να εμπιστευτεί τη σοφία της αβεβαιότητας, εγώ πραγματικά αδυνατώ να το συλλάβω. Θα μπορούσατε ίσως να γράψετε στο σοφό συγγραφέα και να τον ρωτήσετε. Ο Τσόπρα σαν ανεπτυγμένος πνευματικός άνθρωπος, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται ότι είναι (σελ.114, ..εστιάζοντας την προσοχή μας σε κάποιον πνευματικό νόμο, οδηγούμαστε σ΄ έναν πλήρη μετασχηματισμό της ζωής μας, έτσι όπως συνέβη σε μένα) έχει προφανώς αναπτύξει και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του. Θα μου πείτε πως το κατάλαβα~ Απλά γιατί γράφοντας πότε με το δεξί και πότε με το αριστερό χέρι δεν γνωρίζει η δεξιά του τι πιεί η αριστερά του ...;. Μόνο μια βλάβη στην επικοινωνία των ημισφαιρίων θα του επέτρεπε έτσι ήρεμα και ατάραχα να φάσκει και να αντιφάσκει. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν το αντιλαμβάνονται οι αναγνώστες του! Λέει , λοιπόν, παρακάτω το εξής αληθές, αλλά όχι και πρωτότυπο : " Όταν όμως στρέψετε την προσοχή σας στην αβεβαιότητα και περιμένετε υπομονετικά ν΄αναδυθεί κάποια λύση μέσα από το χάος και τη σύγχυση, τότε αυτό που εμφανίζεται είναι κάτι το υπέροχο και συναρπαστικό". Πολύ σωστή σκέψη και δοκιμασμένη. Όμως που κολάει με όλα τα προηγούμενα που μας είχε πιπιλήσει το μυαλό~ Ενώ μέχρι τώρα επαναλάμβανε κουραστικά ότι μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε , όποτε το θέλουμε και με ελάχιστη προσπάθεια, τώρα ξαφνικά από το καπέλο του μάγου τραβάει αναπάντεχα την "υπομονετική προσμονή" και την "αβεβαιότητα του αποτελέσματος", που μπορεί να μην ταυτίζεται με το αρχικά επιθυμητό ...;
Τι να συμβαίνει άραγε ~ Πρόκειται για στραβοτιμονιά ή απλά προσπαθεί με κάποιες δανικές σκέψεις να μετριάσει και να καλύψει την εμπορικότητα που ουσιαστικά στοχεύει~
Τέλος, για να χρυσώσει πάλι το χάπι, μας επιφυλάσσει για γκραντ φινάλε τον έβδομο"νόμο του Ντάρμα", ή του σκοπού της ζωής. Εδώ μας εκμυστηρεύεται ότι σύμφωνα μ΄ αυτό το νόμο, ο κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα μοναδικό χάρισμα (γιατί άραγε μόνο ένα~), καθώς και ένα μοναδικό τρόπο για να το εκφράσει!
"Ο καθένας μας έχει έρθει εδώ για να ανακαλύψει τον αληθινό του Εαυτό".Τίποτε πιο αληθινό! Όμως στη συνέχεια ξαναρχίζει το γνωστό τροπάρι-μάντρα του Τσόπρα (πες, πες θα το πιστέψουμε!) : " Η έκφραση των χαρισμάτων σας για την ικανοποίηση αναγκών δημιουργεί απεριόριστο πλούτο και αφθονία".
Η εύλογη απορία μας επιστρέφει δριμύτερη : Πως μπορούμε να συνδυάσουμε την αναζήτηση του αληθινού Εαυτού που προϋποθέτει την αρχική άγνοια και την υπέρβαση όλων των πεπερασμένων αντιλήψεων, με την εκπλήρωση όλων των εγωικών επιθυμιών ~ Για έναν πραγματικά πνευματικό άνθρωπο ο αληθινός πλούτος είναι η αυτάρκεια και η υπέρβαση των επιθυμιών.
Θα μπορούσαμε να ήμασταν χαρούμενοι που τελειώσαμε με αυτό το εγχειρίδιο της "επιτυχίας", αν δεν υπήρχε και το κερασάκι για να προσθέσουμε στην κορυφή της τούρτας ή ορθότερα στον επίλογο του βιβλίου. Σαν γνήσιος πνευματικός ηγέτης μεγάλου βεληνεκούς (αν και χολιγουντιανού τύπου) , ο κος Τσόπρα ζηλεύοντας τη δόξα του δασκάλου του, Μαχαρίσι Μαχές, σπεύδει να δημιουργήσει ένα << Διεθνές Δίκτυο για την Πνευματική Επιτυχία >> (GlobalNetworkforSpiritualSuccess) με σκοπό (μέσω της καθημερινής άσκησης των "7 νόμων") "τη δημιουργία μιας πολύ σημαντικής ομάδας επιτυχημένων ανθρώπων, που θα μπορούν να επιφέρουν πολλές και κρίσιμες αλλαγές στον πλανήτη μας"!!! Και μη χειρότερα ! ...;.Για να γίνει κανείς μέλος στο δίκτυο δε ζητάει επί του παρόντος συνδρομή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να του στείλετε το όνομα και τη διεύθυνσή σας. Θα λάβετε σύντομα μια κάρτα με τους επτά νόμους και θα ενημερώνεστε τακτικά για κάθε δραστηριότητα και πρωτοβουλία του εμπνευστή του Δικτύου. Ως δημιουργός πολυάριθμων οπτικοακουστικών προγραμμάτων αυτοβελτίωσης, ευεξίας και αυτό-ίασης καθώς και αιθέριων ελαίων, αφεψημάτων και ποικίλων άλλων εξωτικών ελιξιρίων, ο κος Τσόπρα θα έχει, έτσι, τη χαρά να σας συμπεριλάβει, μέσω των παραρτημάτων τους στις 4 ηπείρους, στο πελατολόγιό του. Εφ όσον κάποιος τον αποδέχεται ως πνευματικό για την υλικο-πνευματική επιτυχία, γιατί να μην αγοράσει και ένα μαγικό ελιξίριο νεότητας που 45 αστέρες του Χόλυγουντ συνιστούν ανεπιφύλακτα~
Κλείνοντας θα χρησιμοποιήσω αντίστροφα τη " μέθοδο Τσόπρα" : Θα παραθέσω ένα βαρυσήμαντο φιλοσοφικό απόφθεγμα από την εισαγωγή του βιβλίου του, για να ενισχύσω τα δικά μου συμπεράσματα :
You are what your deep, driving desire is
As your will is, so is your deed
As your deed is, so is your destiny
Brihadaranyaka Upanishad IV, 4.5
Δηλαδή ελεύθερα μεταφραζόμενο :
Είσαι ότι και η βαθύτερη επιθυμία σου
Όποια είναι η θέλησή σου, τέτοια είναι και η πράξη σου
Όποια είναι η πράξη σου, τέτοια είναι και η μοίρα σου
Μπριχανταρανυάκα ΟυπανισαντIV, 4.5
Ανάλυση της χημικής σύστασης και της θρεπτικής αξίας του βιβλίου:
Σάκχαρα: 60%
Λίπη: 30%
Πρωτείνες: 0%
Βιταμίνες: σε αδρανή μορφή, μη απορροφήσιμες
Επιβλαβείς ουσίες: πολλές : χρωστικές, αρωματικές και συντηρητικές.
Γενικό συμπέρασμα: Η Υπηρεσία Πνευματικών Καταναλωτών σας ενημερώνει ότι το προϊόν αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά την ψυχική και πνευματική υγεία αν ληφθεί στα σοβαρά!
Θέλοντας να κάνω μια ακόμα βαθύτερη και εμπεριστατωμένη ανάλυση του προϊόντος αυτού, χρησιμοποίησα ένα ειδικό πρόγραμμα για την ανάλυσή του και ζήτησα να μου δοθούν οι κανόνες που χρησιμοποιούνται για να εξασφαλιστεί μια τέτοια εμπορική επιτυχία .
Έτσι το πρόγραμμα εντόπισε 7 κανόνες που τους ονόμασα :
"Οδηγός του Επιτυχημένου Πωλητή Ονείρων" και σας τους δίνω δωρεάν!
1)Χρησιμοποίησε λέξεις κλειδιά που ξυπνούν τη δίψα για εύκολο κέρδος και επιτυχία
2)Τόνισε μόνο τη μία πλευρά του νομίσματος, που υπογραμμίζει το άκοπο και άμεσο, ενώ παράλειψε τις αναπόφευκτες δυσκολίες και τις θυσίες που απαιτούνται.
3)Κάνε να φαίνεται σίγουρο και γρήγορο το αποτέλεσμα.
4)Χρησιμοποίησε "πιασιάρικες" αναφορές και επιλεγμένα αποσπάσματα από πνευματικές πηγές. Όσο πιο αξιοσέβαστες τόσο το καλύτερο.
5)Μη παραλείπεις το επιστημονικοφανές και περισπούδαστο ύφος
6)Σε όλα αυτά πρόσθεσε και ένα επίχρισμα παγκοσμιότητας και προόδου με άφθονο σιρόπι αγάπης ...;
7)Κάνε τέλος μια γερή διαφήμιση και βάλε να πούμε δυο καλά λογάκια επώνυμοι (άσχετα από πιο χώρο: θεάματος, αθλητισμού, μόδας, κοσμικών κύκλων, κλπ)
Υ.Γ. Μετά τη μεγάλη εμπορική επιτυχία του βιβλίου που "άλλαξε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους", όπως ταπεινά υποστηρίζει ο ίδιος , ο Τσόπρα έγραψε και δύο άλλα με παρόμοιο τίτλο, προφανώς ακολουθώντας την ίδια πετυχημένη συνταγή! "Οι Επτά Πνευματικοί Νόμοι για Γονείς" και οι "Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Υοga".
1o Πανελλήνιο διαδραστικό Συμπόσιο, 22/5/011
Δεν θα αναφερθώ ούτε στην άγνοια της φυσικής πραγματικότητας , που ο κος Δανέζης έξοχα μας παρουσιάσε, όπως πάντα, ούτε στην κοινωνική και ιστορική εικονική πραγματικότητα , όπως επιδεξιότατα πλάθεται από την εκπαίδευση, την προπαγάνδα και τα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης. Οι άρχοντες κάθε τόπου και τα ιερατεία, οι "θαυματοποιοί" του σπηλαίου στον Πλάτωνα, πάντα χειρίζονταν και έλεγχαν την πληροφορία για ίδιον όφελος. Χωρίς να υποστηρίζω ότι αυτές οι εικονικότητες είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη , θα εστιαστώ περισσότερο στην υποκειμενική ψυχολογική πραγματικότητα, που έχει να κάνει με την εικόνα και την εμπειρία του ίδιου του ατόμου για τον εαυτό του. Στην παρουσίασή μου θα αναλύσω το περιεχόμενο δύο σχετικών βίντεο που έχω δημιουργήσει και υπάρχουν στο you tube. Το πρώτο τιτλοφορείται " Ο Πόνος και ηΆγνοιατης πραγματικότητας" και το δεύτερο "Η Έξοδος από τον Πόνο", το οποίο είναι και το πιο δημοφιλές από όσα έχω ανεβάσει.
Ας δούμε το πρώτο και μετά το σχολιάζουμε : ...;..
Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο,βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας.Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα,μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία.Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους:ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις μεθόδους αξιολόγησης. ...Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου,και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου.Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία...Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία,Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.Η άγνοια της πραγματικότητας είναι η ρίζα του πόνου σε αυτό το θέατρο των σκιών.Ο νους πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει.Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωήςκαι αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη.Τις περισσότερες φορές δεν βλέπουμε τον άλλο,
Όλοι μας χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές ή μηχανισμούς για ν' ανακουφιστούμε από την εσωτερική ένταση και να προφυλαχθούμε από επώδυνες εμπειρίες. Από τους μηχανισμούς αυτούς μερικοί λειτουργούν συνειδητά, οι πιο πολλοί όμως λειτουργούν ασυνείδητα. Οι ψυχικοί μηχανισμοί που χρησιμοποιούμε ασυνείδητα για να μειώσουμε το άγχος και να διευθετήσουμε τις συγκρούσεις μας, λέγονται αμυντικοί μηχανισμοί. Υπάρχει μεγάλος αριθμός αμυντικών μηχανισμών και κάθε άτομο μπορεί να χρησιμοποιεί κάποιο συνδυασμό από αυτούς. Όσο πιο φυσιολογικό είναι το άτομο τόσο λιγότερες είναι οι ασυνείδητες συγκρούσεις της παιδικής του ηλικίας, που δεν έχουν λυθεί, οπότε και μικρότερη η ανάγκη για κινητοποίηση αμυντικών μηχανισμών. Όσο πιο νευρωτικό ή διαταραγμένο στην προσωπικότητα του, τόσο υπάρχουν άλυτες ασυνείδητες συγκρούσεις, που συνεχώς κινητοποιούν αμυντικούς μηχανισμούς, που δημιουργούν συμπτώματα και έκπτωση της διαπροσωπικής ή κοινωνικής ή επαγγελματικής λειτουργίας του ατόμου. Ορισμένοι μιλούν επίσης για «ώριμους» ή «προσαρμοστικούς» και «ανώριμους» ή «δυσπροσαρμοστικούς» μηχανισμούς ανάλογα με τον βαθμό που παραποιείται η πραγματικότητα, σαν αποτέλεσμα της λειτουργίας του συγκεκριμένου αμυντικού μηχανισμού. Σε κάθε περίπτωση λειτουργούν ως παραμορφωτικοί φακοί. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικούς, χωρίς να τους αναλύσουμε : αναπλήρωση, αναστροφή, απώθηση, άρνηση, διανοητικοποίηση, διάσχιση, διαχωρισμός, εκδραμάτιση, ενσωμάτωση, εξιδανίκευση, καταστολή, μετάθεση, μετατροπή, μόνωση, παλινδρόμηση, υποκατάσταση κ.λπ.
Προβολή λέγεται εκείνος ο μηχανισμός άμυνας κατά τον οποίο το άτομο μεταθέτει στους άλλους στοιχεία , ιδιότητες, συμπεριφορές που υπάρχουν μέσα του, προκειμένου να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες ή ενοχές.
Ο μηχανισμός της προβολής διαλύει το σύνδεσμο ανάμεσα στις επικίνδυνες ενορμήσεις και το Εγώ και σ΄αυτό μοιάζει με την άμυνα της απώθησης. Δηλαδή το ασυνείδητο [Αυτό (id)] στην απώθηση όσο και το Εγώ στην προβολή εμποδίζουν τις απειλητικές ενορμήσεις να συνειδητοποιηθούν. Με την απώθηση η ανεπιθύμητη σκέψη απωθείται, καταχωνιάζεται στο ασυνείδητο, ενώ στην προβολή αποδίδεται στον έξω κόσμο
Η προβολή ανακουφίζει το άτομο ψυχικά , γιατί το απαλλάσσει από το δυσβάσταχτο φορτίο των ενοχών και των ευθυνών.
άλλωστε ,όπως έγραφε και ο Κ.Π.Καβάφης:
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπαςτον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,αν δεν τους κουβανείς μες την ψυχή σου,αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου
βλέπουμε συνεχώς τον εαυτό μας. Δηλαδή προβάλλουμε τις δικές μας ποιότητες στους άλλους. Αλλά ποιόν εαυτό προβάλλουμε~ Τον ψευδαισθησιακό, τον κατακερματισμένο εαυτό, που είναι αποτέλεσμα ενδοβολής πολλαπλών εξωτερικών καθρεπτισμών των άλλων συνανθρώπων, που και αυτοί με τη σειρά τους προβάλλουν στον καθρέφτη της συνείδησής μας το δικό τους φαντασιακό εαυτό ...;Μοιάζει δηλαδή με το δωμάτιο των καθρεπτών με τα πολλαπλά είδωλα, που κατασκεύασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο Γκουρτζίεφ και στη συνέχεια ο Ουσπένσκυ υποστηρίζουν ότι το εγώ του ανθρώπου αποτελείται από πολυάριθμα διαφορετικά και συχνά αντιθετικά υπο-εγώ που εναλλάσσονται στο τιμόνι της συνειδητότητας, αλλά αγνοούν το ένα την παρουσία των άλλων, εξ αιτίας της ύπαρξης μονωτικών ψυχολογικών διαχωριστικών , που ονομάζουν αντικρουστήρες. Ο Ηράκλειτος δηλώνει χαρακτηριστικά : « Ξεχνούν και δεν προσέχουν ότι συμβαίνει γύρω τους, στον ξύπνιο τους οι άνθρωποι ,όπως στον ύπνο τους. Οι ανόητοι, αν και ακούν είναι σαν τους κουφούς : σ'αυτούς ταιριάζει το γνωμικό πως και παρόντες απουσιάζουν. Δεν πρέπει να μιλά κανένας και να πράττει σαν να είναι κοιμισμένος. Ένας και κοινός είναι ο κόσμος για τους ξυπνητούς. Οι κοιμισμένοι ζουν ο καθένας στο δικό του κόσμο. Θάνατος είναι ότι βλέπουμε στον ξύπνιο μας κι όνειρα ότι βλέπουμε στον ύπνο μας ». Αυτό το προσωπικό σύμπαν στο οποίο είναι καθηλωμένοι, δογματικοί , ασυνείδητοι και απομονωμένοι οι άνθρωποι, αντιστοιχεί στην κατάσταση του δεσμώτη στο βάθος του σπηλαίου του Πλάτωνα. Η έννοια του σπηλαίου προϋπάρχει στα Ορφικά κείμενα , όπου ο γήινος κόσμος απεικονίζεται στεγασμένος μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο. Στη σύγχρονη εποχή ο Μύθος του σπηλαίου έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά λογοτεχνικά κείμενα και κινηματογραφικά έργα, όπως τον Γλάρο Ιωνάθαν και το Μάτριξ, για να αναφέρω τα πιο δημοφιλή.
Δεν παρατηρούμε σχεδόν ποτέ την πραγματικότητα, μέχρι να μας συμβεί κάποια εκστατική εμπειρία.
Βλέπουμε σκιές που προβάλλονται στον τοίχο του σπηλαίου (στην οθόνη του νου) μέχρις ότου κατορθώσουμε να ελευθερωθούμε από τις αλυσίδες και ανεβούμε στον κόσμο του φωτός. Σε περιπτώσεις μεγάλου κινδύνου, ξαφνιάσματος, έντονης φυσικής προσπάθειας ή βαθιάς χαλάρωσης μπορεί να σύννεφα των σκέψεων να αραιώσουν και να δούμε για λίγο καθαρά, χωρίς την παρεμβολή των νοητικών παραμορφώσεων. Ο Maslow τις ονομάζει "Κορυφαίες Εμπειρίες". Οι Ταοϊστές, σαρτόρι. Δυστυχώς αυτή η λάμψη που φωτίζει τα σκοτάδια διαρκεί ελάχιστα και συχνά την ξεχνάμε ή στην καλύτερη περίπτωση αποτελεί το πρώτο βήμα, την αρχή μιας επίπονης, και σταδιακής πορείας προς τη γνώση και την αλήθεια.
"Σηκώνεται, στρέφει το λαιμό του, περπατά, κοιτάζει προς το μέρος της φωτιάς και εν συνεχεία προς τα αντικείμενα που περιδιαβαίνουν το παρατείχισμα" (Από τον Μύθο του Σπηλαίου)
Βλέπουμε ότι προβάλλει, ή ότι ερμηνεύει ο νους: ζούμε στην ερμηνεία, στο μάτριξ των νοητικών προγραμμάτων που διαθέτουμε, σύμφωνα με τις προσδοκίες, τις πεποιθήσεις και τις μεθόδους αξιολόγησης. ...
Ο φιλοσοφικός υλισμός δέχεται ότι τα αισθήματα είναι «σύμβολα» των πραγμάτων. Θα ήταν ακριβέστερο να πούμε είδωλα ή απεικονίσεις πραγμάτων. Είναι γνωστό πως ο εγκέφαλος φιλτράρει και επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που συλλέγουν οι αισθήσεις μας. Υπολογίζεται ότι από τα εκατομμύρια των πληροφοριών χρησιμοποιεί μόλις ένα 10% για να κατασκευάσει την εικόνα που αντιλαμβανόμαστε ως "πραγματικότητα". To είδος των ερεθισμάτων που θα επιλέξει για να επεξεργαστεί, εξαρτάται από τον εγγενή προγραμματισμό του. Έτσι, ακόμη κι αν ο αμφιβληστροειδής του οφθαλμού μας κατέγραφε μια παρουσία που βρίσκεται έξω από τις πεποιθήσεις και τον προγραμματισμό μας, π.χ. ένα αστρικό σώμα ή την ενεργειακή αύρα, αυτή εικόνα θα περνούσε απαρατήρητη στη συνείδησή μας, αν δεν ταίριαζε με τις πεποιθήσεις μας ! Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες αισθήσεις. Στη διαταραχή μετατροπής , που παλιά ονομαζόταν κακόφημα "υστερία" και ιστορικά μετά τον Ιπποκράτη μελέτησαν ο Σαρκώ με τον Φρόϋντ, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως απώλεια της αίσθησης της αφής ή του πόνου, διπλωπία (βλέπει διπλά τα αντικείμενα), τύφλωση, κώφωση, παράλυση, χωρίς όμως να υπάρχει οργανική βλάβη! Παρομοίως η ύπνωση μπορεί να υποβάλλει σε κάποιον να βλέπει ή να μην βλέπει ένα αντικείμενο σε κατάσταση εγρήγορσης.
Ο εγκέφαλος έχει μια διπλή δράση. Συλλαμβάνει φιλτραρισμένα ερεθίσματα και στη συνέχεια προβάλλει στη συνειδητότητα επεξεργασμένες εικόνες. Θα λέγαμε ότι πιο πολύ είναι προβολέας παρά δέκτης! Όταν βλέπεις ένα πρόσωπο και λες ότι είναι άσχημο, αυτό που βλέπεις δεν είναι μια ουδέτερη περιγραφή των χαρακτηριστικών, αλλά η κριτική ερμηνεία μέρους ενός ειδώλου, στην οποία προστίθενται αυθαίρετα δικά σου στοιχεία αξιολόγησης. Λόγω των διαφορετικών προγραμματισμών και ανάλογα με τη διάθεσή του , ο κάθε άνθρωπος θα δει και κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κοινοί κώδικες ερμηνείας που μεταβάλλονται από εποχή σε εποχή και από λαό σε λαό. Για το λόγο αυτό λέμε ότι ζούμε ο καθένας στη δική του πραγματικότητα! Σε κατάσταση αισθητηριακής έλλειψης, που παράγεται σε ειδικές δεξαμενές (floating tanks ) ισοτονικού και ισοθερμικού υγρού, όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι έχουν έντονες ψευδαισθήσεις. O εγκέφαλος προβάλλει αισθητικές εμπειρίες, σαν όνειρα με ανοιχτά μάτια . Αυτό το φαινόμενο είναι ενεργό και στην καθημερινότητα, αλλά επισκιάζεται από την ένταση των εξωτερικών ερεθισμάτων. Όπως δηλαδή συμβαίνει με τα αστέρια στον ουρανό την ημέρα. Αν όμως κάποιος έχει την ατυχία να πέσει μέσα στο «πηγάδι» της συνειδητότητάς του , όπως συμβαίνει με τους ψυχωτικούς, αυτά τα φυσιολογικά αόρατα στοιχεία εμπλέκονται ενεργά με την συμβατική πραγματικότητα . Όταν με τον διαλογισμό γίνεται διάφανη η ατμόσφαιρα των σκέψεων, και σταματάει ο μηχανισμός της προβολής, που μας μονώνει από το εξωτερικό περιβάλλον, αλλά και την εσωτερική μας υπόσταση, αρχίζει να λειτουργεί ένα άλλο κανάλι αμεσότερης και ασφαλέστερης κατανόησης, που ονομάζουμε διαίσθηση και διόραση. Το ενεργειακό μας πεδίο, στα διάφορα κραδασμικά στρώματα, δέχεται και εκπέμπει πλήθος μηνυμάτων , που συνήθως μένουν στο περιθώριο της συνειδητότητας ή αναμειγνύονται με νοητικές προβολές. Όταν ανοίξει η πρόσβαση αυτού του πεδίου στη συνείδηση, τότε παράγονται πολλά από τα φαινόμενα που μελετά η μεταφυσική και η παραψυχολογία. Σ΄αυτό το επίπεδο τα χωροχρονικά όρια εκμηδενίζεται και η ίδια η φαινομενικά σταθερή ύλη γίνεται ρευστή και εύπλαστη. Μιλάμε για Έξω Αισθητηριακή Αντίληψη, Πρόγνωση, Οπισθόγνωση, Τηλεπάθεια, Τηλεκινησία, Ψυχομετρία, Υλοποίηση, Εξαΰλωση, Τηλεμεταφορά, πρόσβαση στα Συμπαντικά αρχεία ( Ακασικό Πεδίο ή Μορφογενετικά πεδία) κλπ.
Οι μύστες όλων των εποχών περιέγραψαν παρόμοιες εμπειρίες που επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα της κβαντομηχανικής. Η σύγχρονη επιστήμη αρχίζει δειλά δειλά να προσεγγίζει πειραματικά αυτά τα φαινόμενα που στο παρελθόν ανήκαν στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Θα δώσω δύο παραδείγματα. Από τις αρχές του ΄90 έγιναν γνωστά τα πρώτα πειράματα κβαντικής τηλεμεταφοράς . Πριν από μερικά χρόνια (το 1993), μια διεθνής ομάδα έξι επιστημόνων από τις ΗΠΑ, Καναδά, Ισραήλ (C.Bennett της IBM, R.Jozsa, W.Wootters, G.Brassard, C.Crepeau, A.Peres) βρήκαν έναν τρόπο για να πραγματοποιήσουν το πολυσυζητημένο φαινόμενο της τηλεμεταφοράς, χρησιμοποιώντας ένα πολυσυζητημένο παράδοξο φαινόμενο της κβαντομηχανικής, γνωστό ως φαινόμενο Einstein - Podolsky - Rosen. Εν συντομία, βρήκαν έναν τρόπο να ανιχνευθεί-αναλυθεί ένα μέρος των πληροφοριών από ένα αντικείμενο Α, το οποίο κάποιος θα ήθελε να τηλεμεταφέρει, ενώ συγχρόνως προκαλείται το πέρασμα πληροφορίας, μέσω του φαινομένου Einstein-Podolsky-Rosen, σε ένα άλλο αντικείμενο C, το οποίο δεν έχει έλθει ποτέ σε επαφή με το αντικείμενο Α. Αργότερα, με κατάλληλη επεξεργασία του C ανάλογα με τις ανιχνευθείσες πληροφορίες, είναι δυνατό να οδηγηθεί με κατάλληλους μηχανισμούς το αντικείμενο C ακριβώς στην ίδια κατάσταση, όπως ήταν το Α προτού αυτό αναλυθεί. Μια άλλη πειραματική επιβεβαίωση της κβαντικής τηλεμεταφοράς πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ τον Δεκέμβριο του 1997. Αυτό το πρόγραμμα διευθύνθηκε από τον Δρ. Anton Zeilinger του Ιδρύματος για τη πειραματική φυσική στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ. Το πείραμα Caltech (California Institute of Technology) πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο (Οκτώβριος) του 1998. Πήρε το πείραμα του Ίνσμπρουκ και επέτυχε ακόμη ακριβέστερα αποτελέσματα με την προσθήκη ενός τρίτου ανιχνευτή στις συσκευές πειράματος. Αυτά τα πειράματα πιθανόν να μην οδηγούν επί του παρόντος στην τεχνολογία του Star Trek, αλλά μπορούν να βοηθήσει στην περίτεχνη κρυπτογραφία και στα "κβαντικά computers, με απείρως μεγαλύτερες δυνατότητες από τα σημερινά.
O Ronald Mallett, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Connecticut βασίστηκε στις εξισώσεις του Αϊνστάιν για να σχεδιάσει μία χρονομηχανή που χρησιμοποιεί την κυκλοφορία δεσμών laser. Επί του παρόντος τα πειράματα γίνονται με υποατομικά σωματίδια (νετρόνια.). Η θεωρία του Αϊνστάιν αποδέχεται τη δυνατότητα μιας χωροχρονικής στρέψης, αλλά υποστηρίζει ωστόσο ,ότι χρειάζεται μία ανυπολόγιστα γιγάντια ποσότητα μάζας. Ο Mallett, καθηγητής φυσικής για 30 χρόνια, υπολόγισε μια εναλλακτική λύση, Η χρονομηχανή που σχεδιάσε, χρησιμοποιεί φως με τη μορφή κυκλοφορούμενου laser, για να στρεβλώσει ή να καμπυλώσει το χρόνο, αντί να χρησιμοποιηθούν αντικείμενα με μάζα. Ο κος Δανέζης είναι πιο ειδικός να μας δώσει λεπτομερέστερες εξηγήσεις. Ο καθηγητής Mallett είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και πιστεύει πως ο άνθρωπος θα μπορέσει να ταξιδέψει στο χρόνο μέσα σ' αυτόν τον αιώνα. Κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν την ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο ανησυχητική, αν και ο Mallett - συνήγορος της θεωρίας των παραλλήλων συμπάντων - μας εγγυάται πως οι χρονομηχανές δε θα παρουσιάσουν κανέναν κίνδυνο.
«Το παράδοξο του παππού (η υπόθεση ότι κάποιος ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σκοτώνει τον παππού του) δεν αποτελεί ζήτημα» λέει ο Mallett. «Κατά μία άποψη, το ταξίδι στο χρόνο σημαίνει πως ταξιδεύεις συγχρόνως στο χρόνο αλλά και μέσα σε άλλα σύμπαντα. Εάν πας πίσω στο παρελθόν, θα βρεθείς σε άλλο σύμπαν. Μόλις φτάσεις στο παρελθόν, κάνεις μία επιλογή και τότε γίνεται ένας διαχωρισμός. Το δικό μας σύμπαν δε θα επηρεαστεί από αυτό που κάνεις στην επίσκεψή σου στο παρελθόν».
Γύρω μας υπάρχουν αόρατες μικροσκοπικές και μακροσκοπικές πραγματικότητες. Υπάρχουν αόρατες ακτινοβολίες και ενεργειακά πεδία, που όμως μας επηρεάζουν καταλυτικά. Κάθε αόρατο στις αισθήσεις μας πεδίο μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο είναι δυνατόν να εισχωρήσουμε, αν καταφέρουμε να συντονιστούμε. Η συνειδητότητα μπορεί να ξεφύγει από τα δεσμά των αισθήσεων (το σπήλαιο) και να ανυψωθεί σε ανώτερα επίπεδα απ΄ όπου ελεύθερη θεωρεί την πραγματικότητα των όντων.
Τα φαινόμενα των εξωσωματικών εμπειριών (Ο.Β.Ε.) , των περιθανάτιων φαινομένων (N.D.E. R.Moody, ΜelvinMorse, El.Kubler Ross, Τάκης Ευδόκας, κ.άλλ. ) και της προγεννητικής μνήμης (Kαυκαλίδης, Braian Weiss, S.Grof και άλλοι) μελετούνται πλέον από πολλούς επιστήμονες, που καταλήγουν να επιβεβαιώσουν τη λειτουργία της συνειδητότητας εκτός του σώματος , όπως διαισθητικά και εμπειρικά γνώριζαν οι μύστες και οι αρχαίοι φιλόσοφοι. Οι γνωστοί φυσικοί νόμοι δεν καταργούνται στα λεγόμενα «θαύματα», αλλά συμπληρώνονται από άλλους νόμους ανώτερης τάξης. Η μία πραγματικότητα διεισδύει μέσα στην άλλη και όλες μαζί αποτελούν μια αδιάσπαστη Ενότητα.
Τελικά επιστήμη είναι να έχεις μια ενδιαφέρουσα υπόθεση για κάτι και να προσπαθείς να δεις αν είναι σωστή, διατηρώντας ως το τέλος μέσα σου την αμφιβολία για την ορθότητά της. Ψευδοεπιστήμη είναι να έχεις μια πίστη για κάτι και να προσπαθείς να την αποδείξεις με κάθε τρόπο ως ορθή, επιμένοντας να την υποστηρίζεις ακόμη κι αν δεν μπορείς να αποδείξεις την αξία της και μη λαμβάνοντας υπ'όψιν τα ενάντια επιχειρήματα. Όταν όμως η επιστήμη περιορίζει αυθαίρετα τον κύκλο της παρατήρησής της και περιχαρακώνεται σε μια δογματική κοσμοθέαση, γίνεται με τη σειρά της ψευδοεπιστήμη. Ο επιστημονισμός*, οδηγεί σε μια επικίνδυνη παραμόρφωση του επιστημονικού κοσμοειδώλου και διακατέχεται από τις χαμηλές παρορμήσεις της δύναμης, της εξουσίας και της εκμετάλλευσης· έχει μικρή ή περιστασιακή σχέση με τη φιλαλήθεια και είναι μισαλλόδοξος, ψυχρός, αλαζονικός και καταστρεπτικός. Αλλά η επιστημονική παρόρμηση ήταν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη μεταφυσική επιθυμία του ανθρώπου να γίνει συμμέτοχος στο μυστήριο της ύπαρξης και κοινωνός της αλήθειας. Ο πόθος της γνώσης, στην περίπτωση αυτή, πηγάζει από μια ειλικρινή και ανιδιοτελή αγάπη για την ίδια τη γνώση, που οδηγεί τον άνθρωπο σε μια ψυχική ανάταση, σε έναν εσωτερικό φωτισμό, στη μέθεξή του με το άπειρο, με το θείο, απαλλαγμένος βέβαια από τις δεισιδαιμονίες και τις προλήψεις. Ενώ η μελέτη των παραφυσικών φαινομένων χρίζει λεπτομερή και αυστηρό έλεγχο, η αυτογνωσία, επειδή είναι καθαρά βιωματική, δεν έχει ανάγκη από εξωτερικές επιβεβαιώσεις και αποδείξεις, έτσι όπως δεν χρειάζεται να πείσεις κανένα ότι είσαι χαρούμενος ή λυπημένος.... Απελευθέρωση ή αφύπνιση, λοιπόν σημαίνει την έξοδο από το μερικό και γι αυτό ψευδαισθησιακό, στο γενικό, από το περιορισμένο στο απεριόριστο, από το χρονικό στο άχρονο, από το φαινομενικό γίγνεσθαι στο Είναι. Κάθε βαθμίδα συνείδησης συνοδεύεται από τη δική της αλήθεια και το δικό της βαθμό πραγματικότητας. Η απόλυτη αλήθεια βρίσκεται στην κορυφή αυτής της κλίμακας και ταυτίζεται με το Ένα Αγαθό του Πλάτωνα.
Είδαμε ότι υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες ανάμεσα στη μυστικιστική και στην κβαντική θεώρηση του κόσμου. Υπάρχει όμως και μια βασική διαφορά. Η απόκτηση ανώτερων γνώσεων στον εσωτερικό επιστήμονα , συνοδεύεται από την υποκειμενική του μεταμόρφωση. Για τον ακαδημαϊκό επιστημονικό κόσμο όμως, οι νέες επαναστατικές γνώσεις, πέρα από την αναζήτηση κερδοσκοπικών τεχνικών εφαρμογών, παραμένουν κλεισμένες στις απλησίαστες σφαίρες της θεωρίας και της αφαίρεσης. Οι περισσότεροι επιστήμονες δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν τις φιλοσοφικές, πολιτιστικές και πνευματικές συνέπειες των θεωριών τους. Το μεγαλύτερο μέρος απ΄αυτούς εξακολουθεί να υποστηρίζει ενεργά μια κοινωνία που βασίζεται στη διασπασμένη μηχανιστική άποψη του κόσμου, μια κοινωνία ανισότητας, οικολογικής καταστροφής και βίας. Αρνούνται να δουν το ενιαίο και αρμονικό σύνολο του κόσμου, με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι δομές στη σημερινή κοινωνία είναι ξεπερασμένες και δεν αντανακλούν την αρμονική αλληλουχία που παρατηρούμε στη φύση. Η σημερινή κρίση σε όλα τα επίπεδα είναι καθρέφτης αυτής της ανισορροπίας. Το ανθρώπινο γένος , αν θέλει να επιβιώσει και να ευημερήσει καλείται να βγει από το σπήλαιο της άγνοιας και των ψευδαισθήσεων, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Αρωγοί αυτής της προσπάθειας πρέπει να σταθούν, σε αρμονική συνεργασία με τους φιλοσόφους και τους διανοούμενους, οι συνειδητοποιημένοι επιστήμονες .
Φίλε μου, ξέχασες και πάλι ότι ο νόμος δε νοιάζεται γι' αυτό, πώς μια κατηγορία πολιτών θα απολαμβάνει εξαιρετική ευτυχία, αλλά κινεί τους μηχανισμούς ώστε το αγαθό αυτό να τα' απολαύσει όλη η πόλη, οδηγώντας τους πολίτες με πειθώ και με εξαναγκασμό σε σύμπνοια" υποχρεώνοντάς τους να μεταδίδουν ο ένας στον άλλο την ωφέλεια που ο καθένας τους θα είναι σε θέση να προσφέρει στα κοινά. Κι ο ίδιος νόμος επιδιώκει ν' αναδείξει τέτοιους άνδρες στην πόλη, όχι για να τους δώσει το ελεύθερο να στραφεί ο καθένας τους όπου θέλει, αλλά για να τους αξιοποιήσει στο έπακρο για να δεθεί η πόλη με δεσμούς φιλίας.
Ο παρακάτω όρκος, κάτι ανάλογο με τον όρκο του Ιπποκράτη που δίνουν οι γιατροί, έχει προταθεί από το φοιτητικό τμήμα της Αμερικανικής Ομάδας της Pugwash *, (της διεθνούς κινήματος των επιστημόνων για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη) ως κατάλληλος για την τελετή αποφοίτησης όλων των νέων επιστημόνων:
«Υπόσχομαι να εργαστώ για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η επιστήμη και η τεχνολογία θα χρησιμοποιούνται με κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο. Δεν θα χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για οτιδήποτε έχει σκοπό να βλάψει τους ανθρώπους ή το περιβάλλον. Καθ' όλη τη σταδιοδρομία μου θα εξετάζω έγκαιρα τις ηθικές συνέπειες της επιστημονικής δράσης μου. Παρότι οι αξιώσεις της θέσης που θα κατέχω μπορεί να είναι πολύ μεγάλες, αποδέχομαι αυτή τη δήλωση, διότι αναγνωρίζω ότι η ατομική ευθύνη αποτελεί το πρώτο βήμα στο δρόμο για την ειρήνη.»Ο νους εκπαιδεύεται να κοιτάζει αόριστα ένα λουλούδι με το βλέμμα του βοτανολόγου, και μια καρδιά με τη γνώση ενός ανατόμου. Κανείς επιστήμονας δεν βρήκε αναλύοντας ένα τριαντάφυλλο, αυτό που ονομάζουμε ομορφιά...Τα πάντα έγιναν βαρετά, προβλέψιμα. Χάθηκε η μαγεία...
Το αληθινό θαύμα και η πραγματική μαγεία είναι η θεώρηση του όντος Όντος : αυτού που πραγματικά υπάρχει και είναι πιο πλούσιο και αξιοθαύμαστο και από την πιο ξέφρενη φαντασίωση. Ζούμε μέσα σε ένα θαύμα αλλά τα μάτια μας είναι νυσταγμένα και η όραση θολή. Βλέπουμε πίσω από ένα καταρράκτη σκέψεων και μνήμης.
Όλη μας η ζωή είναι μια ερμηνεία, Δεν σχετιζόμαστε με αληθινούς ανθρώπους, με τη φύση, με το σύμπαν, αλλά με ολογράμματα κατασκευασμένα από εμάς τους ίδιους.Η άγνοια της πραγματικότητας είναι η ρίζα του πόνου σε αυτό το θέατρο των σκιών.
Ενώ ο πόνος είναι το αποτέλεσμα της άγνοιας, μπορεί να λειτουργήσει και ως πικρό φάρμακο για την άγνοια! Ο πόνος από τη φύση του δεν επιβεβαιώνει αλλά διαψεύδει, καταρρίπτει, διαλύει. Αυτή η διάψευση τι προκαλεί στο νου, που είναι φτιαγμένος από την ιζηματική συσσώρευση πολλών στρωμάτων σκέψεων, συναισθημάτων και δράσεων ;
Συντρίβει την ψευδαίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας.. Όσο μεγαλύτερος ο πόνος τόσο μεγαλύτερη η ματαίωση και η δυνατότητα κατάρρευσης της εγωικής φυλακής. Λέγω δυνατότητα γιατί δυστυχώς όλοι οι άνθρωποι δεν τον αξιοποιούν το ίδιο. Μερικοί καταφεύγουν στην αναισθησία με διάφορα χημικά ή ψυχολογικά ναρκωτικά και άλλοι στην αυτοκαταστροφή ή την κατάθλιψη. Χρειάζεται δηλαδή μια ειδική ψυχοσύνθεση και κατάλληλη προετοιμασία, ίσως και κάποια εξωτερική βοήθεια για να γίνει ο πόνος σωτήριο φάρμακο. Η Μυητική Πύλη του πόνου δεν είναι βέβαια η μοναδική και αναπόδραστη για να εισχωρήσει κανείς στα άδυτα της ψυχής που είναι και η ψυχή του Σύμπαντος. Υπάρχει ο δρόμος της υπαρξιακής απογοήτευσης, ο δρόμος της Μεγάλης Νοσταλγίας, ο δρόμος της αυτοενθύμησης και ο δρόμος του Θείου έρωτα.
Ο νους πρέπει να αδειάσει για να γεμίσει από αυτό που Υπάρχει. Τότε, για πρώτη φορά, αντιλαμβάνεται το μεγαλείο του μυστηρίου της ζωής και αφυπνίζεται από το συλλογικό όνειρο-εφιάλτη.
Πρέπει να χαθείς για να βρεθείς. Για να βρεις αυτό που είσαι πρέπει να υπερβείς αυτό που νομίζεις ότι είσαι!
Σημ.1. Η διεθνής κίνηση PugWash*, που μετράει ήδη 45 χρόνια, πήρε το όνομά της από τη θέση της πρώτης συνεδρίασης, που έγινε το 1957 στο χωριό Pugwash της Νέα Σκωτίας του Καναδά. Η επιλογή του χωριού αυτού δεν ήταν τυχαία. Ήταν ο τόπος γεννήσεως του Αμερικανού ειρηνιστή Cyrus Eaton, ο οποίος και φιλοξένησε τη πρώτη συνεδρίαση.Το ερέθισμα για αυτή τη συγκέντρωση ήταν ένα μανιφέστο που εκδόθηκε στις 9 Ιουλίου 1955 στο Λονδίνο από έντεκα μεγάλους φυσικούς. Με επικεφαλής τον φιλόσοφο και ειρηνιστή Bertrand Russell καθώς και τον μεγάλο φυσικό - ανθρωπιστή Albert Einstein, οι Max Born, Perry Bridgman, Leopold Infeld, Frederic Joliot-Curie, Herman Muller, Linus Pauling, Cecil Powell, Joseph Rotblat, και τον Hideki Yukawa -- ζήτησαν από τους επιστήμονες όλων των πολιτικών πεποιθήσεων να συγκεντρωθούν για να συζητήσουν την απειλή, η οποία απειλούσε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό της, λόγω της εμφάνισης των θερμοπυρηνικών όπλων.
Την πρώτη συνεδρίαση του 1957 την παρακολούθησαν 22 διαπρεπείς επιστήμονες. Επτά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις από την τότε Σοβιετική Ένωση, τρεις από την Ιαπωνία, δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά, και ένας από την Αυστραλία, την Αυστρία, την Κίνα, τη Γαλλία, και την Πολωνία.
Από εκείνο το ξεκίνημα, στο χωριό Pugwash, το κίνημα εξελίχθηκε σε δύο μέτωπα: Πρώτον με συνεχείς συναντήσεις και συνεδριάσεις επιστημόνων-ειρηνιστών από όλο τον κόσμο -- μάλιστα με έναν αυξανόμενο αριθμό και ποικιλία συμμετεχόντων -- και δεύτερον με την απόκτηση μιας μάλλον αποκεντρωμένης οργανωτικής δομής που να συντονίζει και να χρηματοδοτεί αυτήν την δραστηριότητα.
Μέχρι το τέλος του 1999, είχαν γίνει πάνω από 250 διασκέψεις Pugwash, συμπόσια, και εργασίες, στις οποίες συνολικά συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Σημειωτέον, ότι σήμερα υπάρχουν στον κόσμο άνω των 3.500 ατόμων που έχουν λάβει μέρος σε διασκέψεις στο κίνημα Pugwash. Τις ετήσιες διασκέψεις τις παρακολουθούν 150 έως 250 άτομα. Βασικός κανόνας των διασκέψεων είναι η προσωπική συμμετοχή των επιστημόνων και όχι η συμμετοχή αντιπροσώπων κυβερνήσεων ή οργανώσεων.Τον Οκτώβριο του 1995, η Κίνηση Πουγκάς και ο καθηγητής Joseph Rotblat, επίτιμος πρόεδρος της Pugwash τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.]
Σημ.2.* Ο επιστημονισμός είναι μια επιστημονική ματιά για το σύμπαν, που περιλαμβάνει φυσικές εξηγήσεις για όλα τα φαινόμενα, αποφεύγει υπερφυσικές και παραφυσικές υποθέσεις, και αγκαλιάζει τον εμπειρισμό και την λογική σαν τις δυο κολώνες που στηρίζουν μια φιλοσοφία ζωής κατάλληλη για μια Εποχή της Επιστήμης. (Shermer 2002). Θετικιστική τάση στη φιλοσοφία που εμφανίστηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, σύμφωνα με την οποία η επιστήμη μπορεί να μας γνωρίσει την εσωτερική φύση των πραγμάτων και επαρκεί σ` όλες τις ανάγκες της ανθρώπινης νόησης.
Το "ΦΩΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ" προσκαλεί "Φωτεινούς Αρωγούς" σε μια συνάντηση γνωριμίας . Σκοπός της συγκέντρωσης είναι η οργάνωση τρόπων δράσης για την ανύψωση της συλλογικής συνειδητότητας. Η ακριβής ημερομηνία, ώρα και τόπος θα οριστούν προσεχώς.
<<Καμία πολιτική, θρησκεία ή φιλοσοφικό σύστημα δεν μπορεί να μετατρέψει την κοινωνία από έξω προς τα μέσα. Μονάχα μια προσωπική επανάσταση του Είναι, από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κύτταρο σε κύτταρο, θα μπορέσει να οδηγήσει σε μια παγκόσμια ευημερία, σε μια κοινωνία πιο ευφυή, πιο αληθινή, πιο ευτυχισμένη>>.Dreamer (Η Σχολή των Θεών)
<<Είμαστε οι Πολεμιστές του Φωτός . Με τη δύναμη της αγάπης μας, της θέλησής μας, μπορούμε να αλλάξουμε το πεπρωμένο μας, καθώς και το πεπρωμένο πολλών ανθρώπων>>.Paulo Coelho (Βαλκυρίες)
Παρακαλούνται όσες και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να δηλώσουν συμμετοχή προσθέτοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, e-mail), ένα σύντομο βιογραφικό (με έμφαση στις εξυπηρετικές δράσεις τους) και να εξηγήσουν τους λόγους που θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν σε ένα παρόμοιο εγχείρημα. Οι προσκλήσεις είναι περιορισμένες σε αριθμό και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Αν οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί θα πραγματοποιηθούν και άλλες συναντήσεις γνωριμίας.
Να είστε συνειδητοί και να σκορπίζετε γύρω σας το Φως!
Το Κοινωνικό Δίκτυο Θετικής Ενάργειας και τo Κέντρο Ψυχικής Θεραπείας και Ανάπτυξης διοργανώνουν την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου στις 20.00-22.00 ,στο Μέγαρο Υπατία (Ηπείρου 2 και Πατησίων)
διαδραστική συνάντηση με θέμα:
"Ψυχική ισορροπία και Αυτογνωσία σε περίοδο κρίσης"Θα εξεταστούν τα κάτωθι ερωτήματα:
-Πως μπορούμε να προστατευθούμε από τον φόβο, το άγχος και την κατάθλιψη;
-Μπορεί η κρίση να κρύβει ευκαιρίες προσωπικής και συλλογικής ανάπτυξης;
-Αν ναι, πως μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε;
-Αλληλεγγύη πολιτών και ψυχική υγεία
Εισηγητής : Γιάννης Αυγουστάτος, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής
Είσοδος ελεύθερη
Με μεγάλο ενθουσιασμό και διθυράμβους χαιρετίστηκε η ελληνική έκδοση του βιβλίου τουStefanoD'Anna «Η Σχολή Των Θεών». Τάχιστα και πρόχειρα οργανώθηκαν πανελλαδικά σεμινάρια για την προώθηση των ιδεών του βιβλίου. Ανατρέχοντας κανείς στο ίντερνετ διαβάζει μόνο κολακευτικά σχόλια. Ξεκίνησα να διαβάζω το βιβλίο παρακινημένος από ένα φίλο που γνώριζε τον συγγραφέα και στη συνέχεια στάθηκε η αφορμή για να τον γνωρίσω και προσωπικά.
Οι πρώτες μου εντυπώσεις από την ανάγνωση του βιβλίου υπήρξαν συγκεχυμένες και τα συναισθήματα ανάμεικτα. Πολλές από τις ωραίες σκέψεις που εκφέρει ο προφητικόςDreamerείναι κοινό κτήμα διάφορων πνευματικών παραδόσεων, αλλά και σύγχρονων σχολών ψυχολογίας. Ανάμεσα στις πολλές ορθές επιγνώσεις όμως υπάρχουν και αρκετές δύσπεπτες θέσεις, που μόνο ως αλληγορίες θα μπορούσαν να εκληφθούν. Το πρόβλημα γεννάται όταν ο συγγραφέας τους αποδίδει κυριολεκτική σημασία χάνοντας την συνεκτικότητα και τη συνέπεια των νοημάτων. Ένα άλλο αδύνατο σημείο που αφορά τη λογοτεχνική του μορφή είναι το στομφώδες ύφος και οι συχνές επαναλήψεις σκέψεων αλλά και περιγραφών, που κουράζουν.. Η σκηνή με την τελετουργική προετοιμασία γεύματος (δείπνου ή προγεύματος) , υπό τις αυστηρές οδηγίες του ανορεξικού Dreamer, έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον!...
Η Σχολή των Θεών μπορεί να καταταχτεί στην κατηγορία βιβλίων «πνευματικής» μυθιστοριογραφίας τύπουCastaneda,JamesRedfield(Ουράνια προφητεία), Paulo Coelho και Dan Millman ( Ο Δρόμος του Ειρηνικού Πολεμιστή), κλπ. Αυτά τα κείμενα αποτελούν μια σύνθεση εσωτερικών αρχών και φαντασίας. Σε σύγκριση με τους ομολόγους του συγγραφείς οD'Annaέχει μικρότερη εφευρετικότητα, είναι λιγότερο συναρπαστικός στην αφήγηση και δεν αποφεύγει τις επαναλήψεις. Οι αρχές που παρουσιάζει ταυτίζονται (καθόλου τυχαία) σε μεγάλο βαθμό με τις διδασκαλίες του τέταρτου δρόμου, αλλά είναι περισσότερο αποσπασματικές, ανοργάνωτες και απλοϊκά δοσμένες. Χαρακτηριστικές ομοιότητες είναι τα πολλαπλά εγώ, η υπέρβαση των αρνητικών συναισθημάτων, η αυτοπαρατήρηση,η ψευδαίσθηση της πραγματικότητας, η συνειδητότητα, η ανάπτυξη της βούλησης, η ενοποίηση του ατόμου (ακεραιότητα), η υπευθυνότητα, η απελευθέρωση από την μηχανικότητα, η ειλικρίνεια, το Είναι και η προσωπικότητα, η αυτοενθύμηση κλπ.
Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας έχει κάνει κάποια εσωτερική έρευνα και πιθανότατα είχε κάποιους δασκάλους που τον ενέπνευσαν, όμως η φιγούρα τουDreamer δεν είναι καθόλου πειστική και ελάχιστα αληθοφανής.Δεν πέρασε πολύς καιρός και μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά τονStefanoD'Annaκαι να περάσω μερικές ευχάριστες ώρες συνομιλώντας και τρώγοντας μαζί του. Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ένας πολύ ευγενικός, γοητευτικός, ευπροσήγορος και ομιλητικότατος άνθρωπος. Από τα λόγια του διαφαίνεται μια αξιόλογη μόρφωση και ικανή φιλοσοφική κατάρτιση. Γνωρίζει πολύ καλά τα βιβλία του Καστανέντα και έχει μελετήσει αρκετά την ελληνική μυθολογία. Σε πολλά θέματα βρεθήκαμε σύμφωνοι αλλά όταν έθεσα το ζήτημα της εμμονής του με τη φυσική αθανασία δεν έλαβα μια ικανοποιητική απάντηση. Από διακριτικότητα δεν επέμεινα στις ενστάσεις μου ...
Καθ' όλη τη συζήτηση δεν αναφέρθηκε ούτε μια φορά στον «Dreamer», γεγονός παράξενο αν δεχτούμε ότι υπήρξε ο Δάσκαλός του, όπως δημόσια υποστηρίζει και στον οποίο οφείλει τα πάντα! Οι φαντωματικοί δάσκαλοι τύπου Don Juan , ή Dreamer χαρίζουν ασφαλώς εκείνη την αύρα μυστηρίου που μαγεύουν τον αναγνώστη, περισσότερο από έναν απλό καθηγητή των οικονομικών...
Το τραγικοκωμικό της υπόθεσης είναι ότι η καλλιέργεια της πεποίθησης γύρω από την πραγματική ύπαρξη τουDreamerέχει ως αποτέλεσμα , όπως αναφέρει η εισηγήτρια των ελληνικών σεμιναρίων του βιβλίου, κάποιοι (αφελείς) να επιχειρούν εξωτικά ταξίδια σε αναζήτηση του μυστηριώδους Θεανθρώπου!...
Η ανάγνωση του βιβλίου με μπέρδεψε αρκετά. Παρά την καλή μου πρόθεση δεν μπόρεσα να το διαβάσω απνευστί, γιατί συχνά κόλλαγα νοηματικά και το άφηνα. Με αρκετή προσπάθεια κατάφερα να φτάσω έως την τελευταία σελίδα... Αν κανείς παραμείνει νηφάλιος από τον μεγαλόστομο λόγο τουDreamer, σύντομα αρχίζει να διακρίνει ορισμένα κενά, υπερβολές και ασυνέπειες στη διδασκαλία του. Κατ' αρχάς αυτό το ίδιο όνομα «Dreamer» (Ονειρευτής) δημιουργεί απορίες και σύγχυση. Γιατί το Όνειρο (dream) να είναι η λύση και όχι το όραμα (vision);
Αν το ζητούμενο είναι η αφύπνιση πως το «όνειρο» (ακόμη και συνειδητό) θα μπορούσε να συμβάλλει σ' αυτό;
Ο Γκουρτζίεφ δεν διδάσκει κάτι παρόμοιο. Προφανώς δεν μιλάει για την κατάσταση του ύπνου με όνειρα αλλά για τη συνειδητή οραματική διαδικασία που πλάθει τον κόσμο. Οι περισσότερες ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες υποστηρίζουν ότι, ο υλικός κόσμος που μας περιβάλλει, δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψευδαίσθηση! Όλα είναι μέσα στο όνειρο τού θεού. Ο άνθρωπος που δημιουργήθηκε κατ' εικόνα και ομοίωση δεν είναι απλά ένα στοιχείο του κοσμικού ονείρου, αλλά (δυνάμει) ένας μικρός ονειρευτής (θεός), που μπορεί να μετασχηματίζει μαγικά τον ενεργειακό ωκεανό που τον περιβάλλει σε «φυσική πραγματικότητα».
Σε ένα ολογραφικό σύμπαν αυτό που δεχόμαστε σαν πραγματικότητα είναι μονάχα ένας λευκός καμβάς που μας περιμένει να ζωγραφίσουμε πάνω του οποιαδήποτε εικόνα επιθυμούμε. Αν ο κόσμος είναι φτιαγμένος από το ίδιο υλικό, την ίδια ουσία με τα όνειρα, τότε (θεωρητικά) μπορούμε να τον πλάσουμε κατά βούληση, όπως κατευθύνουμε τα συνειδητά όνειρα. Υπενθυμίζω ότι συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο έχει συνείδηση ότι ονειρεύεται ενώ το όνειρο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Κατά τη διάρκεια του συνειδητού ονείρου, είναι δυνατό να ασκήσει κανείς έλεγχο πάνω στο ονειρικό περιβάλλον και να κάνει πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατο να κάνει στη φυσική πραγματικότητα.
Το πρώτο που μου έρχεται στο νου είναι το βιβλίο του Καστανέντα, που ονομάζεται « Η Τέχνη των Ονείρων» και αναφέρεται σε μια διαδικασία των «σύγχρονων μάγων» μέσω της οποίας αναζητούσαν την ελευθερία της αντίληψης . Οι ομοιότητες είναι πολλές για να υποθέσουμε ότι είναι τυχαίες...
«Μετά από άσκηση και πειθαρχία μιας ολόκληρης ζωής, οι μάγοι καταφέρνουν τελικά ν' αποκτήσουν την ικανότητα της αντίληψης της ενεργειακής ουσίας των πραγμάτων, μια ικανότητα που ονομάζουν όραση». Σελ.21. Σε άλλο σημείο ο Δον Χoυάν λέει :
« ....Οτιδήποτε αντιλαμβανόμαστε είναι ενέργεια εφ' όσον όμως δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ενέργεια άμεσα, επεξεργαζόμαστε την αντίληψή μας έτσι ώστε να ταιριάζει σ' ένα καλούπι. Τούτο το κοινωνικό καλούπι είναι το κοινωνικό μέρος της αντίληψης που πρέπει να διαχωρίσεις.»
Μέσω της 'όρασης' ο Σαμάνος, σύμφωνα με το βιβλίο του Καστανέντα,μπαίνει σε νέους κόσμους για να πάρει ενέργεια, δύναμη, λύσεις σε γενικά και ειδικά προβλήματα ή για να αντικρίσει το ανείπωτο (Ναγουάλ). Ο στόχος του είναι να φωτίσουν όλες εκείνες τις δέσμες αντίληψης που είναι δυνατές για τον άνθρωπο και φτάνοντας σε μια κατάσταση πλήρους συνειδητότητας, να αποδράσουν στο άπειρο με μόνο σκοπό την ελευθερία. Αυτό συνεπαγόταν ακόμα και ένα εναλλακτικό τρόπο θανάτου.
OD'Annaβέβαια πηγαίνει ακόμη πιο μακριά, αφού βάζει σαν στόχο την «αθανασία»!
Για να πετύχει όλα αυτά τα θαυμαστά ο άνθρωπος θα πρέπει, κατά τον συγγραφέα, να αποτινάξει τα δεσμά των ψευδαισθήσεων αδυναμίας που τον καθηλώνουν σε μια κατάσταση εξάρτησης και φόβου. Αν μπορέσαμε να τον παρακολουθήσουμε μέχρι αυτό το σημείο, ξαφνικά τον χάνουμε γιατί, με ένα λογικό άλμα ,κάνει μερικές αυθαίρετες δηλώσεις!
«Μια μέρα μια ονειροπόλα κοινωνία δεν θα εργάζεται πλέον. Μια ανθρωπότητα που αγαπάει θα είναι αρκετά πλούσια για να ονειρεύεται, και θα είναι πάμπλουτη επειδή ονειρεύεται».σελ.20
Τη στιγμή που ετοιμαζόμαστε να αντικρούσουμε τη θέση του και να εκθειάσουμε τα πλεονεκτήματα της ολιγάρκειας και της εργασίας που , όπως λέει ο Βολταίρος, μας προστατεύει από την ανία, τη διαφθορά και την μαλθακότητα, κάνει μια στροφή 180ο και προσθέτει :«Το να είσαι φτωχός σημαίνει ότι παραιτήθηκες από το δικαίωμα σου να είσαι δημιουργός, με αντάλλαγμα μια δουλειά που δεν αγαπάς, που δεν επέλεξες». Αν τελικά αυτή είναι η σκέψη του, το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η εργασία αλλά η αλλοτριωμένη και απάνθρωπη δουλειά που γίνεται δουλεία. Τίποτε πιο ορθό! Αυτό εννοούσε και ο Βενιαμίν Φραγκλίνος όταν έγραφε: «Η δουλειά κοιτάζει την πόρτα του εργατικού ανθρώπου, μα δεν τολμάει να μπει μέσα.»
Μ' αυτή την νέα κατανόηση θα μπορούσαμε να ξαναδιατυπώσουμε την πρώτη δήλωση ως εξής : «Μια μέρα μια ονειροπόλα κοινωνία δεν θα είναι σκλαβωμένη σε απάνθρωπη και μη δημιουργική εργασία. Μια ανθρωπότητα που αγαπάει θα έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να ονειρεύεται και να υλοποιεί τα οράματά της».
Με την ίδια λογική ο πραγματικός πλούτος δεν μπορεί να είναι ο «υλικός». Υπέρ αυτής της ερμηνείας συνηγορεί και η παραδοχή του ότι οDreamerτον οδήγησε από το χέρι στον κόσμο της ανδρείας και της γνησιότητας, «όπου ο χρόνος και ο θάνατος δεν υπάρχουν, κι ο πλούτος δεν γνωρίζει ούτε κλέφτες, ούτε φθορά».σελ.7
Και εκεί που πιστεύαμε ότι τελικά τα βρήκαμε κάνει μια νέα ανατροπή και επιστρέφει στη λαγνεία της αφθονίας και την εκπλήρωση των επιθυμιών!
« «Το σύμπαν είναι απολύτως άφθονο, είναι το υπερχειλισμένο Κέρας της Αμάλθειας με όλα εκείνα που επιθυμεί η καρδιά ενός ανθρώπου... Σε ένα τέτοιο σύμπαν είναι αδύνατο να υπάρχει ο φόβος της ανεπάρκειας». Σελ.20
Δεν γνωρίζω τι γίνεται στο σύμπαν αλλά, εδώ στη γη, οι πρώτες ύλες εξαντλούνται με ραγδαίο ρυθμό από την υπερεντατική εκμετάλλευση των πάντων που, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, δίνει ημερομηνία λήξης στον ανθρώπινο πολιτισμό, που τον τελευταίο αιώνα στηρίχτηκε στον άνευ ορίων πολλαπλασιασμό άχρηστων αναγκών.
« Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, όχι όμως την απληστία του (Earth provides enough to satisfy every man's need, but not any man's greed»)ΜαχάτμαΓκάντι
Αυτή η ίδια απληστία έχει οδηγήσει στην καταστροφή του φυσικού πλούτου, την εξαφάνιση πολλών ειδών, το φαινόμενο του θερμοκηπίου με το συνεπαγόμενο λιώσιμο των πάγων, την μόλυνση του περιβάλλοντος και την γενοκτονία από πείνα μεγάλων πληθυσμών, του τρίτου κυρίως κόσμου. Παράλληλα ξοδεύονται μυθικά ποσά για την παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής... Τι μπορούμε να πούμε στους πεινασμένους του κόσμου; Ότι είναι οι ίδιοι, οι μόνοι υπεύθυνοι για τη μοίρα τους; Ότι επέλεξαν να υπονομεύσουν τον εαυτό τους; Ότι διάλεξαν την εξαθλίωση και τον θάνατο; Πολύ ωραίες και κυνικές αυτές οι θεωρίες όταν συζητάς με τους χορτασμένους φίλους σου σε ένα πολυτελές εστιατόριο μιας πλούσιας χώρας, κρατώντας ένα ποτήρι παλιό κρασί που στοιχίζει όσο ο μισθός δύο ετών, ενός εργάτη της Αφρικής.
Χάνουμε την επαφή με τον συγγραφέα όταν συγχέει (εσκεμμένα;) και ταυτίζει τον υλικό με τον πνευματικό πλούτο. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι ένας πνευματικός άνθρωπος θα κατακτήσει εύκολα και την υλική ευμάρεια και δεν είναι κάτι που τον απασχολεί, ούτως ή άλλως!.. Σύμφωνα με τον Αριστοφάνη στηνομώνυμη κωμωδίατου, ο Πλούτος είχε τυφλωθεί από τον ίδιο τον Δία και διασκορπίζει αδιάφορα τα αγαθά και τα χρήματα . Πραγματικά πλούσιος δεν είναι όποιος έχει πολλά, αλλά αυτός που επιθυμεί λίγα. «Ζάπλουτος» δε, είναι όποιος έχει υπερβεί όλες τις επιθυμίες.
«Μη θησαυρίζετε για τον εαυτό σας θησαυρούς πάνω στη γη, όπου ο σκόρος και η σαπίλα (σκουριά) τους καταστρέφουν και όπου κλέφτες κάνουν διάρρηξη και κλέβουν. Αλλά θησαυρίζετε για τον εαυτό σας θησαυρούς στον ουρανό, όπου ούτε σκόρος ούτε σαπίλα τους καταστρέφει και όπου κλέφτες δεν κάνουν διάρρηξη και ούτε κλέβουν. Γιατί όπου είναι ο θησαυρός σας, εκεί βρίσκεται (κολλημένη) και η καρδιά σας.»
...«Κανένας δεν μπορεί να εργάζεται σε δυο κυρίους, γιατί η τον ένα θα μισήσει και τον άλλον θα αγαπήσει, η στον ένα θα προσκολληθεί και τον άλλον θα καταφρονήσει. Δεν μπορείτε να δουλεύετε και το Θεό και το μαμμωνά» .
«Μη μεριμνάτε λοιπόν, λέγοντας· τι θα φάμε η τι θα φορέσουμε; Γιατί όλα αυτά μόνον οι ειδωλολάτρες τα ζητούν και γιατί ο ουράνιος πατέρας σας ξέρει ότι σας χρειάζονται. Να ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του και όλα αυτά θα σας δοθούν στη συνέχεια».
(ΜΑΤΘ σ.19-34)
«Ο αγαπών το αργύριον, δεν θέλει χορτασθεί αργυρίου· ουδέ εισοδημάτων ο αγαπών την αφθονίαν· ματαιότης και τούτο.»
ΕΚΚΛ ε.10
Αυτό το σκόπιμο "μπέρδεμα" του υλικού με το πνευματικό δεν είναι επινόηση του S. D'Anna!
Είναι δοκιμασμένη εμπορική συνταγή μεταξύ πολλώνbestsellersσυγγραφέων της νέας εποχής τύπου Τσόπρα (Oι Επτά Πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας) να πουλάνε ("πνευματικούς") οδηγούς πλούτου, ευτυχίας , πανίασης ,
αγηρανσίαςκαι αειζωίας σε μία συσκευασία.
Για την πνευματική εξαπάτηση μπορείτε να διαβάστε το σχετικό άρθρο μου : «Οι Επτά Νόμοι της Πνευματικής Εξαπάτησης και τα Επτά Αντίδοτά τους» :http://autognosia.pblogs.gr/2011/03/oi-epta-nomoi-ths-pnefmatikhs-exapathshs-kai-ta-epta-antidota-to.html
Από ένα πνευματικό οδηγό θα περίμενε κανείς μια τελείως διαφορετική τοποθέτηση, που να εναρμονίζεται με την σοφία των αιώνων .
Προσωπικά είμαι υποστηρικτής της ολιγάρκειας αλλά όχι του ασκητικού τρόπου ζωής και δεν βρίσκω κάτι μεμπτό στην υλική ευμάρεια, εφόσον κατακτάται με δίκαια μέσα και δεν αποτελεί την βασική αξία του ανθρώπου, για την οποία θα θυσίαζε ηθική, υγεία, φιλία και σχέσεις. Η ένστασή μου είναι στην ανάδειξη του πλούτου ως ασφαλούς δείκτη της πνευματικότητας ενός ατόμου και στον στιγματισμό της ανέχειας ως απόδειξη του φόβου, της ανικανότητας και της αμφιβολίας των ανθρώπων, που αυτοεγκλωβίζονται σε ένα «κακό όνειρο» ανεπάρκειας.
Ο άνθρωπος σαφώς είναι σε μεγάλο, αλλά όχι σε απόλυτο, βαθμό υπεύθυνος για τη μοίρα του και πρέπει να κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του, αλλά και του πλανήτη. Αυτό το γεγονός όμως απέχει έτη φωτός από τις απόλυτες δηλώσεις παντοδυναμίας που εκφράζει ο Dreamer! Παρόμοιες σκέψεις όχι μόνο δεν βοηθάνε τους αδύναμους να ορθοποδήσουν και να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, αλλά επί πλέον τους φορτώνουν με ενοχές. Το παράδοξο είναι ότι σε άλλα σημεία αντιφάσκει με τις προηγούμενες θέσεις του. Έτσι στη σελ. 38 γράφει : Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα της ζωής του, μόνο το πώς τα αντιμετωπίζει.
Αν στο υλικό κόσμο ο αγώνας για υλικό πλούτο περνάει μέσα από συγκρούσεις και ανταγωνισμό, δεν ισχύει το ίδιο στον εσωτερικό κόσμο. Για τον κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας ιδιωτικός θησαυρός κρυμμένος κάτω από στρώματα άγνοιας, που περιμένει να τον ανακαλύψει. Όταν ο σοφός φέρει στο φως τον πνευματικό του πλούτο τότε, χάνει κάθε ενδιαφέρον για το άσκοπο κυνήγι του εξωτερικού πλούτου. Μπορεί να είναι πλούσιος ή φτωχός. Στην πρώτη περίπτωση θα κάνει σοφή χρήση του πλούτου του, ενώ στη δεύτερη δεν θα διαταραχθεί καθόλου η ηρεμία και η ευδαιμονία του.
Ο άπληστος άνθρωπος είναι σαν τον Μίδα . Ακόμη κι αν μετατρέπει ότι αγγίζει σε χρυσό η ζωή του γίνεται αβίωτη και στο τέλος καταστρέφεται χωρίς να αισθανθεί ποτέ «γεμάτος» και ικανοποιημένος. «Δώστε στον άνθρωπο όλα όσα επιθυμεί, κι αμέσως, εκείνη τη στιγμή θα νιώθει, ότι αυτά τα όλα δεν είναι όλα» .Ε.ΚαντΟ πλούτος γέννησε περισσότερους άπληστους ανθρώπους, παρά η απληστία πλούσιους.
Η Σχολή που ήθελε να ιδρύσει οD'Annaσκόπευε στην εναρμόνιση της οικονομίας με την ηθική, της χρηματοοικονομικής δύναμης με την αγάπη. Αξιέπαινες προθέσεις, αλλά δύσκολα μπορούμε να διακρίνουμε στο βιβλίο την ακριβή μέθοδο με την οποία κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει εφικτό. Τα χρηματοοικονομικά συμφέροντα έχουν πάρει προ καιρού διαζύγιο από την αγάπη αλλά και από τη στοιχειώδη δικαιοσύνη και ωθούνται αποκλειστικά από το στυγνό τους συμφέρον.
Η αλλαγή νοοτροπίας των κατοίκων του πλανήτη θα απαιτήσει πολλά χρόνια και η άρχουσα τάξη θα είναι η τελευταία που θα μετακινηθεί. Αρκούν μερικοί ισχυροί «ονειρευτές» για να πραγματοποιήσουν αυτή την παγκόσμια λυτρωτική επανάσταση; Αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ερωτήματα που μένουν αναπάντητα από την ανάγνωση του βιβλίου.
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:
Η Σχολή των Θεών αφιερώνεται στον Dreamerπου υπάρχει σε κάθε άνθρωπο, που τον ωθεί σε ύψη πάνω από την διάνοιά του και τον καλεί να απελευθερωθεί. Εδώ δηλαδή η έννοια τουDreamerταυτίζεται με τον Ανώτερο Εαυτό ή την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου, που τον παρακινεί στην υπέρβαση των αδυναμιών του. Έτσι ο Ονειρευτής είναι εκείνο το μέρος του ανθρώπου που οραματίζεται συνειδητά και έχει την ισχυρή θέληση να υλοποιήσει τα όνειρά του.
Στο "αυτοβιογραφικό" διήγημα βέβαια ο Dreamer υλοποιείται και προβάλλεται σαν μια πραγματική φιγούρα Υπερανθρώπου Δασκάλου της ανθρωπότητας, μέσω του γράφοντος. Από νωρίς του δίνει την αποστολή να ιδρύσει μια «Σχολή των Θεών», όπου θα διδάσκεται η έξοδος από την υπνωτική υποβολή του κόσμου και η είσοδος στην «αθανασία» και την « παντοδυναμία». Το ζητούμενο είναι η ανάκτηση της χαμένης ακεραιότητας, που ισοδυναμεί με την αναγέννηση της παρηκμασμένης και ηττημένης ανθρωπότητας.. Ο Dreamer σκιαγραφείται ως ένα είδος άχρονου αλχημιστή, που κατέχει το ισοδύναμο της φιλοσοφικής λίθου, που υποτίθεται θεραπεύει κάθε ασθένεια και να χαρίζει πλούτο (χρυσό) και αιώνια νεότητα . Η περιγραφή του θυμίζει έντονα τον μυστηριώδη Κόμη του Σαιν Ζερμαίν, τον αθάνατο, πνευματικό δάσκαλο και αλχημιστή του 18ου αιώνα. Παρόμοια με τονDreameroο λόγος του Κόμη στις συζητήσεις συνδαιτυμόνων ήταν πνευματώδης, ακραίος και θεμελιώνεται στην τεράστια γνώση της ιστορίας. Ποτέ δεν έτρωγε δημόσια, και υπαινισσόταν ότι έχει ηλικία αιώνων. Δεν είχε ποτέ σχέσεις ή την επιθυμία να έχει σχέσεις με γυναίκα ούτε και κάποιο υποκατάστατο. Μιλούσε πολλές γλώσσες όλες με μια ελαφριά, απροσδιόριστη προφορά- και διέπρεπε στο βιολί και στο τσέμπαλο. Ήταν άγαμος, ασκητής, ταξίδευε συνεχώς, και εξαφανιζόταν κάποια στιγμή.
Ταυτόχρονα το ύφος τουDreamer προσπαθεί να μιμηθεί κάπως τον προφητικό λόγο του Ζαρατούστρα του Νίτσε, που ευαγγελίζεται τον ερχομό του υπερανθρώπου, με τη διαφορά ότι ο αριστοκρατικός Dreamer δεν απευθύνεται στα πλήθη της αγοράς αλλά αποκλειστικά στον συγγραφέα και σε λίγα επίλεκτα - επιτυχημένα άτομα της ανώτερης κοινωνικής τάξης. ΟDreamerεκθειάζει τον άκοπο πλούτο ενώ ο Ζαρατούστρα την απέριττη ελευθερία :
«Για μεγάλες ψυχές, ελεύθερη είναι ακόμη μια ελεύθερη ζωή. Αληθινά, όποιος κατέχει λίγα, κατέχεται εξίσου λίγο: ευλογημένη να είναι η μικρή φτώχεια!»
Στην εισαγωγή προσδιορίζεται ο σκοπός του βιβλίου : Να λειτουργήσει ως χάρτης που να δείχνει στον αναγνώστη την διαδρομή που ακολούθησε ο συγγραφέας για να «ξεφύγει από την υπνωτική υποβολή του κόσμου» και «να αποδράσει από την προδιαγεγραμμένη του μοίρα». Ακαταμάχητα ελκυστική η προσφορά ενός χάρτη που οδηγεί στο θησαυρό της αφύπνισης και της χειραφέτησης του ανθρώπου, που παίρνει τη μοίρα του στα χέρια του. Ποιός θα μπορούσε να αρνηθεί μια παρόμοια προσφορά;
Η πρώτη συνάντηση με τονDreamerγίνεται σε ονειρικό περιβάλλον, στο σαλόνι ενός παλιού αρχοντικού. Ο τρόπος του Ονειρευτή θυμίζει έντονα τον επιτηδευμένα αυταρχικό και συνειδητά σκληρό του Γκουρτζίεφ, που συνήθιζε με το καλημέρα να σοκάρει τον συνομιλητή του. Πολλοί από τος αφορισμούς του είναι ορθοί και δυνατά διατυπωμένοι ( 'Να πεθάνεις'σημαίνει ν'ανατρέψεις την προσωπική σου οπτική, να εξαφανιστείς από ένα χοντροκομμένο κόσμο, όπου κυριαρχεί η δυστυχία και να επανεμφανιστείς σε ένα επίπεδο ανώτερης τάξης) αλλά υπάρχουν και μερικοί που μας αφήνουν εμβρόντητους:
- Μια πλούσια οικονομία είναι πάντα η έκφραση μιας αθάνατης σκέψης
- Ο άνθρωπος δενέχει ανάγκη να πάρει τόποτα απέξω ...;ούτε τροφή ...;μπορεί να τραφεί με την ευφυία του τη θέλησή του, το φως του.
Η τροφή,ο ύπνος,το σεξ, η αρρώστια,το γήρας, ο θάνατος είναι «κακές νοητικές συνήθειες» . Πρέπει να απελευθερωθούμε από αυτές.
-Ο θάνατος είναι ανήθικος-είναι αφύσικος ... είναι πάντα μια αυτοκτονία.
-Το σώμα είναι άτρωτο
-Ένας άνθρωπος δεν μπορεί να πεθάνει, μπορεί μόνο να αυτοκτονήσει!
-Ο θάνατος είναι αντίσταση στην αλήθεια, στην αρμονία, στην ομορφιά.
-Εάν είμαστε αληθινοί σε κάθε κύτταρο του σώματός μας, δεν θα πεθάνουμε ποτέ.
-Εάν επαγρυπνούμε, προσέχουμε, μπορούμε να προβάλουμε την ελευθερία, έναν κόσμο χωρίς εμπόδια, χωρίς γηρατειά, αρρώστια ή θάνατο.
-Το σώμα είναι το πνεύμα ενσαρκωμένο. Εάν το πνεύμα είναι αθάνατο, το ίδιο είναι και το σώμα.
Γεράματα, αρρώστια και θάνατος είναι προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αιώνιοι πυλώνες μιας απατηλής περιγραφής του κόσμου.
Η πίστη στο αναπόφευκτο του θανάτου είναι ο πραγματικόςkillerΑν αυτές τις δηλώσεις τις εκλάβουμε αλληγορικά, ως ποιητικές εκφράσεις που αναφέρονται στο άφθαρτο και άχρονο πνευματικό σώμα, έχει καλώς. Δυστυχώς τόσο στο βιβλίο του όσο και στις προφορικές συζητήσεις ο συγγραφέας υποστηρίζει κυριολεκτικά την αθανασία και αφθαρσία του υλικού σώματος!Η συνειδητή κατάκτηση της πνευματικής αθανασίας είναι το ζητούμενο στην πνευματική αναζήτηση, αλλά η επιδίωξη της σωματικής αθανασίας , που επίμονα αναφέρεται στο βιβλίο του προκαλεί πολλά ερωτηματικά.
Για την Ορφική γνώση το σώμα ερμηνεύεται ως σήμα, ως ταφικό μνημείο δηλαδή, αλλά και ως σημείων, σημάδι δηλαδή ότι η ψυχή κινείτε . Το υλικό σώμα λοιπόν είναι μια φυλακή της ψυχής, όπου αυτή φυλάγεται, (σώζεται, έως ότου να εκτίσει τη ποινή της, μέσα από διαδοχικές ενσαρκώσεις.
Η ορθόδοξη μυστικιστική σοφία δείχνει τον ορθό στόχο :
«Πέθανε (εγωικά) πριν πεθάνεις (φυσικά), για να μην πεθάνεις (ψυχικά) όταν πεθάνεις (φυσικά). Ο μοναχός «πεθαίνει» κάθε στιγμή της ζωής του, νεκρώνεται, με την άσκηση και την πνευματική ζωή για τον κόσμο, για να ζήσει μέσα στη Χάρη του Θεού, που είναι η «αιώνιος ζωή». « Ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη ζήσεται» (Ιωάνν. 11, 25)
Στην μεταφυσική παράδοση αναφέρονται παραδείγματα αλχημιστών που θρυλείται ότι κατάκτησαν το ελιξίριο της αιωνιότητας ....
Στην ανατολή ο μυθικόςBabaji πιστεύεται ότι έχει την ικανότητα να υλοποιεί μαγικά και να εξαϋλώνει κατά βούληση το σωματικό του όχημα για να εκτελέσει συγκεκριμένες πνευματικές αποστολές, σε διάφορες εποχές . Πέρα από αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις η υλική αθανασία θεωρείται περιττή και ανώφελη (αν όχι ενοχλητική) για τους σοφούς και μύστες όλων των εποχών. Αντίθετα οι υλιστές προσκολλούνται επίμονα στο όνειρο της διαιώνισης του σαρκίου και της προσωπικότητάς τους. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι και στην χριστιανική θεολογία ο θάνατος φαίνεται να είναι έξω από τη θέληση του Θεού. Δεν είναι φυσική κατάσταση, αλλά συνδέεται με το τραγικό γεγονός της αμαρτίας, της αστοχίας του ανθρώπου να μένει στην κοινωνία του Θεού. «Ο Θεός θάνατον ουκ εποίησεν», «φθόνω διαβόλου εισήλθεν θάνατος εις τον κόσμον». Εντούτοις (λόγω της πνευματικής αφθαρσίας) για τον πιστό η ημέρα του θανάτου είναι η αληθινή γέννησή του («γενέθλιος ημέρα») στην αληθινή ζωή.
Πέρα από όλες αυτές τις ενστάσεις, τις αντιφάσεις και τα ερωτηματικά, οφείλω να παραδεχτώ ότι υπάρχουν πολλές διάσπαρτες σκέψεις στο βιβλίο που συνυπογράφω ανεπιφύλακτα και για τις οποίες αξίζει να το διαβάσει κανείς. Παραθέτω μερικές αντιπροσωπευτικές :
- Σκοπός μας είναι η ενότητα του Είναι. Όταν θα έχει επιτελεστεί μέσα μας η ενοποίηση, όταν θα έχουμε φθάσει σε μια κατάσταση ακεραιότητας, μόνο τότε θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να μας «αγγίξει το όνειρο» (σελ.355)
- Μόνο λίγοι μεταξύ λίγων, μέσα από τη θέληση και την άψογη συμπεριφορά τους, μπορούν να ονειρευτούν ένα τέλειο κόσμο και να τον μετατρέψουν σε πραγματικό. Είναι η κατάσταση του πολεμιστή, του ήρωα, του ανθρώπου που αγαπά.(σελ.352)
-Ο άνθρωπος που έχει συνεχώς στο μυαλό του το όνειρο δεν μπορεί να διαφθαρεί, να παραπλανηθεί.. Τα πάντα στη ζωή του είναι απαρέγκλιτα εστιασμένα στη μεγάλη του περιπέτεια.σελ.356
Ο φόβος και η αμφιβολία είναι ο καρκίνος του ονείρου
-Η Ζωή δεν μπορεί να έρθει από τα βιβλία. Η γνώση εξαρτάται από το Είναι ...; Όσο πιο πολύ είσαι, τόσο πιο πολύ γνωρίζεις.(σελ.64)
Το σύμπαν είναι τέλειο έτσι όπως ακριβώς είναι. Το μόνο που πρέπει να αλλάξει είσαι εσύ!
Δούλεψε για ένα ιδανικό. Υπηρέτησε την ανθρωπότητα που ονειρεύεται, που προσδοκά, που ζητάει.
Άλλαξε τη νοοτροπία σου τώρα!...Αυτή είναι η πραγματική δράση. Τα γεγονότα, οι περιστάσεις και τα συμβάντα της ζωής θα αλλάξουν με τον καιρό. (Σελ.362)
Τελικά χρειαζόμαστε μια «Σχολή των Θεών» ή απλά μια «Σχολή των ανθρώπων»;
Όταν ρώτησαν τον Διογένη γιατί μέρα μεσημέρι γυρνούσε στην αγορά με αναμμένο το φανάρι αυτός τους απάντησε "ψάχνω να βρω άνθρωπο". Ήθελε μ' αυτόν τον τρόπο να δείξει την σπανιότητα του είδους και τη δυσκολία εύρεσής του ακόμα και κάτω από τις φωτεινές ακτίνες του υπέρλαμπρου ήλιου. Δυστυχώς και στις μέρες μας το ίδιο συμβαίνει. Καλοντυμένα άτομα, πολλές φορές με πτυχία ή ανώτατα αξιώματα, δεν δικαιώνουν τον τίτλο του ανθρώπου. Με πράξεις, με καμώματα, αποδεικνύουν ότι ακόμα δεν έχουν καταλάβει τη μεγάλη αποστολή τους και έχοντας καταληφθεί από το μικρόβιο της απόλαυσης της εξουσίας, της προβολής στρέφονται κατά δικαίων και αδίκων, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Για να γίνει όμως αυτό, για να φτάσουμε στο ιδανικό σημείο να επικοινωνούμε με τους άλλους και να λαμβάνουμε το σήμα τους θα πρέπει να βγάλουμε από μέσα μας κάθε μικρότητα, να δεχθούμε την πραγματική μας θέση μέσα στην κοινωνία, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε αυτογνωσία.Ο εγωκεντρισμός που μας έχει κυριεύσει, μας εμποδίζει να σκεφτούμε πως υπάρχουν κι άλλοι δίπλα μας, που θέλουν μια καλή κουβέντα, ένα χάδι, το δικαίωμα να αναγνωρίσουμε και να δεχθούμε την ύπαρξή μας.
Η επιθυμία για καταξίωση που σιγά-σιγά γίνεται έμμονη ιδέα λειτουργεί πολλές φορές αρνητικά πάνω μας με αποτέλεσμα στην προσπάθειά μας να περάσουμε μπροστά, να γινόμαστε άδικοι.Η λαϊκή σοφία προτρέπει :Να μην προσπαθείς να γίνεις άνθρωπος επιτυχίας αλλά άνθρωπος αξίας.
Δεν γνωρίζω αν είναι επιστημονικά ορθή η ετυμολογία προέλευση της λέξης «άνθρωπος» από την εικαζόμενη αναγωγή σε άνω + θρώσκω (αναπηδώ) + όπωπα (αρχαϊκός παρακείμενος του ορώ, βλέπω). Όπως και ν'άχει την βρίσκω απόλυτα ταιριαστή. Άνθρωπος είναι αυτός που υπερνικάει τη βαρύτητα της υλικής του υπόσταση και αγωνίζεται Προμηθεϊκά να κατακτήσει τον πνευματικό του Όλυμπο. Αυτός που βλέπει καθαρά, συνειδητά το υπάρχον πέρα από ψευδαισθήσεις.. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσιέλεγε ότι υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι: εκείνοι που βλέπουν (που είναι και οι λιγότεροι) , εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν και εκείνοι που δεν βλέπουν (η πλειοψηφία). Ο άνθρωπος σήμερα δεν καλείται να γίνει υπεράνθρωπος ή παντοδύναμος «Θεός», αλλά αληθινός άνθρωπος! Είναι ανόητο και ύποπτο να «εκπαιδεύουμε»
( ο Θεός να την κάνει εκπαίδευση) ανθρώπους ασυνείδητους στο να γίνουν «Θεοί» ή «μαθητευόμενοι μάγοι», τη στιγμή που δεν έχουν κατακτήσει ούτε την πρώτη βαθμίδα της ανθρώπινης συνέπειας και ολοκλήρωσης! Για μια ακόμη φορά ακολουθείται η γνωστή συνταγή πώλησης φρούδων ελπίδων σε αφελείς αναζητητές του εύκολου και άμεσου μαγικού κέρδους ...;. Η προώθηση των σεμιναρίων της «Θεοποίησης» γίνεται με άψογα μαρκετίστικο τρόπο και βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση.
OΓκουρτζίεφ χώριζε τους ανθρώπους σε τέσσερις κατηγορίες. Τους Καλούς Νοικοκύρηδες, τους Αλήτες, τους Παράφρονες και τους Χανσαμούς. Μόνο οι «καλοί νοικοκύρηδες» (άνθρωποι εναρμονισμένοι που διαθέτουν ένα σταθερό μαγνητικό κέντρο έρευνας) είναι κατάλληλοι για μια Σχολή Αρμονικής Ανάπτυξης. Οι «Αλήτες» (ανάμεσά τους μπορείς να βρεις καλλιτέχνες ποιητές κλπ) δεν έχουν μαγνητικό κέντρο και έλκονται περιστασιακά από τη Σχολή γιατί φαντάζονται ότι θα κάνει τα πάντα πιο εύκολα γι αυτούς. Οι «Παράφρονες» είναι απολύτως ευχαριστημένοι με τις ιδέες και τις θεωρίες τους και φαντάζονται ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν μέσα από κανόνες και νόμους. Οι Χανσαμούς (λέξη επινοημένη από τον Γκουρτζίεφ που η προέλευσή της ανάγεται σε κάποια τουρκική ή περσική διάλεκτο) είναι οι άνθρωποι που στηρίζουν την ευημερία τους στη δυστυχία των άλλων. Όλοι οι δικτάτορες και οι δυνάστες ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία.
Συνεπώς μια πραγματική Σχολή δεν απευθύνεται σε όλους, δεν τρέφει ψευδαισθήσεις και δεν υπόσχεται «θαύματα» σε ταχύρυθμα σεμινάρια !
Μια αληθινή Εσωτερική Εργασία είναι επίπονη, μακρόχρονη και προορίζεται αποκλειστικά σ' αυτούς που έχουν ήδη μια ισορροπία και σταθερή πνευματική κατεύθυνση . Όσοι έλκονται από τη δίψα της δύναμης, της εκπλήρωσης των επιθυμιών, της ανάπτυξης «μαγικών ικανοτήτων», εξωτικών εμπειριών ή της κατάκτησης της «αθανασίας», θα απογοητευτούν και θα χάσουν το χρόνο και το χρήμα τους. Ο ίδιος οD'Anna-Dreamerυπογραμμίζει ότι η πορεία προς την ακεραιότητα είναι και δύσκολη και μακρόχρονη : « Εάν εργαστείς ακατάπαυστα και αφοσιωθείς για τόσα χρόνια όσα ξόδεψες για να κάνεις κακό στον εαυτό σου, μια μέρα ο χρόνος θα σκιστεί, θα ανοίξει ένα τούνελ που θα σε οδηγήσει στο πιο πραγματικό κομμάτι του εαυτού σου, στο πιο αληθινό..» σελ.112.
Επί του παρόντος θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια προπαρασκευαστική Σχολή των Ανθρώπων, που θα παρήγαγε «Καλούς νοικοκύρηδες»... Πόσοι όμως σημερινοί άνθρωποι έχουν την επιμονή, την πειθαρχία και την θέληση να υποστούν μια τέτοια δύσκολη προετοιμασία που δεν τους υπόσχεται δόξες και κατακτήσεις αλλά την οδυνηρή αφύπνιση από τις ψευδαισθήσεις;
Υ.Γ. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια έντονη διαμάχη για την πατρότητα και τα πνευματικά δικαιώματα της "Σχολής των Θεών", μεταξύ των αδερφών D'Anna, Elio και Stefano. Ο Dreamer να βάλει το χέρι του!